Kategoriat
Uncategorized

Olemmeko QGIS:n kanssa jo kavereita?

Moikkamoi taas!

Toinen kurssikerta ja perehtyminen karttojen maailmaan jatkuu. Aloitimme tutustumaan projektioihin ja kuinka projektioiden valinta vaikuttaa karttojen lopputulokseen. Itseasiassa projektion valinta vaikuttaa moneen asiaan. Teimme tunnilla pienen testin, kuinka pinta- alojen käy, jos vaihdamme projektioita keskenään, pinta- ala piirroksen pysyessä koko ajan samana. Lopputulos näkyy taulukossa 1. 

Esimerkiksi Tasavälinen lieriöprojektio, Plate Carree, kohdalla pinta- ala on huimat 10 677 km², kun taas ortografisen, The world from space- projektion kohdalla pinta- ala jää 2 150 km². Mitä tehtävä opetti? Ainakin sen, että aion jatkossa kiinnittää huomiota enemmän projektion valintaan, muutoksilla voi nimittäin olla suuria vaikutuksia lopputuloksiin.

Seuraavaksi vertailtiin eri projektioiden vaikutusta Suomen kartalla. Ideana oli laskea ensin ETRS89-extended / LAEA- pinta- aloja Suomen kartassa ja verrata laskettuja pinta-aloja muiden projektioiden pinta- aloihin ja tuottaa siitä kartta. Kuvassa 1 näkyy, kuinka vääristymiskerroin kasvaa kohti Pohjois- Suomea.

Kuva 1. Eroavaisuudet ETRS89-TM35FIN- ja Winkel World- projektioin välillä.                                                                                                                                                        Kuvassa 2 näkyy vääristymiskertoimet eri tavalla: Vääristymiskerroin kasvaa kaakosta kohti luodetta. Kumminkin erot luokkien välillä ovat pienempiä kuin kuvassa 1 eli pinta- ala erot ovat vähäisempiä.
Kuva 2. Eroavaisuudet ETRS89-35TMFIN- ja The world from space- Projektion välillä.

Alku oli vaikea, niin kuin minulla yleensäkin, mutta kun ymmärsin tehtävän idean ja toteutustavan, sujui loppu itsestään. Tehtävän sisältö oli itsessään helppo: Laske pinta- aloja ja vertaile niitä. Mutta kun homma pitää tehdä QGIS:n avulla ja tuottaa lopputuloksista karttoja, joudun näkemään sen  eteen vaivaa. Mutta loppujen lopuksi, olen ylpeä itsestäni ja lopputuloksista! Lisäksi tuntuu, että opin uutta ja pystyn näitä oppeja hyödyntämään jatko taistelussa QGIS:ä vastaan.

Joten vastaus otsikon kysymykseen, olemmeko sujut ja kavereita QGIS:n kanssa? Ehkäpä pikkuhiljaa suhdettamme voisi kutsua kaverilliseksi. Ystävyyteen on kumminkin vielä matkaa.

 

Lähteet:

Tasavälinen lieriöprojektio – Wikipedia

Ortografinen projektio (kartografia) – Wikipedia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *