Genesis – ensimmäinen kurssikerta

Tässä sitä sitten ollaan. En ikinä olisi uskonut, että tämäkin päivä koittaa. Alan kirjoittamaan blogia. Huhhuh. Kieltämättä vähän jännittää millainen sekametelisoppa tästä tulee, mutta oppimisen, tiedonjanon sammuttamisen sekä uusien kokemusten hankkimisen perässä eiköhän tästäkin suosta mennä yli niin että heilahtaa.

Vaikka blogin kirjoittaminen jännittääkin, odotan tämän kurssin sisältöä innolla. Geoinformatiikka kiinnostaa minua erittäin paljon ja sainkin heti ensimmäisellä kurssikerralla nauttia uusien asioiden oppimisesta. QGIS oli täysin uusi työkalu minulle, joten kaikki oli aivan uutta ja ihmeellistä. Kuten Johanna Mölsä blogissaan sanoi, oli ohjelma aluksi hieman epäselvä, mutta ajan kanssa kätevyys ja hyödyllisyys kävivät ilmi pian (Mölsä 2019). Kartan luominen sekä sen tietojen muokkaaminen aina kuvan väreistä attribuuttitietojen muokkaamiseen onnistui yllättävän helposti (tosin aluksi ohjeistusta piti seurata erittäin tarkasti).

Kurssikerran aikana valmistettu kartta Itämeren valtioiden typpipäästöistä toimi oivallisesti ensiaskelten ottamisessa QGIS:n maailmaan. Perustyökalut tulivat kurssikerran aikana nopeasti tutuiksi ja seuraavana päivänä kartan muokkaaminenkin onnistui, vaikkakin vieressä olleet henkilöt saattoivatkin kuulla muutaman turhautumista tai hämmästelyä muistuttavan äännähdyksen ohjeita muistellessani ja oikeita työkaluja etsiessäni.

Kartassa kuvataan kaikkien Itämerta ympäröivien valtioiden typpipäästöt prosenttuaalisina osuuksina kaikista päästöistä. Kartta kuvaa eri värein valtioiden päästöjen määrää, punainen väri kuvastaa suuria päästömääriä, kun taas sininen ja vihreä pieniä päästömääriä. Kellertävän värin omaavat maat sijoittuvat päästöissään puolivälin keskipaikkeille.

Kuva 1. Ítämeren valtioiden typpipäästöt vuonna 2016.

Kartta kuvastaa selkeästi eri valtioiden väliset päästöerot, mutta päästöarvojen mukaan jaettujen luokkien väliset erot ovat melko vaihtelevat ja osittain hajonta on mielestäni turhan suuri. Esimerkiksi Puola sijoittuu 13.3 – 33.7 % luokkaan, jonka hajonta on paljon suurempi verrattuna luokkaan, johon Tanska ja Liettua sijoittuvat. Myös syvyyskäyrät ovat paikoittain hieman epäselviä, mutta ovat silti kokonaisuudessaan ymmärrettävissä.

Kaiken kaikkiaan kartta on selkeä ja siitä saa hyvin selville, mihin suuntiin syyttävässä sävyssä nyrkkiä tulisi voimakkaimmin heristää Itämeren typpipäästöistä.

 

Ja noin. Chapter one. Avauspuhe. Esirippu on nyt noussut.

 

Lähteet:

Mölsä, Johanna. Kurssikerta 1. (16.1.2019)
https://blogs.helsinki.fi/johannmo/ (luettu 17.1.2019)

 

One Reply to “Genesis – ensimmäinen kurssikerta”

  1. Pingback: GIS BLOGI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *