Veriappelsiinirisotto

Veriappelsiinien sesonki alkaa olla lopuillaan, mutta laitetaan silti jakoon viikonloppuna testattu ja hyväksi todettu veriappelsiinirisottoresepti! Resepti on muunnelma White Trash Disease -blogin appelsiinirisotosta. Veriappelsiinin tilalla voi siis käyttää hyvin myös appelsiinia! Koska risotossa käytetään veriappelsiinin tai appelsiinin kuorta, on suositeltavaa käyttää luomuhedelmää, jota ei ole käsitetty kemikaaleilla ja säilöntäaineilla. Jos et löydä luomuappelsiineja, kannattaa pestä hedelmä tehokkaasti esimerkiksi tiskiharjalla, ettei kemikaalit pääse mukaan risottoon.

 

  • (Oliivi)öljyä
  • noin 1 l kasvislientä
  • sipuli
  • 3 kourallista risottoriisiä
  • suuri veriappelsiini
  • 1 dl parmesaania (tai vegaanista parmesaania)
  • reilu nokare voita (vinkki: jos et halua ostaa kokonaista voipakettia, saa hyvin varustetuista kaupoista pieniä voinappeja, itse laitoin niitä sekaan 3kpl, voin voi varmasti korvata myös esim. vegaanisella margariinilla)
  • muita mukaan sopivia mausteita, esim chilijauhetta

Ota kattila risoton valmistamista varten. Keitä joko toisella kattilalla tai vedenkeittimellä litra vettä kasvislientä varten.

Pilko sipuli hienoksi.

Kuullota kattilassa aluksi sipuleita öljyssä, ja lisää hetken päästä risottoriisi mukaan. Kuullota riisiä minuutin verran koko ajan sekoittaen.

Lisää kasvis- tai kanaliemikuutio joko toiseen kattilaan, tai kaada vedenkeittimestä astiaan vettä ja lisää liemikuutio veteen sekoittaen. Kaada noin puolet vedestä sipulin ja riisin sekaan. Anna porista hyvän aikaa, noin kymmenen minuuttia välillä hämmennellen.

Raasta veriappelsiinin kuori risoton sekaan. Huom! Kuoren valkoista osaa ei kuulu raastaa mukaan, ainoastaan kuoren värillinen osa. Sitä ei tule paljon, mutta se on tehokas maustaja. Jos veriappelsiinit ovat kovin pieniä, voit halutessasi raastaa enemmän, kuin yhden kuorta. Itse lisäsin myös hedelmää sekaan tuomaan lisää makua, mutta ei ole välttämätöntä.

Purista mukaan myös puolikkaan veriappelsiinin mehu.

Lisäile lientä mukaan vielä niin että risotto turpoaa ja kypsyy tarkkaillen sen koostumusta. Kun risotto on juuri sopivan al dente, sammuta levy.

Lisää lopuksi mukaan parmesaania ja nokare voita. Mausta mustapippurilla. Lisäsin myös hieman chilijauhetta ja timjamia mukaan, koska teki mieli!

Aurinkoista viikonjatkoa 8-),

-Sini / ympäristövaliokunnan tiedottaja