Kategoriat
Uncategorized

Viimeinen viikko!

Kuten on varmasti muidenkin blogeista huomattu, on viimeinen viikko kurssia menossa!

Olen huomannut, että taidot ovat karttuneet tällä intensiivisellä kurssilla. Tietyt toiminnot QGIS:ssä on jo automatisoitunut, esimerkiksi vektori- ja rasteriaineiston availu sekä attribuutintaulukon tarkastelu ja muokkaus.

Vaikka välillä iski pieni (Lue: Suuri), epätoivo, oli kurssista hirmuisesti hyötyä QGIS jatkokäyttöä ajatellen. Lisäksi nykyisin karttojen muokkaus lopulliseen muotoonsa on jopa meditatiivistä!

Vaikeinta tällä vikalla kerralla oli aineiston valinta: Kun aihetta ei ole rajattu millään tavalla, on valinnan mahdollisuuksia lukemattomia. Myös Joonaksella tuntui olevan sama ongelma. Aikaa kului aineiston etsimiseen ja valintaan aivan liian kauan.

Kuva 1. Suomen liikenneonnettomuudet & pohjavesialuiden sijainnit

Lopulta päädyin tekemään kartan tieonnettomuuksista sekä pohjavesien sijainnista. Liikenneonnettomuuksissa voi pahimmassa tapauksessa päästä öljyä suodattumaan maaperän kautta pohjaveteen, jolloin vesi ei ole enää puhdasta.

Kuten kartasta voi huomata, on liikenneonnettomuuksien määrä suurempi Suomen etelä- ja lounaispuolella, johtuen väestön keskittymisestä näille alueille. Koska väestö on keskittynyttä, on alueella paljon mm tiestöä. Ja koska on paljon tiestöä, on onnettomuuksien potentiaalinen mahdollisuus heti suurempi. Kun taas esimerkiksi koillisessa ja pohjoisessa on pohjavesia, mutta tieonnettumuuksia on vähemmän.

Kun sain kartan valmiiksi, rupesin miettimään, onko se liian helppo? Kurssin alussa olisin vastannut ehdottomasta ”Ei ole”, mutta taitojen karttuessa, päätin tehdä vielä toisen kartan.

 

Kuva 2. Suomen ikärakennetta

Halusin tehdä  vielä koropleettikartan ja päädyin tarkastelemaan Suomen ikärakenteen jakautumista. Olen itseasiassa erittäin tyytyväinen lopputulokseen, koska en ole ennen saanut ympyrädiagrammeja toimimaan! Ainoastaan en saanut legendaan selitettä ympyrädiagrammien kohdalle, mutta päätin antaa asian olla.

Pohjalla olevasta koropleettikartasta näkyy, kuinka iäkkäämpien osuus sijoittuu keski-, itä, ja pohjois- Suomeen. Ympyrädiagrammit päällä näyttää hieman tarkemmin väestön jakautumisen alle 15- vuotiaisiin sekä yli 64- vuotiaisiin.

Tämä blogi on nyt taputeltu, ei muutakuin kevättä kohden!

Lähteet

Joonas Lipponen. MAA- 202 blogi. Teksti: Lopetus blogille. https://blogs.helsinki.fi/joblippo/                                      (Luettu 8.3.23)