7. So long QGIS, ainakin hetkeksi

Viimeistä viikkoa viedään. Tai no, vietiin joskus kuukausi sitten. Vähän on meinannut nämä viimeiset GIS-postaukset jäädä roikkumaan muiden kiireiden jalkoihin. Ehkä kuitenkin parempi erittäin myöhään kuin ei milloinkaan.

Koska oli kyse viimeisestä kurssikerrasta tehtävineen, oli tavoitteena osoittaa ja hahmottaa omia taitoja datan etsimisestä lähtien. Aluksi haaveilin tekeväni kartan, jossa olisin yhdistänyt Suomessa viime vuosina havaitut myrskyt ja metsiin kohdistuneet myrskytuhot. Omassa suvussani on pitkään huollettu ja kasvatettu metsää, joten asia kiinnostaa minua ja osuu omalla tavallaan aika lähelle. Ongelmaksi koitui se, etten löytänyt tähän työhön kelpaavaa dataa. Löysin tietoa ja taulukoita myrskyistä sekä jonkin verran tietoa myrskytuhoista, mutta paikkatiedot jäivät uupumaan.

Lopulta luovutin teeman suhteen ja lähdin seikkailemaan Tilastokeskuksen syövereihin Statfin -palveluun. Erääksi ei niin minua lähetä liippaavaksi aineistoksi löysin aineiston Kainuun alueen asukkaiden alkoholinkäytöstä (eli siitä, miten paljon alkoholia kainuulaiset ostavat). Tämä data oli helposti muokattavissa oikean muotoiseksi ja siten helppo liittää QGIS:in.

Ensimmäisessä kartassa on kuvattuna kainuulaisten alkoholinmyyntiä (kuva 1). Tässä kartassa hyödynsin sitä, että osasin muokata excelissä dataa csv-muotoon, sekä laskea QGIS-ohjelman avulla prosenttiosuuksia sekä tehdä niistä koropleettikartan.

Kuva 1: Alkoholijuomien myynti vuonna 2015 Kainuussa

Kartasta huomataan, että erityisesti Kainuun länsiosassa, kuten Paltamossa, alkoholia on myyty aika paljon aikuista kohden. Ristijärvestä dataa ei kyseiseltä vuodelta löytynyt.

Keskustelin aiheesta kuhmolaisen ystäväni kanssa, ja hän sanoi kainuulaisten menevän usein Venäjälle viinanhakureissuille. En tiedä, voisiko se selittää sen, miksi Kuhmossa prosenttiosuus on pienempi kuin muissa Kainuun kunnissa. Olisi mielenkiintoista nähdä onko asia toisin tämän vuoden tilastoissa, kun ihmiset eivät enää halua tukea Venäjän taloutta matkustamalla ja ostamalla tuotteita sen epäinhimillisten sotatoimien takia.

Alkoholinmyynnin lisäksi löysin dataa poliisille tietoon tulleista rattijuopuomustapauksista (kuva 2).

Kuva 2: Rattijuopumustapaukset Kainuussa

Hypoteesini oli, että alkoholin myynnillä ja rattijuopumustapauksilla voisi olla jokin yhteys. Sääli, ettei Kajaanin kohdalta löytynyt dataa alkoholinmyynnistä, mutta sen sijaan rattijuopumustapauksia oli siellä eniten tällä alueella.  Kainuussa on paljon periferianomaista aluetta ja luulen, etteivät kaikki rattijuopumustapaukset tule poliisin tietoon.

Lopuksi halusin vielä muistella miten teimme muutama viikko aiemmin diagrammeja kartan päälle.  Sen vuoksi tein kartan, jossa on esitettynä sekä alkoholinmyynti sekä poliisille tietoon tulleet rattijuopumutapaukset (kuva 3).

Kuva 3: Koropleettikartta, johon on yhdistetty diagrammit rattijuopumustapauksista

Hypoteesiani vastaan esimerkiksi Sotkamossa, jossa alkoholinmyynti oli aika korkea, rattijuopumustapauksia oli vähän suhteessa muihin kuntiin. Toisaalta Kuhmo, jossa alkoholia myytiin vähemmän, rattijuopumustapauksia on aika paljon. Tämänkin voisi selittää se, että ainakin tuolloin viinaa on käyty ostamassa myös rajan takaa.

Loppuhöpinöitä

Nyt alkaa olla kurssi aika lailla taputeltu loppuun. Kurssilla oli paljon hyviä hetkiä, mutta myös lievän epätoivon rippeitä aina ajoittain. Tuntuu, että olen aivan untuvikko vielä paikkatiedon maailmassa, mutta uskon, että olen oppinut tällä kurssilla paljon. Luultavasti sen tajuaa vasta myöhemmin, kun alkaa harjoittelemaan ja tekemään hommia lisää. Vielä en itseäni kutsu GIS-velhoksi, mutta ehkä tämänkin kurssin ansiosta oma kehitys jatkuu GIS-maailman Tylypahkassa; Physicumin GIS-labroissa.

Kiitos Artulle hyvästä ja kannustavasta opetuksesta ja kurssikavereille vertaistuesta, avusta sekä mahtavista aamukahveista ja UNO-peleistä sohvilla <3

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *