Heipä hei,
Viides kurssikerta tehtiin pitkälti itsenäisesti erilaisia pulmia ratkoen. Aluksi harjoiteltiin kuitenkin puskurivyöhykkeiden tai ”buffereiden” käyttöä, ja se osoittautui melko yksinkertaiseksi. Puskurivyöhykkeillä voidaan määrittää vyöhyke kohteen ympärille. Tällaista voitaisiin hyödyntää esimerkiksi uutta ruokakauppaa suunniteltaessa: määritetään vaikkapa 5 kilometrin vyöhyke ja katsotaan, kuinka monta asukasta asuu sen ulkopuolella.
Heti kurssikerran loputtua oli vielä hyvä tunne tehdyistä tehtävistä ja ensimmäinen suurempi ongelma tuli vastaan taajamia koskevassa tehtävässä. Kun piti selvittää, kuinka paljon kouluikäisiä asuu taajamien ulkopuolella, en saanut kiinni siitä, mitä toimintoa olisi järkevää käyttää. Lopulta päädyin yksinkertaisesti laskemaan koko alueen kouluikäisten ja taajamissa asuvien kouluikäisten erotuksen ja tulokseksi tuli ihan järkeen käyvä luku. Yhtenäiskoulutehtävän tekeminen sen sijaan oli yllättäen oikein mukavaa, kenties parin päivän gis-tauko teki hyvää. Alta löytyy (toivottavasti) oikeita vastauksia kolmeen ensimmäiseen harjoitukseen.
Pinjan ja Sannan blogeista löytyi samantapaisia vastauksia, ja luvuissa olevat pienet heitot johtuvat mitä luultavammin eri piirtotavasta esimerkiksi lentokenttien kiitoratoja tehdessä. Sannalla oli myös hyvää pohdintaa ohjelman mahdollisuuksista ja rajotteista, joita ei tietotekniikka-amatöörin aivoihini tullut mieleen.
QGIS:in käyttö on tähän mennessä sujunut vaihdellen: osa harjoituksista on onnistunut ilman tuskailua, ja osa ei ole onnistunut lainkaan (kröh kröh kurssikerta 3). Tämän viikkoisen kurssikerran jälkeen voin todeta, että select-toimintojen logiikka alkaa vihdoin olla selvä. Samoin perinteinen join-toiminto sekä join attributes by location (summary)-toiminto paljastuvat pikkuhiljaa ymmärrettäviksi ja siten myös sovellettaviksi. Näiden toimintojen avulla voi kuitenkin jo saada tietoa halutuista ominaisuuksista tai yhdistää tietokantoja ja siten pienentää niiden kokoa. Kaiken kaikkiaan tuntuu siltä, että mitä enemmän harjoituksia on tehnyt, sitä loogisemmaksi toimintojen käyttö on muuttunut. Täysin intuitiivista ohjelman käyttö ei missään nimessä vielä ole ja siksi harjoiteltavaa on edessä, jotta askel askeleelta etenevät ohjeet eivät enää ole tarpeellisia.
Olenkin vielä hiukan epävarma haastavien tehtävien kokeilemisessa, mutta ainakin yksinkertaiset toiminnot ovat tulleet tutuksi. Niinpä tästä viikosta selvittiin kuin selvittiinkin ilman sen suurempia hermoromahduksia. Edistymistä on siis tapahtumassa!