Kuljetuspalvelu – täältä sinne jonnekin

Ongelman kuvaus:

Pienten tuottajien ja yritysten on vaikea saada tuotteitansa kuluttajille taajamien ulkopuolella.Yksittäisten tuotteiden lähettäminen postitse nostaa tuotteen hintaa usein kaksinkertaiseksi ja estää myyntitapahtuman.Lisäksi taajamien ulkopuolella haja-asutusalueilla asuvilla henkilöillä on tarpeita lähettää erikokoisia tavaroita,mutta posti-ja muut kuljetuksenaloituspaikat sijaitsevat useiden kilometrien päässä.Joukkoliikennettä ei ole käytettävissä taajamien ulkopuolella.Oman auton käyttö maksaa ja vie aikaa.Aikaa vie myös jonottelu postipalveluja tarjoavissa pisteissä.

Ratkaisuehdotus:

Tuottajien,yrittäjien ja henkilöiden välinen kuljetusjärjestelmä.Kuljetusjärjestelmää voivat hoitaa kuljetuspalveluita tarjoavat yrittäjät sekä yksityishenkilöt.Luodaan järjestelmä,johon kuljetusta tarvitsevat voivat ilmoittaa päivämäärän,milloin tarvitsevat kuljetusta.Järjestelmään voi antaa myös päiväyksen,minkä jälkeen ei tarvitse kuljetusta.Kuljetusta tarjoavat tahot voivat ilmoittaa hoitavansa tarvittavan kuljetuksen.Lisäksi he voivat ilmoittaa,minä päivinä ja kellonaikoina he ovat liikkeellä milläkin alueella.Järjestelmään voidaan liittää toimitustärkeysjärjestys.Esim.tuoretuotteet toimitetaan saman päivän aikana.Kuljetuksiin voi tehdä tarjouksia,esim. olen liikkeellä silloin ja silloin ja hinta on se ja se.

Sidosryhmät:

Tuottaja – Ville, 30
Villen tämän vuoden kaalisato onnistuu hyvin.Pääsatokausi on kahden viikon päästä.Suuremmat kaalitilaukset hän hoitaa omalla jakeluautollaan.Ville haluaisi palvella myös 20 kilometrin päässä sijaitsevaa lähikauppaa,joka on tilannut seitsemän isoa kaalia.Lähikaupan suunta ei ole hänen jakeluautonsa reitin varrella.Jos Ville lähtee jakeluautolla toimittamaan tuotteet lähikauppaan,polttoaine- ja muut kulut ovat suuremmat kuin tuotteista saatava kate.Satokautena kypsät kaalit pitää saada nopeasti ylös,etteivät ne ala mädäntyä.Ville voisi toimittaa tuotteet lähikauppaan omalla henkilöautollaan,mutta kate jää niin pieneksi,että hänen ei kannata toimittaa tuotteita.Lisäksi hän tekee ympäripyöreitä päiviä saadakseen kaalit ylös maasta ja jokainen keskeytys vähentää kaalinkeruuta ja pienentää palkkapussia.Isolla jakeluautolla liikkuessaan Ville voisi ottaa mukaan myös muiden tuotteita,jotka ovat menossa samaan suuntaan.

 • haluaa toimittaa tuotteita jakeluautolla
 • haluaa toimittaa muiden tuotteita jakeluautollaan
 • haluaa toimittaa tuotteita oman jakelureittinsä ulkopuolelle

Yrittäjä – Jermu,43v
Jermun yritys sijaitsee haja-asutusalueella ja tekee painekuoria ja muita varaosia vesipumppuihin.Etupäässä Jermu työskentelee yksin.Isoimmissa tilauksissa apuna toimii muutamia kiiretyöntekijöitä.Isommat tilaukset Jermu pystyy toimittamaan suoraan,joko itse tai tilaaja käy hakemassa tuotteet.Jermulla on asiakkaita,jotka tarvitsevat erikokoisia varaosia.Asiakkailla on yleensä kiire saada varaosa kun vedet ovat poikki pumpun rikkoutumisen takia.Jos toimitusta ei saada järjestettyä seuraavalle päivälle,asiakkaalta tulee nopeasti palautetta. Useat varaosat ovat kevyitä,mutta kokoluokka on sen verran suuri,että ne joudutaan lähettämään pakettina postin palveluita käytettäen.Postimaksu saattaa olla kaksi kertaa tuotteen hinta.Joinain päivinä Jermu joutuu menemään autolla postiin yhden postipaketin lähettämisen takia.Lisäksi hän toisinaan joutuu jonottamaan saadakseen palvelua postipisteessä.Lähettäessään halvan varaosan pakettina postin kautta Jermu tietää,että isoimman tuloksen tekee posti,ja hänen taloudellinen osuutensa rajoittuu pelkkään hyväntekeväisyyteen.Joissain tuotteissa hän ei voi laittaa laskua lainkaan,koska pankki vie maksuliikennemaksuna enemmän kuin tuotteen arvo on.

 • haluaa palvella asiakkaita hyvin
 • haluaa palvella asiakkaita nopeasti
 • haluaa lähettää varaosia kustannustehokkaasti
 • haluaa tutustua muihin alueen yrittäjiin

Eläkeläinen – Elma,76v
Elma on asunut koko ikänsä haja-asutusalueella tai omaa termiänsä käyttäen taajaman ulkopuolella.Elmalla on auto ja ajokortti kunnossa.Elmalla on aikaa liikkua lähimpään kauppaan,joka on viiden kilometrin päässä.Kauppa tarjoaa myös postin palveluita.Lähin joukkoliikenteen pysäkki on kaupan edessä. Kompastuttuaan eilen puunjuureen pihalla hän löi polvensa eikä pysty istumaan autossa.Santerin 10 vuotisjuhlat ovat ylihuomenna,ja hän tahtoisi lähettää Santerille pienen paketin.Jalka ei kestä kävelyä ja lähin tuttu naapuri on lomalla ja muut tutut naapurit ovat päivällä töissä.Postin auto noutaa kaupan postipisteestä kirjeet ja paketit kolmelta iltapäivällä.Jotta paketti ehtisi varmasti ajoissa perille Santerin syntymäpäiville,sen pitäisi olla tänään kaupan postipisteessä ennen postiautoa.Elma voisi tilata taksin kuljettamaan paketin kaupalle.Taksin lähtöpiste on 10 kilometrin päässä ja paketin hinta taksikuljetuksineen tulee Elmalle liian kalliiksi.Elma ei halua,että pienestä ilosta tulee suuri lasku,..hänelle.

 • haluaa lähettää toisinaan paketteja tutuille
 • haluaa tilata tuotteita kotiinsa
 • haluaa käyttää paikallisten tuottajien tuotteita
 • haluaa tutustua naapureihinsa
 • haluaa toimia naapureiden poissaollessa heidän tilaamiensa tuotteiden vastaanottopisteenä

Kuljetusyrittäjä – Esa,25v
Esalla on velaksi hankittu uusi jakeluauto sekä pieni velaton pakettiauto.Esalla on jakelusopimus ison tukkuliikkeen kanssa.Tukkuliike työllistää häntä muutamia päiviä viikossa.Esa aloittaa veloituksen,kun hän ajaa sisään tukkuliikkeen portista.Veloitus päättyy ,kun hän poistuu viimeisen asiakkaan tiloista.Vaikka tukkuliikkeen ajot vievät koko päivän,hän voisi mennessä ja tullessa ottaa kyytiin muuta jakelua.Lisäksi Esa tarvitsisi muuta jakeluajoa muina kuin tukkuliikkeen jakelupäivinä,koska velat painavat niskassa ja korkean polttoaineen hinnan jälkeen käteen ei hirveesti jää ruokarahaa.

 • haluaa lisää jakeluajoa
 • haluaa välttää jakeluauton tyhjänä ajoa
 • haluaa jakeluajojen yhteydessä tietää kustannustehokkaimman jakelureitin

Vaihtoehtoja ongelman ratkaisemiseksi

Olemassa oleva vaihtoehto:

 • tilaa jakeluliike hoitamaan kuljetus
 • kysy naapurilta,minnepäin on menossa

Teknisempi ratkaisu:

fb-app,jossa kuljetusyrittäjä kerää päivittäisten/viikottaisten jakelukierrosten asiakkaita

Substituutio:

jättää postinkantajalle ilmoituksen lähtevästä tavarasta

Tärkeimmät prosessit:


     Tuottaja

 • ilmoittaa tarvitsevansa jakelua
 • ilmoittaa voivansa suorittaa jakelua
 • ilmoittaa jakelureittinsä
 • ilmoittaa voivansa olla vastaanottopisteenä
 • ilmoittaa voivansa olla lähtevän jakelun keräilypisteenä

Yrittäjä

 • ilmoittaa tarvitsevansa jakelua
 • ilmoittaa voivansa suorittaa jakelua
 • ilmoittaa jakelureittinsä
 • ilmoittaa voivansa olla vastaanottopisteenä
 • ilmoittaa voivansa olla lähtevän jakelun keräilypisteenä

   Henkilö

 • ilmoittaa tarvitsevansa jakelua
 • ilmoittaa voivansa olla vastaanottopisteenä
 • ilmoittaa voivansa olla lähtevän jakelun keräilypisteenä

  Kuljettaja

 • ilmoittaa voivansa suorittaa jakelua
 • ilmoittaa jakelureittinsä
 • ilmoittaa jakelupäivän
 • ilmoittaa jakeluajan
 • ilmoittaa vapaat jalkeluajat

Tärkeimmät kilpailijat:
Posti – Kiitolinja – Ups – Matkahuolto

Erottautuminen kilpailijoista:

 • tuottajien ja yrittäjien omien lähetys- ja vastaanottopisteiden lisäksi pienet haja-asutusalueella sijaitsevat lähetys- ja vastaanottopisteet
 • useita jakelutoimittajia
 • kuljetusliikennevälineiden vaihto volyymin mukaan

Käyttötapaukset (tekstimuodossa)
Toiminnot tietokoneella.Vahvistukset tietokoneella ja puhelimella

     Tuottaja palvelun tarvitsijana

 • haluaa tiedot tulevista jakelureiteistä
 • haluaa tiedot tulevista jakelupäivistä ja ajoista
 • haluaa ilmoittaa tarvitsemansa kuljetuskuutiomäärän
 • haluaa ilmoittaa tarvitsevansa toimitusta tietylle alueelle
 • haluaa vahvistuksen kuljetusajankohdasta

     Tuottaja palvelun tuottajana

 • haluaa ilmoittaa jakelupäivän ja ajan,jos jakeluauto vajaakäytössä
 • haluaa ilmoittaa jakelureitin,jos jakeluauto vajaakäytössä
 • haluaa ilmoittaa olevansa käytettävissä varastointipisteenä jakeluauton lähtöpäivänä,jos jakeluauto vajaa käytössä

     Yrittäjä palvelun tarvitsijana

 • sama kuin tuottaja sekä
 • haluaa ilmoituksen kuljetuksessa olevan tuotteen laadusta

     Yrittäjä palvelun tuottajana

 • sama kuin tuottaja sekä
 • haluaa ilmoittaa minkä tyyppistä tavaraa voi ottaa kuljetukseen

     Henkilö palvelun tarvitsijana

 • haluaa ilmoittaa tarvitsevansa kuljetusta
 • haluaa ilmoittaa tarvitsemansa kuljetuspäivämäärän ja ajan
 • haluaa vahvistuksen kuljetusajankohdasta

     Henkilö palvelun tuottajana

 • haluaa ilmoittaa päivämäärän,jolloin voi toimia jakelupisteenä

     Kuljettaja palvelun tuottajana

 • haluaa ilmoittaa vapaat päivämäärät ja ajat
 • haluaa ilmoittaa reittinsä
 • haluaa ilmoittaa kustannukset matkan pituuden ja tavaroiden painojen mukaan
 • haluaa lähettää vahvistuksen kuljetusajankohdasta

     Kuljettaja palvelun tarvitsijana

 • haluaa ilmoituksen kuljetusta tarvitsevista tahoista
 • haluaa ilmoituksen halutusta kuljetuspäivästä ja ajasta
 • haluaa ilmoituksen tarvittavasta kuljetuskoosta ja painosta
 • haluaa vahvistuksen kuljetuksen tarvitsijalta

Tulovirrat

Jakelukustannukset ovat käyttäjä- ja autokohtaisia ja jakelun suorittaja hoitaa laskutuksen.Paino ja kuljetettava kilometrimäärä vaikuttavat hintaan.Samoin se,miten paljon mukana on muiden tuotteita.Hyöty toimijoille tulee pienemmissä kuljetuskustannuksissa.Järjestelmän käyttömaksu voisi olla kuukausimaksupohjainen perusmaksu ja sen jälkeen maksu porrastuisi käyttömäärän mukaan.Varastointimaksu voi olla kappalekohtainen.Maksu pienenee saman toimijan välivarastointia tarvitsevan tuotemäärän kasvaessa.

Product backlog

 1.     Tuottaja haluaa ilmoittaa tarvitsevansa toimitusta tietylle alueelle
 2.     Tuottaja haluaa ilmoittaa jakelupäivän ja ajan,jos jakeluauto vajaakäytössä
 3.     Kuljettaja haluaa ilmoituksen kuljetusta tarvitsevista tahoista
 4.     Kuljettaja haluaa ilmoituksen halutusta kuljetuspäivästä ja ajasta

18,649 thoughts on “Kuljetuspalvelu – täältä sinne jonnekin

 1. essay bot https://essaywritermsm.com/ how to write a good essay automatic essay writer essay writer reddit narrative essay help https://essaywritingeie.com/ – how to write a good essay essay writer write my paper for me how to do your homework good doing homework homework online essay paper writing https://essaywritermsm.com/ how to write a paper https://essaywritingeie.com/ – how to do your homework essay hook generator write essay for you https://essaywritingeie.com/

 2. https://essaywritermsm.com/ instant essay writer how to do your homework good buying essays online write my essay for me buy dissertation help with homework essay typer generator https://essaywritermsm.com/ https://collegeessaylke.com/ easy essay writer https://essaywritermsm.com/ – argument essay type my essay help with writing an essay https://essaywritermsm.com/ – essay writing service write my essay generator how to write a good essay auto essay typer

 3. buy dissertation paper essay outline online homework college essay writing service https://essaywritermsm.com/ – essay writer reddit paper help https://collegeessaylke.com/ – paper help paper writer generator homework help essay writers research paper https://collegeessaylke.com/ – narrative essay help essay writer generator personal essay https://essaywritingeie.com/ https://essaywritermsm.com/ help me with my homework instant essay writer paper writing services buy dissertation