5. Puskurivyöhykkeitä ja putkiremontteja

Viikot vähenee, GIS-jekut syvenee. Tällä viikolla päästiin tutustumaan buffereiden tekoon ja muistelemaan samalla aiemmin opittuja taitoja. Siinäpä vasta hommaa olikin, koska kaikki miljoonat (no ehkä pari nollaa pois) työkalut, joita olimme aiemmin käyttäneet tuntuivat unohtuneen alta aikayksikön. Onneksi GIS-luokassa oli jälleen kerran mahtavia kurssikavereita, joilta saa aina apua, kun omat taidot loppuvat. Tämän viikon sankariksi osoittautui Ali Ylikoski, suuret kiitokset hänelle auttamisesta. 

Harjoituksista

Ensimmäisessä itsenäisessä harjoituksessa pääsimme mittaamaan Malmin ja Helsinki-Vantaan lentokentän melualueita. Harjoituksessa harjoiteltiin bufferointia ja esimerkiksi mittaustyökalun käyttöä. Tehtävässä pyydetyt tulokset on esitetty taulukoissa 1, 2 ja 3.

Taulukko 1.  Malmin lentokentän melualueista:

Taulukko 2. Helsinki-Vantaan lentokentän melualueista:

Taulukko 3: Asemat:

Mielestäni nämä luvut olivat aika pieniä. Oletin, että sekä niiden ihmisten määrä, jotka asuvat lähemmä asemia tai niiden, jotka ovat työikäisiä olisi suurempi. Julkinen liikenne on helppo ja nopea tapa liikkua Pääkaupunkiseudulla, joten tämän perusteella oletin, että suurempi osa työikäisistä asuisi julkisen liikenteen palveluiden lähellä.

Nämä harjoitukset olivat minulle suhteellisen ymmärrettävissä, mutta vaativat kavereiden apua ja vanhojen tehtävien kaivelemista. Kun bufferointia harjoitteli Malmin lentokenttää koskevassa tehtävässä, Helsinki-Vantaan lentokenttätehtävä ja asematehtävä oli helpompi tehdä. Oli kiva huomata, että useasta tehtävän vaiheesta minulla oli edes pieni käsitys mitä pitäisi tehdä, mutta sitten kaipasin apua siinä miten ja millä työkalulla ne konkreettisesti tehdään.

Itsenäinen harjoitus

Itsenäisessä harjoituksessa luonnollisesti jatkoimme tunnilla ja edellisillä kurssikerroilla opeteltujen taitojen harjoittelemista ja soveltamista. Valitsin tehtäväksi putkiremontteihin liittyvän tehtävän. Tässä tehtävässä omat taidot meinasivat loppua kesken. Onneksi kurssikavereilta sai taas jälleen apua. Taulukossa 4 on eriteltynä vastaukset tehtävänannon kysymyksiin.

Taulukko 4: Putkiremontit

Pääkaupunkiseudulle rakennettiin paljon asuinrakennuksia 60-70 -luvulla, joten putkiremontteja on ollut ja tulee olemaan lähitulevaisuudessa paljon. Oman käsitykseni mukaan tämä koskee muitakin kaupunkeja Suomessa.

Kuvassa 1 on kartta, jossa on kuvattu putkiremontti-indeksi, osuus vuonna 1965-70 rakennetuista taloista. Näinä vuosina rakennetut kerrostalot näkyvät kartassa vaalean punaisina pisteinä.

Kuva 1: Putkiremontti-indeksi

Kartasta huomataan, että erityisesti Pääkaupunkiseudun etelä- ja itäosissa on suurin putkiremontti-indeksi. Sen sijaan lännessä on yleisesti pienempi putkiremontti-indeksi. Toki yksittäisissä kaupunginosissa on naapurialueita korkeampi indeksi, muun muassa Espoon luoteisosassa Lakistossa ja eteläosassa Suur-Pellossa. Satuin huomaamaan kaupunginosajakoa etsiessäni, että näissä kahdessa kaupunginosassa 50-93% asunnoista on vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja (eli yksityisen henkilön tai instituutin omistuksessa) (Bäckgren & Laitinen. HS. 2019.). 

Pohdintaa omasta osaamisesta

Monet QGIS -ohjelman toiminnot alkavat muistumaan jo mieleen oikealla hetkellä, mutta tarvitsen ehdottomasti lisää harjoitusta, jotta työkalujen käyttö rutinoituisi ja tietäisin mitä milläkin työkalulla tehdään. En myöskään koskaan tunnu muistavan mitä työkalujen valikkoihin kuuluu valita, että asiat menisivät oikein. Esimerkiksi “input -” ja “join layer” menevät joka kerta sekaisin, koska en täysin ymmärrä mitä niillä haetaan. Kurssikerralla harjoiteltu puskurivyöhykkeiden käyttö alkoi tuntumaan loppua kohden helpommalta, mutta en osaa vielä soveltaa niiden käyttöä omissa töissä. Jospa tulevaisuudessa sekin taito kehittyy.

Pikku hiljaa alan oppimaan, millaisia asioita QGIS:llä voi tehdä ja minkä tyyppisiin asioihin sitä voi hyödyntää. Ennen kurssia käsitykseni QGIS:stä rajoittui aika lailla pelkkään karttojen digitoimiseen ja visualisointiin, mutta nyt QGIS-maailmani on huomattavasti laajempi ja moniulotteisempi.

Haluan oppia lisää hyödyntämään eri muotoista dataa. Osaan jo hieman hyödyntää erilaisia taulukoita, mutta haluan oppia tulevilla kurssikerroilla lisää eri datan lähteistä ja eri muotoisesta datasta.

Lähteet:

Bäckgren & Laitinen. 2019.  Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja. Helsingin Sanomat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *