Ensimmäinen kurssikerta

 

Hellou

Ensimmäisellä kurssikerralla opettelimme käyttämään QGIS-ohjelman perustoimintoja ja loimme siellä kartan. Kartta pohjautui tunnin alussa saamaamme aineistoon ja teimme siitä version, jossa esillä olivat Itämerta ympäröivien valtioiden typpipäästöt. Ohjelman toiminnan ymmärtämiseksi oli tärkeää kuunnella tunnilla, sillä hetkeksikin ajatuksiin vaipuminen saattoi vaikuttaa lopputulokseen (heh..). Aluksi ohjelma vaikutti monimutkaiselta, jopa hieman pelottavalta, mutta selkeiden ohjeiden avulla kartta alkoi muotoutua. Viime periodissa käyttämämme CorelDraw loi hyvän vertailupinnan QGIS:ille ja myös auttoi ymmärtämään ohjelmaa heti alkuun eri tavalla. QGIS:issä moni asia vaikutti hoituvan taianomaisen nopeasti, esimerkiksi kartan legenda ilmestyi näytölle parilla klikkauksella. Paikkatieto-ohjelmien käytöstä minulla ei ollut mitään aiempaa kokemusta ja ohjelman myötä uusi maailma avautui minulle.

Kartan lopputuloksesta tuli rehellisesti sanottuna siedettävä, värit ovat räikeät ja epäsopusuhtaiset. Onneksi voin syyttää tästä QGis:iä joka arpoi värit puolestani. ”Vaikkakin QGis arpoo väritykset itsestään, ovat omani mielestäni suhteellisen toimivat. Sävyt olisivat kuitenkin voineet olla samaa värimaailmaa” totesi Amelia blogissaan. Minulla värit ovat myös ymmärrettävät, mutta eivät missään tapauksessa kauniit. Karttaa sekoittaa entisestään se, että Viro sekoittuu helposti valtioihin, jotka eivät ole vertailussa mukana. Kartan tarjoamissa tiedoissa ei tullut mullistavaa uutta tietoa; Puola on jo pitkään paininut ympäristöongelmien kanssa, ja tämä kartta konkretisoi valumavesien vaikutukset Itämereen. Yllättäjänä tässä kartassa tuli ehdottomasti Viron matalat päästöt, vaikka niitä voidaankin selittää vähäisellä teollisuudella ja pienellä väkiluvulla. Tietoja olisi voinut havainnollistaa vielä paremmin esimerkiksi ympyrädiagrammeilla, kuten Vilma Pylkkö teki blogissaan. Kartan tekeminen oli mielenkiintoista sekä sisällöltään että ohjelman oppimisen kannalta. Kartasta olisi voinut jättää pois syvyystiedot sekä järvet, näyttää hieman hassulta kun puolet Suomesta on mustien pisteiden peitossa.

 

Kuva 1, Itämerta ympäröivien valtioiden typpitasot

 

Lähteet:

Pylkkö Vilma, Ensiaskeleet QGSillä (14.1.2019)

https://blogs.helsinki.fi/vipy/ (luettu 28.1.2019)

Cardwell Amelia, Viikko 1: QGis uutena tuttavuutena (22.1.2019)

https://blogs.helsinki.fi/amca/ (luettu 28.1.2019)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *