Kurssikerta 6

Hei taas! 

Kuudennella viikolla aiheena olivat erityisesti pistemuotoiset aineistot. Tunnilla käytettiin EpiCollect-sovellusta oman pistemuotoisen datan keräämiseen, mutta olin silloin kipeänä, joten en päässyt osallistumaan tunnille. Olen kuitenkin käyttänyt sovellusta lukiossa, ja silloin sen käyttäminen tuntui helpolta.  

 

Tunnin varsinaisena itsenäistehtävänä oli tuottaa kolme karttaa hasardeista. Valitsin aiheekseni maanjäristykset, ja päätin tehdä kartat 6, 7 ja 8 magnitudin maanjäristyksistä 2010-luvulla. Koska kartat oli tarkoitus tehdä opetuskäyttöön, ajattelin, että tämä olisi hyvä tapa osoittaa oppilaille eri magnitudien yleisyys. Päätin tehdä järistystä kuvaavista pisteistä punaiset, sillä ne on helppo erottaa. Punainen nähdään yleensä dramaattisena värinä, joten ajattelin sen kiinnittävän oppilaiden huomion paremmin kuin muut värit. Maanjäristykset ovat myös usein dramaattisia tapahtumia, joten en ajatellut värivalinnan olevan asian ylidramatisointia. Muutin myös pisteiden kokoa eri kartoissa. Koska yli kahdeksan magnitudin järistyksiä oli vain neljä, auttavat isommat pisteet näkemään niiden sijainnit nopeasti ja helposti. Kuuden magnitudin maanjäristyksiä oli puolestaan 546, joten niissä pienemmät pisteet auttoivat siinä, että maanjäristykset eivät täysin peity toistensa alle.  

 

Kartoista huomaa helposti magnitudien yleisyyden erot ja maanjäristysten sijainnit. Yli kahdeksan magnitudin maanjäristykset ovat selvästi hyvin harvinaisia. Kyseiset järistykset tapahtuivat vuosina 2010, 2011 ja 2012. Vuoden 2012 maanjäristykset Intian valtamerellä tapahtuivat vain parin tunnin välein. Yli 7:n järistyksiä tapahtui selkeästi enemmän, mutta silti vain 62 vuosikymmenessä. Kyseisten järistysten kohdalla alkaa selkeästi erottua Tyynenmeren tulirenkaan alue. Yli 6:n järistyksiä oli tosiaan yli 500 ja ne levisivät ympäri maapallon. 

 

Kuva 1. Yli 8 magnitudin maanjäristykset 2010-luvulla.

 

Kuva 2. Yli 7 magnitudin maanjäristykset 2010-luvulla.

 

Kuva 3. Yli 6 magnitudin maanjäristykset 2010-luvulla.

 

Koska maanjäristyksiä esiintyy eniten litosfäärilaattojen saumakohdissa, ajattelin, että näihin karttoihin liittyen oppilaille voisi opettaa myös litosfäärilaattojen sijainneista. Tätä varten löysin netistä aiheeseen liittyvän kuvan:https://earthhow.com/7-major-tectonic-plates/

 

 

Lähteet:

Northern California Earthquake Data Center: https://ncedc.org/anss/catalog-search.html

Earth How –sivusto: https://earthhow.com/7-major-tectonic-plates/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *