Övning ger färdighet – eller?

Föreläsningen

Den femte veckan saknade teoridel och istället fick vi snabbt sätta igång med relativt självständigt arbete. Veckans tema var ändå buffering och analysering av resultat. Genom att se på ett utmarkerat område i Borgnäs skulle vi med hjälp av bufferingverktyget räkna ut bland annat hur många hus som finns inom en radie på 100 m från de största vägarna inom området. I ett material över flygplatserna och olika stationer inom Helsingfors och Vanda, var det möjligt att få fram hur många människor som påverkas av ljudet från olika flygplatser inom olika radier (Bild 1).

Bild 1. Flygljudets spridning kring områden runt om Helsingfors Malm flygfält. Det ljusare området är en radie på 1 km och den mörkare 2 km.

De egna övningarna som skulle göras fick jag kämpa med. Genom att buffering-verktyget gjorde jag radier för att kunna undersöka hur många invånare som bor i det området och som utsätts för oljudet från flygplatsen. (Tabell 1)

Tabell 1. Invånare inom olika radier och hur många som påverkas av flygplatsens aktivitet.
Förutom bosatta människor nära flygfält, undersökte jag också hur många människor som bor inom ett avstånd på 500 m från tåg- eller metrostationer (Tabell 2). Det här kan vara bra att veta när man planerar en eventuell flytt till området.

Tabell 2. Människor bosatta inom 500 m från tåg- eller metrostationer inom huvudstadsregionen.
Följande uppgift var att ta reda på hur många som bor i tätorter och barnens andel i tätorter (Tabell 3).

Tabell 3. Statistik över tätorter.
Det var sedan dags att göra en egen vald uppgift. Jag valde, precis som Susanna och många fler, uppgiften som handlade om simbassänger och bastun inom huvudstadsregionen (Tabell 4).

Bild 1. Simbassängernas utspridning inom HR.

Tabell 4. Statistik över simbassänger inom huvudstadsregionen och i vilka slags byggnader de finns.
På kartan är simbassängerna utmärkta inom huvudstadregionen och mängden per stadsdel kan bero på majoriteten bostadsform inom området. I Tabell 4 kan redan ses att det finns en tydlig ökning i antalet simbassänger i egnahemshus jämfört med hög- eller radhus. Det kan exempelvis bero på att husbolaget förbjuder simbassäng på den gemensamma gården vid höghus (Ekman, 2014).

Bild 2. Utplacerade simbassänger i HR. På kartan syns att Drumsö har de flesta simbassänger.

 

Bild 3. En tydligare karta över utspridningen av simbassänger. Drumsö, Västra Baggböle och Marudden sticker tydligt ut i mängden.

Tabell 5. Statistik över bastun inom huvudstadsregionen.


Mina tabeller är delvis ofullständiga eftersom jag inte förstod hur man skulle få fram de olika uppgifterna.

Hur känns QGIS för tillfället?

Visst, QGIS har blivit lättare att använda ju mer uppgifter jag gjort, men fortfarande tycker jag att jag måste göra det mesta med hjälp av instruktionerna eller fråga någon annan kursdeltagare. Jag skulle gärna innan kursen är slut kunna känna att jag verkligen kan använda programmets basfunktioner relativt bra och att jag har förstått hur och varför man gjort på ett visst sätt.
Som Elina tycker jag att attributtabellerna och deras funktion är mest klart. Det går snabbt att lägga till och ta bort kolumner och jag kan bra se i vilken form data som matas in i en ny kolumn ska vara, t.ex. heltal eller decimaltal. Att markera enligt värde eller med hjälp av en ekvation känns också bra, men att kombinera olika funktioner eller räkna ut/visa många saker på en gång krånglar till det för mig. Det känns nästan som att jag inte förstår vad som ska kombineras med vad eller vilka funktioner som är möjliga alternativ för att få fram rätt resultat. Jag vet inte riktigt hur jag ska lösa det problemet, men kanske det bara hjälper att försöka om och om igen. Eventuellt kunde jag lägga mer tid på att lära mig, men man blir också lite småtokig när QGIS-programmet hemma crashar om och om igen..

Källor:
Huhtinen, Elina (2019); Viikko 5 – puskurivyöhykkeitä ja itsenäisiä tehtäviä. https://blogs.helsinki.fi/huhelina/2019/02/18/viikko-5/ läst 18.2.2019
Kukkavuori, Susanna (2019); Spatiaalisesta kyselystä. https://blogs.helsinki.fi/kukkasus/2019/02/22/spatiaalisesta-kyselysta/ läst 24.2.2019
Ekman, Mirva (2014); Uima-allasta takapihalla ei voi kieltää mahdollisten häiriöiden pelossa. https://yle.fi/uutiset/3-7368866

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *