Lyhyesti ruoan ympäristövaikutuksista ja vinkit ympäristöystävällisempään ruokailuun

Teemme useita kertoja päivässä valintoja siitä, mitä syömme. Ruoka on yksi suurimmista ympäristöä kuormittavista asioista, johon kuluttaja vaikuttaa. Ruoan lisäksi liikenne ja energiankulutus ovat suurimmat kuormittajat. Jokaisella ateriallamme voimme valita vaihtoehdon, joka kuormittaa ympäristöä hieman vähemmän.

Suuri osa suomalaisten ruoankulutuksen ympäristövaikutuksista on ulkoistettu Suomen ulkopuolelle. Esimerkiksi soija herättää paljon ajatuksia puolesta ja vastaan. Soijaplantaasien edestä kaadetaan muun muassa sademetsiä. Tämä vie tilaa villieläimiltä ja vähentää luonnon monimuotoisuutta. Soijasta yli 90 % menee eläinten, kuten sikojen ja kanojen, rehuksi.

Ruoantuotannolla on muitakin vaikutuksia kuin metsien kaataminen plantaasien ja laidunalueiden tieltä. Märehtijät, joita kasvatetaan ruoaksi, tuottavat metaania, joka lämmittää ilmakehäämme. Mitä enemmän kasvatamme nautoja ruoaksi, sitä enemmän lämmitämme ilmastoamme. Ilmastovaikutusten lisäksi eläinperäisen ruoan kasvattaminen vie usein enemmän maa-alaa kuin kasvintuotanto, kun verrataan eri tuotteiden tuottamiseen tarvittua maa-alaa per kilo tuotetta. Vesijalanjälki on myös erilainen tuotteiden välillä.

Eräiden tutkimusten mukaan kuluttajat arvioivat pakkauksien ja kuljetuksen tuottavan suurimman osan ruoan ympäristövaikutuksista. Pakkauksien ja kuljetusten osuus tuotteiden ympäristökuormasta on kuitenkin vain pieni osa. Merkittävimmät valinnat ympäristön kannalta tehdään eri raaka-aineiden välillä.

 

MITÄ MINÄ VOIN TEHDÄ?

Energiatehokasta on syödä mahdollisimman alhaalta ravintoketjusta, sillä kotitalouseläinten kyky muuntaa rehu lihaksi ei ole järin tehokas. Kasvisten suosiminen lautasellaan on askel ympäristöystävällisempään ruokailuun.

Lihatuotteille vaihtelua voi etsiä kasviperäisistä lihankorvikkeista. Kaupat pursuavat entistä parempia lihankorvikkeita! Kaupasta voi metsästää muun muassa nyhtökauraa, soijaa, härkistä, tofua, seitania, tempehiä, oumphia..! Kasvisruokavalio on tutkitusti terveellinen ruokavalio ja jopa vegaaninen ruokavalio, jossa ei käytetä eläinperäisiä tuotteita, on mahdollista koostaa hyvin ja omaa terveyttä tukien.

Tärkeää on myös välttää ruokahävikkiä ja suosia vastuullisesti tuotettuja elintarvikkeita.

Lautaselleen voi valita niin sanotusti parempaa lihaa, sillä maailma ei kestä nykyistä lihankulutustamme. WWF:n Lihaoppaassa on arvioitu eri elintarvikkeiden vaikutuksia ilmastoon, monimuotoisuuteen, torjunta-aineiden käyttöä sekä vaikutusta rehevöitymiseen. Oppaasta voi katsoa lisää vinkkejä ympäristöystävällisempään ruokailuun.