Voisiko vähemmälläkin tavaralla pärjätä?

Karsiminen, minimalismi, konmaritus… Viime vuosina pinnalla olleet aiheet tähtäävät henkilökohtaisen omaisuuden vähentämiseen. Tavaroiden karsimisen motiivina voivat olla ympäristösyyt tai rahan säästäminen. Jotkut kokevat, että minimalistisen selkeässä ympäristössä myös ajatukset pysyvät paremmassa järjestyksessä.

Kuinka monta tavaraa omistat, ja kuinka montaa niistä käytät säännöllisesti? Aihetta ei ehkä tule usein mietittyä, mutta sille voisi olla hyvä varata hetki. Monille turhan tavaran paljous kiteytyy muuttolaatikoita pakatessa tai suurempaa siivousta tehdessä. Kuinka paljon helpompia nämäkin tilanteet olisivat, jos nurkissa ei pyörisi vanha jäätelökone ja kaikki ne juhla-asut, jotka pääsivät päälle vain kerran.

Vain harvoin käytettäviä tavaroita ei ole pakko omistaa itse. Kirjojen lainaaminen kirjastosta on monille luontevaa, sillä sama kirja luetaan usein vain kerran. Lainaamisen konseptia voi yhtälailla soveltaa myös muihin tavaroihin. Tällöin nurkissa ei pyöri turhaa tavaraa tilaa viemässä, ja luonnonvaroja säästyy koko tuotteen elinkaaren verran. Onhan myös sääli, jos hyvä tuote jää huomattavasti vähemmälle käytölle, kuin mihin se on suunniteltu.

Tavaroita ja palveluita voi vuokrata netistä tai vaihtaa yhteisön sisällä

Tavaroita, joita tarvitaan vain silloin tällöin, voi vuokrata erilaisista netistä toimista lainaamoista. Juhlavaatteita voi etsiä esimerkiksi Vaaterekistä tai Vaatepuusta. Kuinomasta löytyy kattava valikoima esimerkiksi musiikkitarvikkeita, rakentamiseen ja remontoimiseen liittyviä tuotteita, sekä harrastusvälineitä VR-laseista pelitietokoneeseen ja vaellustelttaan. Myös Liizistä löytyy välineitä kodin askareisiin, remontoimiseen, ulkoiluun ja lapsille. Autoja vuokraavia palveluita on jo useita. Omassa taloyhtiössäsi, kaveriporukassasi tai ainejärjestössäsi voit laittaa alulle tavaroiden vaihtopiirin. Tarjoa omia tavaroitasi lainaan, ja kysy rohkeasti tavaroita lainaan myös muilta. Parhaassa tapauksessa saat aikaan positiivisen lumipalloefektin! Älä kuitenkaan heitä tavaroita pois, vaan lahjoita itsellesi tarpeettomat tavarat eteenpäin. Kierrätyskeskus ottaa vastaan jopa rikkinäisiä tavaroita.

Tavaroiden lisäksi myös taitoja ja palveluita voi vaihtaa. Osaatko jotain, mitä tuttusi haluaisi oppia tai toisinpäin? Opetustuokio voi vaihtua vaikka taulujen poraamiseen, ja ikkunoiden pesusta voi maksaa rahan sijaan leivonnaisilla. 

Aloita vaikka seuraavista

  • mieti uusien hankintojen kohdalla, onko tavara järkevämpää ostaa omaksi vai voisitko lainata tai vuokrata sen?
  • mieti, omistatko itse sellaisia tavaroita, joita voisit lainata, vaihtaa vai vuokrata muille?
    • jätä taloyhtiösi ilmoitustaululle lappu tavaroista joita voit lainata, tai taidoista ja palveluista joita voit tarjota tai vaihtaa

Sanontakin sen kertoo; jaettu ilo on paras ilo!