Kurssikerta 7

Kurssin viimeisen viikon tehtävään oli kolme vaihtoehtoa. Valitsin ensimmäisen vaihtoehdon, jossa tehdään kartta itse valitsemasta aiheesta (kuva 1). Valitsin aluejaokseni postinumeroalueet pääkaupunkiseudulla ja sen läheisyydessä. Luokittelin postinumeroalueet asuntojen keski-pinta-alojen mukaan. Aineistona minulla oli tässä vaiheessa Tilastokeskuksen Paavo-tietokannan tilastot postinumeroalueittain ja sen rakennukset ja asuminen –alaotsikon tilasto Asuntojen keskipinta-ala vuodelta 2021. Siirsin tiedot QGIS-palveluun WFS-rajapinnan avulla.  

 

Tämän jälkeen huomasin, että pienet asunnot vaikuttavat seuraavan junaraiteita. Päätin siis yrittää laittaa karttaani tiedon alueen rautateistä. Pienen googlettelun jälkeen löysin Väyläviraston WMS-rajapintatietokannan ja sitä kautta liitin rautatiet kartalle. Lopuksi lisäsin vielä legendan, mittakaavan ja pohjoisnuolen. Olisin halunnut lisätä legendaan rautateiden merkin, mutta jostain syystä se ei toiminut.  

 

Mielestäni on kiinnostavaa huomata, kuinka vahvasti rautatiet vaikuttavat asuntojen kokoihin ja oletettavasti myös hintoihin. Eteläisessä Helsingissä näkyy myös metron vaikutus itä-länsisuunnassa. Asemien ympärille kehittyy asutuskeskuksia, kuten esimerkiksi Pasilassa ja Tikkurilassa. Asuntojen pienet koot ratojen varsilla jatkuvat myös esimerkiksi Keravan suuntaan. 

 

Viimeiselle kurssikerralle en valitettavasti päässyt bussilakon takia, joten kartan tekeminen oli toisinaan hieman turhauttavaa. Huomaan kuitenkin kehittyneeni paljon tämän kurssin aikana, sillä en olisi kurssin alussa voinut mitenkään uskoa pystyväni tekemään karttaa täysin itsenäisesti. Voin siis täysin yhtyä Saini Lankisen kokemuksiin siitä, että alussa kartan teko hieman takkusi, mutta lopussa tuntui jo paljon helpommalta. Nämä tunteet liittyvät itselläni sekä tämän viikon karttaan että koko kurssiin. Kiitos opettavaisesta kurssista!

 

Kuva 1. Junaradat ja asuntojen keskipinta-ala neliömetreinä postinumeroalueittain pääkaupunkiseudulla ja sen läheisyydessä.

 

Lähteet:  

Lankinen, Saini: Harjoitus 7 ja itsenäistä työskentelyä, 3.3.2023 (https://blogs.helsinki.fi/sainilan/) 

Tilastokeskuksen Paavo-tietokannan Asuntojen keskipinta-ala (2021) (https://www.stat.fi/org/avoindata/paikkatietoaineistot/paavo.html, WFS-rajapinta: https://geo.stat.fi/geoserver/postialue/wfs ) 

Väylävirasto: Avoin WMS (https://vayla.fi/vaylista/aineistot/avoindata/rajapinnat, WMS-rajapinta: https://avoinapi.vaylapilvi.fi/vaylatiedot/ows?service=wms&request=getCapabilities ) 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *