Viimeinen kurssikerta

Viimenen kurssikerta! Vihdoin! Vai joko nyt?

Tällä kurssikerralla emme saaneet enää minkäänlaisia ohjeita, vaan meidän oli kyettävä tekemään kaikki täysin itsenäisesti. Ennakkotehtävänä ennen tätä kurssikertaa meidän piti hankkia pohjakartta, sekä mahdollisesti aineistoa jota haluamme siihen sijoittaa. Valitsin pohjakartakseni kartan Afrikasta, jossa näkyvillä oli ainoastaan valtioiden rajat.

Kun pohjakartta oli edessäni ryhdyin pohtimaan asioita, joita haluaisin siinä näkyvän. Etsin näitä aineistoja netistä pitkään ja hartaasti, ja latasin tietokoneelleni ainakin 30 tiedostoa. Yritin sijoittaa niitä näkyväksi kartalle uudelleen ja uudelleen, mutta jostain syystä ne olivat täysin näkymättömiä. Kaikki aineistojen tiedot olivat hallussani, mutta epätoivo hiipi luokseni, kun en keksinyt miten saisin ne kartalle oikealle paikalle. Lopulta ongelma ratkesi, kun sain kuulla että kaikki johtui siitä että minulla oli useita eri koordinaattijärjestelmiä käytössäni. Tämän jälkeen kartallani oli noin 10 eri muuttujaa sairaaloista valuma-alueisiin.

Ensimmäisessä kartassani tarkastelin suurien kaivojen sijaintia kartalla, samalla pitäen vesistöt näkyvinä. Kaivoja vaikutti olevan vain tietyillä alueilla suurina keskittyminä, usein paikoissa, joissa jokia ei ollut niin paljoa. Minua kuitenkin jäi häiritsemään tämä tietokanta, sillä en käsittänyt millaisia kaivoja kartassa oli, miksi useissa valtioissa ei ollut ollenkaan? Pienen tutkimisen jälkeen selvisi, että nämä kaivokeskittymät sijaitsevat osittain Afrikan tärkeimmillä pohjavesialueilla.

 

 

Kuva 1, Kaivojen sijainnit Afrikassa.

Kuva 2, Lentokenttien ja sairaalojen sijainnit. 

 

Halusin tarkastella aineston avulla tärkeitä keskuksia Afrikassa. Ensin latasin aineistoa, jossa näkyvillä oli suuret kaupunkialueet, mutta en saanut sitä järkevästi kartalle. Päätin siis, että sairaalat ja lentokentät kartallat auttavat hahmottamaan, missä on tärkeitä asukaskeskittymiä. Toisaalta sairaaloiden ja lentokenttien suuri määrä voi kertoa myös kriisialueesta, varakkaammasta alueesta tai muusta alueen erityispiirteestä.

Kuva 3, Vesistöt ja valuma-alueet Afrikassa.

Tarkastelin koko Afrikan valuma-alueita sekä vesistöjä. Alueilla joissa joet haarautuvat yhä useampaan suuntaan sijaitsee myös enemmän pieniä valuma-alueita.

Kuva 4, Afrikan isoimmat tiet sekä rautatiet

One thought on “Viimeinen kurssikerta”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *