Yhteenveto kurssin tehtävistä

Tässä artikkelissa on koko kurssin nettikommunikaatio, tehtävänannot ja kommentit. Näin tämä nyt tällä kertaa on, ei voi mitään. 😀

Henkilökohtainen konsepti
Posted on May 14, 2012

Ryhmäkoseptien työstöprosessissa käytettiin Design Thinking- ja Outside in -ajattelua. Tämä ei ole ohjelmistoteollisuudessa kaikkein tavallisin lähestymistapa. Mitä tuntemuksia se herätti sinussa? Mitä opit? Kommentoi ja keskustele alla.

Ohessa innopajan suuntaa-antava prosessikaavio. Käytä sitä apuna pohtiessasi henkilökohtaista konseptiasi. HUOM! Suunnitteluprosessin tavoitteena ei ole olla lineaarinen eikä sinun ole tarkoitus orjallisesti noudattaa kaaviossa esitettyä mallia. On tärkeää iteroida, luovia tilanteen mukaan ja muuttaa perusoletuksia jos ne osoittautuvat myöhemmässä suunnitteluvaiheessa vääriksi.

Pajaharjoitusten aikana analysoimme asioita hyvin perusteellisesti ja dokumentoimme ehkä liikaakin. Työstä omaa konseptiasi kevyemmällä otteella, vain kaikkein olennaisimpaan keskittyen. Mieti, mikä on tärkeää, mikä turhaa.

Idean iteroinnissa kannattaa hyödyntää kurssilla käytettyä innokonsepti -canvasta. Älä kuitenkaan yritä työstää kaikkea kerralla. Pidä taukoja, nuku yön yli, käy paikan päällä pohtimassa ja tarkkailemassa toimintaa.

Ulkoista osa ajattelusta kavereille tai sukulaisille: kerää kokemuksia, testaa ideaasi ulkopuolisilla. Ajatus kehittyy ajan kanssa, anna mielen välillä myös levätä.

Konseptiblogista löytyy pohja henkilökohtaisen idean purkamista varten. Pohjan yhteydessä on myös tarkemmat ohjeet kunkin kohdan täyttämiseen.

Palauta konseptisi 23.5. mennessä ideablogiin.

Kurssin arviointi tapahtuu sekä tämän blogin kommentoinnin aktiivisuuden että konseptien laadun perusteella (huom! kyseessä on tehteävän tekemisen laatu, eikä esim. liikeidean toteutettavuus.)

Onnea matkaan!

Anssia lainaten: muista myös unelmoida.
Toiseksi viimeinen kotitehtävä
Posted on May 14, 2012

Olemme nyt työstäneet ryhmätyön pitkälle. Loimme palvelukonseptin ja osaamme hahmottaa mikä voisi olla loppukäyttäjän tahdon, toiminnan ja tarpeiden kannalta:

järjestelmän tärkein toiminnallisuus
päätelaite jossa tärkein käyttötapaus suoritettaisiin
Priorisoitu Product Backlog kertoo mitä ominaisuutta ohjelmistotiimi lähtisi kehittämään ensimmäisenä. Tarkastele tärkeimmäksi valitsemaanne ominaisuutta.
Jos prototyyppi rakennettaisiin, olisiko tämä todella ensimmäinen toteutettava ominaisuus? Mitä tietoa järjestelmässä tulisi olla valmiina jotta valitsemanne ominaisuus voitaisiin toteuttaa? Miten se saataisiin sinne? Miten tämä vaikuttaa Product Backlogin prioriteettijärjestykseen?
Keskustelkaa asiasta käyttäen allaolevia kommentteja. Päivittäkää product backlog viimeistään keskiviikkoaamuna, ennen demoa!
Posted in Sekalaista | 5 Replies
Innovaatiokonsepti (9.5.)
Posted on May 11, 2012
Kolmas tapaamiskerta. Kaksi ryhmistä työsti ryhmäkonseptinsa rivakasti ideablogiin, kolmatta odotellaan vielä. Lounaan jälkeen kävimme äärimmäisen mielenkiintoisen keskustelun sarjayrittäjä Ilkka O. Lavaksen kanssa uusien palveluiden luomisesta, kohderyhmien löytämisestä ja kehitysideoiden priorisoinnista. Iso kiitos kaikille, oli mahtavaa.

Tässä vaiheessa pajassa on harjoiteltu ohjelmistojen mallintamistekniikoiden avulla:

teknologialla ratkaistavan ongelman löytämistä
ongelmaan liittyvien sidosryhmien tunnistamista
sidosryhmien tarpeiden tunnistamista
ongelman ratkaisumallin tiivistämistä yhteen lauseeseen (arvolupaus)
rakennettavan järjestelmän olennaisimman toimintaprosessin löytämistä
Kotitehtävinä on ollut:
tutkia teknologioita ja
kartoittaa kilpailijoita
Tulossa on:
Vieraita
erottautminen kilpailijoista
palvelun hyödyt sidosryhmille
tärkeimmät jakelukanavat
Lopuksi kasaamme kustakin ryhmäkonseptista epic-tasoisen priorisoidun Product Backlogin jonka perusteella voitaisiin haluttaessa ryhtyä rakentamaan prototyyppiä ketterän ohjelmistotiimin voimin.

Ideointi (ma 7.5.)
Posted on May 8, 2012


Otimme ensimmäisen varsinaisen ideointi-brainstormin aiheeksi “Asumisen ongelmat”. Hain tällä osalistujille teemaa joka käsittelisi helposti lähestyttäviä, omakohtaisesti koettuja ilmiöitä. Käytimme ideoinnin apuna esimerkki-persononia ja havainnekuvia erilaisista taloista. Ongelmia kertyikin kiitettävästi.

Ryhmittelimme ongelmat teemoittain seinälle ja keksimme niihin yleisiä ratkaisuideoita. Tarkoituksena oli saada aikaan kattokategorioita, joiden mukaan voisimme tehdä affinity-laijttelun. Yhdistelimme myös esiin tulleita ongelmia esimerkkipersoonien kanssa, jolloin esiin tuli muutamia uusia ideoita. Seinä olisi ehkä kaivannut hieman enemmän järjestelyä, mutta jätin sen koska tuli lounasaika.

Pajatilaisuuden toisella puoliskolla katselimme videoita uusista teknologioista. Sivusimme keskustelussa teknologioiden kypsyysastetta, palveluiden käyttäjien hyötynäkökulmaa ja erilaisten palvelukonseptien ongelmia.

Sitten opiskelijat ryhtyivät työstämään ryhmäkonseptejaan. Toivoin, että teknologioihin syventyminen toisi uutta näkökulmaa.

Olin ajatellut esitellä innovaatiokonsepti-analyysityökalun vasta keskiviikon pajakerralla, mutta se tulikin mallinnushankaluudesta johtuen tarpeeseen ja opiskelijat alkoivat työstää ryhmäkonseptin ensimmäisiä kenttiä.

Prosessi-kohtaa mallinnettiin lähinnä toiminnallisten kuvausten avulla. Palveluprosessien mallintaminen ohjelmistotuotannon työkaluilla vaikuttaa tuntuvan oppilaista vaikealta. Keskustelimme lyhyesti siitä, onko ohjelmistojen mallintamisen opiskelusta kulunut kauan aikaa.

Vaikka kyse on vaikeasta asiasta, olen tässä vaiheessa tyytyväinen etenemiseemme. Keskiviikkoa varten pajaluokan seinällä odottavat ensimmäiset innokonseptipohjat ongelmineen.

Työn harjoittelu alkakoon. Siitähän harjoitustyössä on kyse.
Toinen tehtävä
Posted on May 7, 2012

Eräs innovaatio-sanan käännöksistä on “uudennos”. Uuden luominen onkin usein olemassa olevan päälle rakentamista.

Etsi ryhmäkonseptiinne liittyviä tuotteita tai palveluja jotka ovat jo markkinoilla. Mitä hyvää/huonoa niissä on? Mitä teknologioita niissä on käytetty?

Raportoi löytämäsi allaoleviin kommentteihin viimeistään perjantaina 11. toukokuuta. Ryhmitelkää vastaukset teemoittain käyttämällä “reply” -toimintoa.

Arviointiperuste:
Yhdellä linkillä ja pienellä analyysilla saa tehtävän suoritettua. Useammalla ansiokkaalla arvioinnilla runsaammat pisteet.

 

  • Ensimmäisenä tulee mielestäni se, että huoltaja saa lähetettyä avunpyynnön keskitetysti tietylle joukolle. Kun siihen vielä liittää kaikille osapuolille näkyvän kuittauksen (joku muu lupasi jo auttaa), ollaan jo käytettävyyden kannalta mielestäni sillä tasolla, että ensimmäiset käyttäjät voivat hyötyä järjestelmästä. Järjestelmässä ei tällöin tarvita muuta tietoa, kuin tieto käyttäjistä, joiden välillä viestit kulkevat. Tarvitaan siis ensin joku aktiivinen, joka rekisteröityy ja kutsuu sitten naapureita tai muita yhteisöön.

  • Backlogimme ensimmäinen kohta on se kun käyttäjä “haluaa löytää reitin matkallensa ja maksaa sen.”

   Käytännössä tuo ensimmäinen kohta on jo yksinään hyvin mittava, ja kelpaa sellaisenaan ensimmäiseksi versioksi. Tätä varten järjestelmässä pitäisi olla jo kaupunkien osoitteistot ja eri liikennevälineiden reittitiedot (eli sama tietosisältö kuin esim. Matka.fi ja Reittopas-palveluissa). Mukaan pitäisi olla valittuna vähintään yksi maksuvälityspalvelu, joka mahdollistaisi matkan maksamisen. Näiden lisäksi eri liikennöitsijöiden kanssa pitäisi olla sopimukset käytännön järjestelyistä matkojen myymisen ja maksujen tilityksen suhteen.

   Mahdollisimman keveä “eka versio” voisi suoraan käyttää esim. Reittioppaan APIa, jos tyydyttäisiin kokeilemaan ensin pääkaupunkiseudun liikenteellä. Tai vaihtoehtoisesti voisi partneroitua Matka.fi-toteuttajan kanssa (Logica). Maksupalveluksi löytyisi varmasti useitakin eri vaihtoehtoja, joista paras olisi toki sellainen joka olisi valmiiksi integroinut yhden APIn taakse useita eri maksutapoja (kuten kännykkämaksu, luottokorttimaksu, PayPal, tilisiirto). Näistä lähtökohdista eniten aikaa vievä ponnistus olisi todennäköisesti liikennöitsijäsopimuksien tekeminen, joka voi johtaa siihen että näidenkin tulisi ensin uudistaa omia käytäntöjään. Esim. matkalippujen tarkastajia varten tulisi määritellä kännykän näytöltä tarkastettavissa oleva lipputyyppi, joka on sallittu kaikissa kulkuvälineissä (nykyinen kännykkälippu ei ole sallittu useimmissa busseissa).

Toinen tehtävä

Posted on May 7, 2012

Eräs innovaatio-sanan käännöksistä on “uudennos”. Uuden luominen onkin usein olemassa olevan päälle rakentamista.

Etsi ryhmäkonseptiinne liittyviä tuotteita tai palveluja jotka ovat jo markkinoilla. Mitä hyvää/huonoa niissä on? Mitä teknologioita niissä on käytetty? 

Raportoi löytämäsi allaoleviin kommentteihin viimeistään perjantaina 11. toukokuuta. Ryhmitelkää vastaukset teemoittain käyttämällä “reply” -toimintoa.

Arviointiperuste:
Yhdellä linkillä ja pienellä analyysilla saa tehtävän suoritettua. Useammalla ansiokkaalla arvioinnilla runsaammat pisteet.

 

20 THOUGHTS ON “TOINEN TEHTÄVÄ”

 1. Pikainen googletus toi eteeni liikenneviraston tarjoaman matka.fi -palvelun
  http://www.matka.fi/

  “Matka.fi tarjoaa valtakunnalliset juna-, bussi- ja lauttayhteydet. Lisäksi palvelussa on mukana 21 kaupungin paikallisliikenteen aikataulut.”

  Toiminnallisuus vastaa melkolailla reittioppas.fi -palvelua. Logican tuotoksia molemmat. Reittioppaasta poiketen matka.fi osaa kuitenkin reitittää koko Suomen mittakaavalla. Tämä ko. toiminto olikin yksi osa ryhmäkonseptiamme.

  Sivuilla mainitaan kuitenkin: “Matka.fi-palvelu laskee reitit käytettävissä olevan tiedon eli arvioitujen ajoaikojen ja laskentaparametrien perusteella, eikä siis osaa järjestää hakutuloksia esimerkiksi reitin suosittuuden mukaan.”

  Esimerkiksi reitti suositun Lappeenrantalaisen kebabin ovelta suoraan laitokselle (Valtakatu 54 – Gustaf Hällströmin katu 2b) ei ole kaikissa tapauksissa se, joka on paras tai edullisin.

  • Tuossahan nuita paikallisia jo tulikin Juhan ja Jetron mainitsemina.

   Jos lähdetään globaalille skaalalle hakemaan niin nämä Ebookers, SuperSaver ja vastaavat lentoyhtiöaggregaatit toki tekevät hieman samaa. Mukana myös usein mahdollisuus hotellibookkaukseen ja autovuokraan.

   • Ja huonoa noissa on ainakin se, että hinnat ovat usein selkeästi halvempia, kun samat lennot käy sitten poimimassa lentoyhtiöiden omilta sivuilta.

  • Mobiilipalveluita Helsingin sisäiseen liikkumiseen:
   ReittiGPS, Andropas, Kyyti

   ReittiGPS (iPhone) ja Andropas (Android) ovat käytännössä natiiviapplikaatioversioita Reittiopas-palvelusta.

   Kyyti (iPhone) taas näyttää aikataulutietoja, sekä kartalla reaaliaikaisen näkymän raitiovaunujen sekä joidenkin bussien sijainnista. Samaa dataa voi katsella webissäkin: http://transport.wspgroup.fi/hklkartta/

   Yhteistä näille ohjelmille on se, että ne ovat lähinnä natiivikäyttöliittymäkuorrutusta ja olemassaolevien webbi-APIen yhteenliittämistä (HSL:n tietopalvelut + Google Maps ym.). Reittiopasta voi käyttää mobiiliselaimellakin, mutta se on kömpelöä verrattuna näihin ohjelmiin.

 2. Konsepti: lounaskokemusten haku, arvostelu ja jakaminen webissä

  Alla joitakin sovelluksia/webbipalveluja joilla on jotakin tekemistä ravintolapalveluiden käyttämisessä ja hakemisessa mobiililaitteilla/webistä. Lounaskokemusten arvostelupalvelu konseptina vaikuttaa aika uniikilta, enkä ainakaan itse löytänyt mitään palveluja jotka tekisivät aivan samaa (ainakaan erityisen hyvin). Webin lisäksi tärkeitä kanavia ovat työpaikkojen intrat, ilmoitustaulut jne., joista ihmiset tyypillisesti löytävät lounaspaikkoja.

  Lounaspaikan valinta on usein sosiaalinen tapahtuma, joten tärkein paikan valintaan vaikuttava tekijä on varsin monella sen hetkinen sosiaalinen lähipiiri. Esimerkiksi työpaikkaporukat käyvät helposti samoissa paikoissa päivästä toiseen. Word-of-mouth suosittelu on uusien lounaspaikkojen valinnassa erittälin merkittävä tekijä.

  http://www.eat.fi
  Suomalaisittain varmaankin tunnetuin ravintoloihin liittyvä web-palvelu. Erittäin kattava lista ravintoloista, jonka lisäksi käyttäjien ravintola-arvosteluja eri kriteereillä (laatu, hinta jne.).
  + Suosittu, paljon käyttäjien arvosteluja
  + Erittäin helppo käyttää
  + Brändi
  + Kännykkäsovellukset mm. iPhone ja Android
  – Ei tarkkaa dataa ruoka-tarjonnasta

  http://www.pizza-online.fi
  Loistava esimerkki kaupallisesti järkevästä ravintolapalvelusta. Käyttäjät voivat tilata pizzoja netin kautta, suuri osa pizzaravintoloista on palvelussa mukana.
  + Helppokäyttöinen, maksaminen onnistuu kätevästi
  + Bonus-etuja palvelun käyttäjille
  + Fokusoitu kohderyhmä
  – Soveltuu vain pizzaravintoloille
  – Ei käyttäjien sisältöä esimerkiksi arvosteluiden muodossa

  http://www.city.fi
  City-lehden web-sivusto on esimerkki portaalista, joka tarjoaa muun muassa ravintolahaun. Tällaisia portaaleja on monia erilaisia, esimerkiksi kaupunki/alue-portaalit (http://www.turkulaiset.fi/lounas/ <- kattavan oloinen lounaslista), kauppakeskus-sivustot (http://www.kauppakeskusarabia.fi/kauppakeskus%20arabia_roberts%20coffee<- esimerkki lounaslistasta).
  + Toimiva ratkaisu ihmisille jotka syövät jatkuvasti samoissa paikoissa
  – tyypillisesti vaatii että käyttäjä tietää sivuston tarkalleen etukäteen
  – ei käyttäjien sisältöä, arvosteluja
  – sivustot tyypillisesti huonosti suunniteluja, vaikeita käyttää
  – ei kattava ravintoloiden osalta (esimerkiksi cityn portaali)

  http://www.luottokunta.fi/fi/kortit_ja_setelit/lounasseteli
  Työpaikkalounastajille lounasseteli on yleinen: tällöin paikka valitaan usein hinnan mukaan (lounasseteli riittää koko hintaan). Luottokunta alkaa tarjota myös lounaskorttia, jota voi tulevaisuudessa käyttää missä vain sirulukijalla varustetussa liikkeessä. Työpaikoilla jossa lounasseteli on huomattavasti kalliimpaa kuin työpaikkaruokailu lounashakujen tärkeys vähenee. Tässä mielessä hinta ei välttämättä suoraan kerro henkilölle kustannustehokkainta lounaspaikkaa.

  http://www.syomaan.fi
  Tarjoaa lounaslistat alueittain.
  + Idea vaikuttaa toimivalta
  – Ei erityisen käytettävä tai hyvännäköinen sivusto
  – Ei juurikaan ravintoloita
  – Palvelu on selkeästi keskeneräinen

  http://www.reissuvihko.info/
  Mobiilisovellus, jolla voi hakea paikkoja, tapahtumia, lounaspaikoja ja tarjouksia.
  + Ok-toimiva sovellus
  – Ei vielä ilmeisesti lounaspaikkoja muualle kuin tampereelle

  http://evernote.com/food/
  Evernote food on sovellus jolla ruokailukokemukset voi tallentaa evernoteen. Evernote sovelluksena on asioiden muistamiseen, ja samaan tapaan evernote food mahdolistaa ruokailukokemuksien tallentamisen omaa myöhempää tarkastelua varten. Evernote järjestää juuri softakehityskilpaa uusista evernote-sovelluksista (http://devcup.evernote.com/), joten siinä yksi mahdollisuus: laajennetaan evernote foodia toimimaan lounaskokemusten jakamisessa isomman porukan kesken?!

  + Evernote on erittäin suosittu alusta
  + Kätevä tapa tallentaa lounaskokemukset itselleen (jos käyttää evernotea..), pystyy jakamaan kavereille facebookissa, twitterissä jne.
  – Ei mitään palvelua summittaiselle lounashaulle

  • http://lounaat.fi/
   “Lounaslistat hyvin yksinkertaisesti esillä”

   + Lounaslistat ja ateriavaihtoehdot
   + Tiedot: erikoisruokavalio-info, hinta, lounas-aika
   – Vain muutamia ravintoloita
   – Ei arvostelua
   – Sijaintidataa ei ole hyödynnetty
   – Yksinkertainen

  • http://midtownlunch.com/
   “Lounasportaali” tms…

   Kollektiivinen ja sosiaalinen blogi-foorumi-pläjäys. Ilmeisesti myös toimitus ja joku “Deals”-myynti

   + Kartta ja ravintolasijainnit, ei tosin hyödynnetty sijaintitietoja (selain tai mobiili)
   + Foorumilla kokemuksia, samoin kirjoitusten kommentteina
   – Hankalan oloinen
   – Ei mobiilisovellusta
   – Ei varsinaisesti sovellu nopeaan käyttöön, kömpelö
   – Vaatii aktiivisen ylläpidon paikkakunnalla, todella paikallinen
   – Kyhäelmä blogimoottorin, keskutelufoorumin ja Google mapsin päälle

  • Jaakko kävikin tuossa aika kattavasti läpi koko aihealueen, laitan pari lisäystä.

   http://www.kebabille.com/
   Kebabilat listattuna kaupunki- ja kuntakohtaisesti arvosteluineen. Käyttäjäpohjainen palvelu. Kuin rankasti riisuttu, huono versio Pizza-onlinesta.

   + Kattava aluekohtainen lista
   – Pistearviosysteemi näemmä rikki, eli palvelu ei toimi oikein
   – Moderointi joko riittämätöntä tai olematonta

   http://maps.google.fi
   Niin, Google Maps. Lähialueelta löytää ravintolatkin arvosteluineen.

   + Hakee arvostelut eri palveluistakin (mm. booking.com)
   + Kartalla näkyvät kohteet(luonnollisesti)
   – Reittiohjeet eivät kata julkista liikennettä
   – Vähäinen määrä arvosteluita
   – Vähäiset tiedot näkyvillä ravintoloista

 3. Palveluksien vaihtoon liittyen näistä aikapankeista olikin jo jossain yhteydessä puhetta. Tässä Helsingin sivut:
  http://stadinaikapankki.wordpress.com/
  Yhteistä meidän konseptimme kanssa on vastavuoroiset palvelukset ilman rahaliikennettä. Teknisestä/käytännön toteutuksesta en pysty oikein kommentoimaan, kun pitäisi liittyä, ennen kuin pääsisi esittelysivujen lisäksi katsomaan myös tuota “verkkotoria”, missä varsinaisesti tapahtuu.
  + ihmisten tasavertaisuus ja tasapuolisuus. Kuka tahansa voi osallistua, ja saada samalla panoksella saman verran hyötyä itselleen, kun palkkatyössä tunnin työstä käteen jäävällä rahalla toinen saa moninkertaisesti sen mitä toinen.
  + yhteisöllisyyden lisääminen
  + mahdollisuus “harrastaa” vähän enemmänkin kuin oman perheen tarpeiksi esim. polkupyörien rassaamista tai leipomista, jos tykkää.
  – verkoston laajuus voi aiheuttaa luottamusongelmia. Haluaisinko ventovieraan leikkaamaan hiukseni tai hoitamaan lapsiani?
  – mitä minä osaan? osaanko tarpeeksi hyvin, että voisin tarjota muillekin?
  -? kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen (entä jos haluaisin kovasti osallistua, mutta kukaan ei “osta” minulta mitään?)
  +/- olettaisin, että tuolla on joku palautesysteemi. Se voi samanaikaisesti lyhentää ensimmäistä miinusta (luottamusongelma) ja pidentää viimeistä, eli hankaloittaa uuden jäsenen vauhtiin pääsemistä.

  Etusivun alareunassa on video, jossa valotetaan vähän, kuinka laajasti tämän aikapankkijutun voi ymmärtää. Minusta mennään jo vähän pitkälle, jos ruoan tuottaja voi “jakaa osan sadosta toveja vastaan aikapankin jäsenille”. Yksityisten ihmisten palvelustenvaihdossa tämä aikapankki kuulostaa mielestäni loistoidealta, mutta en ihan suoraan lämmennyt noille laajennuksille. Jossakin vaiheessa se menee veronkierroksi kuitenkin tai vaihtoehtoisesti tulee hurjasti lisää byrokratiaa. Kumpikaan ei taida olla aikapankin alkuperäisen idean mukaista.

 4. Lapsiparkeista

  Eroa lapsiparkeissa on parkkimaksun,ikärajan ja parkissaoloajan suhteen.Palveluiden käyttäjien täytyy olla kuntokeskuksen tai HYY:n jäseniä.Yhdessä kohteessa riitti,että on vierailulla kiinteistössä.Ulkopuolelle jäävät näihin kuulumattomamat ryhmät.Osassa parkkeja hoitovastuuseen on otettu selvä kanta.Missään ei ole järjestetty lapsen ruokailu-tai hoitomahdollisuutta palvelun tarjoajan puolelta.

  Teknologioista oli käytetty kuntosaliajan varausjärjestelmää,jossa oli maininta,tarviiko lapsiparkkia.Lisäksi oli käytössä sähköposti sekä puhelin.

   • Käytössä olevia toimintamalleja

    Killer liikunta

    Lasten alaikäraja 6 kk,suositeltu yläikäraja 6v.
    Max parkissa olo aika 1,5 tuntia vuorokaudessa.
    Käytössä ennakkoilmoittautuminen varausjärjestelmän kautta saman päivän lapsiparkkiin klo 12 mennessä ja seuraavan päivän aamuparkkiin klo 21 mennessä.Parkki käytössä arkisin aamupäivisin sekä iltaisin 16-20.Liikuntakeskuksen asiakkaille.Max ryhmäkoko 10 lasta. Maksullinen, liikuntakeskuksen kuukausikorttilaisille 9 euroa/kk ja muille 9 euroa/lapsiparkkikäynti/lapsi.Lapsia aktivoivaa toimintaa.Ei ruokintaa eikä muuta hoitoa.Sijainti Jyväskylä

    http://www.killerinliikunta.fi/liikuntakeskus/index.php/lapsiparkki

    • Liikuntakeskus Elixia

     Lasten alaikäraja 4-6 kk,ei mainintaa yläikärajasta.
     Max parkissa olo aika 1,5 tuntia kerralla.
     Ei mainintaa ennakkoilmoittautumisesta.Parkki käytössä arkisin aamupäivisin n.9,45-13,15 sekä iltaisin n.15,15-20.Liikuntakeskuksen asiakkaille.Lapsilla tulee olla hoitosopimus tehtynä vanhempansa toimesta.Syöminen tapahtuu vanhempien valvomana.Toimipisteitä pääkaupunkiseudun lisäksi Turussa,Tampereella sekä Jyväskylässä.

     http://www.elixia.fi/club.aspx?page=4&id=1248

    • Lady Fitness

     Lasten alaikärajasta eii mainintaa,yläikä 8v.Max parkissa olo aika 1 tunti 20 min kerralla.Ei mainintaa ennakkoilmoittautumisesta.Parkissa valvoja paikalla arkisin n.15,30-20.Liikuntakeskuksen asiakkaille.Ilmainen.Lapset ovat vanhempansa vastuulla valvojan paikallaolosta huolimatta.Eväät ja juomat kielletty.Toimipiste Espoossa.

     http://www.lady.fi/about/lapsiparkki.htm

    • Tapanilan urheilukeskus

     Lasten alaikäraja 1v,suositeltu yläikäraja 7v.Max parkissa olo aika 1,5 tuntia vuorokaudessa.Ennakkoilmoittautuminen pakollista.Parkki käytössä arkisin aamupäivisin sekä iltaisin 16-20.Tapanilan Urheilukeskuksen kiinteistöissä vieraileville perheille.Max ryhmäkoko 8 lasta.Maksullinen 4 euroa/lapsi tai 6 euroa/kaksi lasta.Jokainen 1,5 tunnin ylittävä 15 minuuuttia lisähinta 1 euro/15 min.Ei ruokintaa eikä muuta hoitoa.Sijainti Tapanila,Helsinki

     http://www.tapanilanurheilu.fi/lapsiparkki

    • HYY:n lapsiparkki

     Alaikäraja 6 kk.Yläikärajaa ei mainita.Max parkissa olo aika 3 tuntia kerralla.Paikan varaus etukäteen (sähköpostitse).HYY:n jäsenille.Tarjolla satunnaisten vuorojen lisäksi vakiovuoroja.Avoinna arkisin n.8-16.Hinta 4 euroa/tunti.Sijainti Kruunuhaka,Helsinki

     http://hyy.helsinki.fi/fi/node/309

 5. Erilaisia kuvapankkeja on tarjolla paljon.
  Suomessa esim.Kehitysvammaliitto ostaa valmiita kuvapankkeja ulkomailta.Kuvien tekstit käännetään suomeksi.Suomenkielisten kuvien sijainti syötetään tietokantaan ja kuvat tägätään.Haun avulla kuvat tuodaan näkyviin verkon kautta ja kuvia voidaan käyttää eri opetuspisteissä.

  http://www.kizclub.com/Flashcard/G-color.pdf

 6. Kilpailu

  Ikea:n lapsiparkki.

  Lapset voivat askarrella erilaisista Ikean tuotteiden valmistusmateriaaleista.Ilmainen.
  Leikkihuone on tarkoitettu 3-7-vuotiaille lapsille. Leikkiaika on arkisin
  1 h/lapsi ja viikonloppuisin 45 min / lapsi. Alle 3-vuotias lapsi voi tulla leikkihuoneeseen aikuisen kanssa 15 minuutiksi, jolloin vastuu on mukana olevalla vanhemmalla.
  Liikkeitä on harvassa.Paikalle tulo vaatii kulkuvälineen.Soveltuu lähinnä liikkeessä asioiville.

  MacDonalds
  Synttärit.Tapahtuma 6-12 lapselle.Alle 4 vuotiaat vanhempien valvonnassa,muuten ei vanhempien lasnäoloa.Kesto puolitoista tuntia.Lastentalosäätiö.Tapahtuma osuu kohdalle harvakseltaan ja vaatii ennakkoilmoittautumisen.

Orientoiva tapaaminen (pe 4.5.)
Posted on May 5, 2012
Yhdeksän kuudestatoista ilmoittautuneesta oppilaasta saapui paikalle. Jos joku haluaa mukaan, vielä ehtii jos teet kotitehtävän ja tulet maanantaina paikalle (C222).

Ensimmäisen tapaamisen tavoite oli tutustua innovaatiokäsitteeseen ja löytää ryhmille yhteisiä teemoja ideoiden kehittelyyn. Pidin (ehkä ihan vähän liian pitkän) alustuksen, jonka kalvot löytyvät Prezistäni. Tavoitteenani aloitustapaamiselle oli saada opiskelijat tutustumaan toisiinsa ja keskustelemaan vapautuneesti, mikä onnistui mielestäni oivallisesti.

Jaoin opiskelijat kolmeen ryhmään. Ryhmissä he tekivät toisistaan ensimmäisen persona-haastattelun valmiiksi otsikoidun nelikentän avulla. Ohjasin ryhmät keskustelemaan siitä, mitkä teknologiat ja ilmiöt heitä kiinnostavat. Tavoitteena oli keksiä yhteisiä innovaatiohaasteita. Pyysin ryhmiä käyttämään post it-lappuja ideoiden tallentamiseen.

Yksi ryhmistä päätyi pohtimaan sitä, miten riippuvaisia olemme tietotekniikasta. He keskustelivat ensin worst case scenario-tapauksesta – siitä että yhteiskuntamme kokisi täydellisen katastrofin. Myöhemmin ryhmä päätyi miettimään internetin kaatumisen vaikutuksia ja mahdollisuutta kehittää analogisia varajärjestelmiä.

Toinen ryhmistä pohti pitkään erilaisia maksuvaihtoehtoja ja esitteli esittelivät tunnin lopiksi idean karttapalveluiden, paikasta toiseen liikkumisen ja maksamisen yhdistämisestä. He keksivät haasteensa liittyvän open data-mashuppeihin. Löysimme tunnin lopuksi koko porukan kanssa keskustellessamme mielenkiintoisia mahdollisuuksia kuten erikoisryhmien palvelemisesta ja ryhmämatkojen järjestämisestä. Hahmottelimme whiteboardille yhdessä sidosryhmäkaaviota.

Kolmas ryhmistä keskusteli monenlaisista arjen pikku helpottajista ja esitteli ravintoloiden ruokalistojen arviointipalvelun. Ideaan liittyen otimme ohimennen pilvipalvelut puheeksi ja ryhmä tuotti hienon mindmapin ja havainnekuvan mobiililaitteen käytöstä.

Opiskelijat etsivät kotitehtävänään innovaatiohaasteisiinsa liittyviä teknologioita tai mielenkiintoisia ilmiöitä. Toivon että ensimmäinen tapaaminen helpottaa kotitehtävän tekemistä. Pyysin kaikkia myös tarkkailemaan omaa ja lähimmäisten elämää haasteen perspektiivistä, puhumaan haasteeseen liittyvistä asioista mahdollisimman paljon muiden kanssa ja miettimään, ketkä voisivat olla sopivia haastateltavia.

Seuraavalla kerralla ohjelmassa on teemojen tarkempaa tutkimista ja muutaman bonus-teeman parissa ideointia. Teemme timeboxattuja ideointisessioita ja affinity -lajittelua mikäli materiaalia tulee tuotettua tarpeeksi. Tuon myös pajaan ITEA/Artemis Co-summit 2011 -konferenssin esitteitä ja muuta mielenkiintoista materiaalia jotka varmasti tuovat uutta inspiraatiota.

Toivon että kaikki opiskelijat tulevat paikalle. Se olisi ihanaa. Ainakin ohjaajalla oli todella hauska ja innostava pajasessio. Kiitos kaikille!

PS: Paikalla piipahtivat myös hassunhauskat viiksipojat kujeilemassa. Paikalla piipahti myös Petri Kettunen. Jos joku haluaa tehdä innovaatioaiheisen kandin tai gradun, ottakaa häneen yhteyttä!

Tervetuloa muutkin, ovet ja ikkunat ovat auki C222:ssa ensi maanantaina 10-14!
Ensimmäinen tehtävä
Posted on March 24, 2012

Nyt uusinta uutta!

Etsi jokin mielikuvitusta herättävä ilmiö, uusia mahdollisuuksia avaava teknologia tai muuten vaan mielenkiintoinen uutinen.

Jätä lyhyt kuvaus ja linkki tämän bloggauksen kommentiksi. Useammasta esittelystä saa luonnollisesti bonuspisteitä.

Deadline:
Ma 7. toukokuuta. Pajatilaisuudessa on teknologiakeskustelu, valmistaudu esittelemään löytämäsi!

HUOM!
Paljon ureja sisältävät kommentit näyttävät jäävän helposti WordPressin spam-filtterin kynsiin. Kannattaa kirjautua sisään blogipalveluun omilla pääkäyttäjän tunnuksilla. Selvittelen asiaa ylläpitäjän kanssa, lähettäkää vastauksenne minulle sähköpostilla mikäli ne eivät mene läpi.

 

Kommentit:

 1. 1) Kiva.org eiku Kickstarter! http://www.kickstarter.com/

  2) Big open data. Maanmittauslaitoksen karttoja vapautui kenen tahansa käytettäväksi. Nyt ovat kaikki pikkukivet ja siirtolohkareet netissä. Mitähän kivaa kesäseikkailua tästä keksisi?

  http://yle.fi/uutiset/valtava_maara_kartta-aineistoja_avautuu_vapaaseen_kayttoon/6078012

  3) Niille joita mobiiliskene kiinnostaa: Samsungin Android- ja Applen iOS-puhelimet ovat markkinaosuudeltaan ylivoimaiset. Mutta mitä on käsissä 5 vuoden päästä?

  http://www.businessinsider.com/chart-of-the-day-iphone-share-of-all-phone-units-revenues-and-profits-2012-5

  http://www.zdnet.com/blog/emergingtech/five-signs-the-mobile-phone-form-factor-is-maxed-out/3145

  http://cloudcomputingtopics.com/2010/08/mobile-cloud-computing-and-cloud-phones/

 2. 1) Helppojen 3D printing-ratkaisujen yleistyminen

  Helppoja ohjelmia 3D printing-mallien tekemiseen:
  – Suomalainen Tinkercad: http://www.tinkercad.com
  – Autodesk 123D (mallintamiseen) ja 123D Make (pahvileikkausmalleille):http://www.123dapp.com

  3D-printing, yms. palveluja:
  – http://www.ponoko.com
  – http://www.shapeways.com
  – http://i.materialise.com
  – http://www.sculpteo.com
  – http://www.thingiverse.com

  2) Valokuvista 3D:ksi-ohjelmat

  Microsoft Photosynth: http://photosynth.net
  AutoDesk 123D Catch (aikaisemmin Photofly): http://www.123dapp.com/catch

 3. 1.
  Mielestäni erittäin positiivinen ilmiö Helsingissä on ekologisten ja yhteisöllisten aloitteiden lisääntyminen. Ainakin seuraavat lähiaikojen tapahtumat kuuluvat tähän joukkoon:

  http://siivouspaiva.com/
  http://www.restaurantday.org/

  2.
  Yhdysvalloissa ollaan Eurooppaan verrattuna kehitetty huomattavasti enemmän kaupallisesti menestyneitä web-innovaatioita. Esimerkkeinä vaikkapa Google, Facebook, eBay ja Groupon. Samwerin veljekset ovat Euroopan menestyneimpien web-yrittäjien joukossa. Heidän toimintamallinaan on ollut yksinkertaisesti toteuttaa menestyneet amerikkalaiset ideat euroopassa lähes suoraan kopioituina. Tähän joukkoon kuuluu mm. Alando.de (eBay), Citydeal (Groupon) ja Pinspire (Pinterest).

  http://www.wired.co.uk/magazine/archive/2012/04/features/inside-the-clone-factory?page=all
  http://mobile.businessweek.com/articles/2012-02-29/the-germany-website-copy-machine

  Onko tällainen toiminta innovaatiota? Ainakin siinä mielessä voisi kai sanoa kyllä, että Samwerin veljesten kopioidut palvelut ovat usein menestyneet Euroopassa paremmin kuin kilpailijansa.

 4. Tässä vähän mammanäkökulmaa keskusteluun:
  Kuulin, että kaveri tilasi lastenvaunut, joissa on integroitu vaunujen sisälämpömittari ja näyttö työntöaisassa. Kaikkea kanssa. En löytänyt linkkiä, mutta löysinpä jotakin muuta:
  http://www.4moms.com/origami
  Meillä on vaunuissa säädettävä jousitus ja alumiinivanteet, mutta että vielä ajovalot ja ajotietokonekin. Ja napista painamalla kasaan.

  Totuus on, että tässä elämänvaiheessa olevista löytyy kyllä ostajia ihan mille tahansa härpäkkeelle, kunhan osaa vain nykäistä oikeasta narusta. Mutta mikä sitten on innovatiivista.. ehkä tuossa lataussysteemissä on jotain.

  Teknologiaa tai ei.. Serkun puolivuotias oli meillä hoidossa ja törmäsin ensimmäistä kertaa tällaiseen:
  http://www.ainu.fi/tuotteet/ainu-mam-anti-colic-tuttipullo-160ml
  Aijai kun on mukavaa tiskata tuttipulloa, kun saa pohjan irti. Parhaat innovaatiot ovat usein yksinkertaisia.

  • Hei! Kaverillani oli lämpömittarillinen itkuhälyytin, mikä oli mielestäni ainakin kuumana hellepäivänä aivan jumalattoman hyvä keksintö. Sellainenhan saattaa suorastaan pelastaa ihmisen lämpöhalvaukselta.

   Olen itsekin äimistellyt äitiyden tuotteistamista. Siinä on kyllä ollut hieno mahdollisuus rahantekoon :D Ainakin itselläni oli esikoisen tuoreena vanhempana suuret paineet “tehdä asiat oikein” ja hain tosi paljon turvallisuudentunnetta tuotteiden kautta.

   Tähän liittyy teoria ihmisten tarpeiden hierarkiasta, mikä taas liittyy ihan olennaisella tavalla uuden keksiimiseen. Näytänpä sen seuraavassa pajassa! :)

  • vaunuissa tarvii automaattisen ilmastoinnin ja lämmityslaitteen.
   Turvatyynyistä voi olla hyötyä,muutenkin ku nukkuessa.
   Etäisyystutka törmäilyjen estämiseksi

 5. Tämä tuossa Villen viimeisessä linkissä olikin mukana:

  Augmented reality eli Lisätty todellisuus “viittaa näkymään, johon on lisätty tietokonegrafiikalla tuotettuja elementtejä ja jota käyttäjä tarkastelee läpikatseltavien (see-through) näyttöjen kautta.”
  -Wikipedia: http://fi.wikipedia.org/wiki/Lis%C3%A4tty_todellisuus

  Käytännönläheinen esimerkki, Googlen Project Glass:http://www.youtube.com/watch?v=Vb2uojqKvFM
  Vähän epäkäytännöllisempi, mutta esimerkki kuitenkin:http://www.youtube.com/watch?v=cNu4CluFOcw

 6. Spotify Box – http://blog.zenona.com/
  Näppärä ja kiva projekti laitteesta, jossa omia soittolistoja voi kuunnella RFID tägejä käyttäen. Hiukan fyysistä tuntua digitaaliseen musiikin kuunteluun.

35,007 thoughts on “Yhteenveto kurssin tehtävistä

 1. erectile tissue location and function opporia top erectile dysfunction physicians
  erectile function questionnaire courgy erectile vacuum systems
  erectile capacity Unuddilt for erectile dysfunction

 2. buy erectile dysfunction pills online india opporia erectile function cocaine abuse
  can erectile dysfunction be permanent courgy erectile aids for men
  does erectile dysfunction affect desire Unuddilt erectile machines

 3. erectile icd 10 opporia is erectile dysfunction permanent
  michael douglas erectile dysfunction courgy erectile tissue quizlet
  erectile dysfunction in children Unuddilt antidepressant without erectile dysfunction

 4. antidepressant without erectile dysfunction opporia erectile herbs and vitamins
  erectile issues after heart attack courgy does erectile dysfunction affect fertility
  erectile tissue histology Unuddilt fast acting erectile pills

 5. what erectile dysfunction herbs effect her es opporia erectile implants video
  erectile potion courgy fast acting erectile pills
  erectile dysfunction pump Unuddilt erectile dysfunction natural remedies

 6. order erectile dysfunction pills from india opporia treating erectile dysfunction without drugs
  erectile sonic courgy best erectile dysfunction medication
  is erectile dysfunction a chronic disease Unuddilt erectile shockwave

 7. best erectile dysfunction treatment opporia are erectile disorder coverage under aca
  erectile cure courgy erectile organs pha
  improve erectile dysfunction Unuddilt buy erectile dysfunction medications online

 8. erectile function healthy dads healthy kids opporia alcohol induced erectile dysfunction
  erectile response courgy compare erectile dysfunction drugs
  cheapest erectile dysfunction Unuddilt erectile function index 5

 9. best erectile dysfunction pumps opporia buy erectile dysfunction pump cvs
  which erectile dysfunction pills work courgy erectile function index 5
  do erectile sprays work Unuddilt erectile discharge

 10. erectile medication where to purchase opporia medication induced erectile dysfunction
  erectile disorder symptoms courgy do erectile pumps work
  erectile pills canada Unuddilt are erectile dysfunction pills dangerous

 11. erectile vacuum pump demonstration opporia can erectile dysfunction be cured naturally
  cheapest erectile disfunction drug courgy erectile prosthetic
  dealing with erectile dysfunction Unuddilt erectile suppliers

 12. reviews of erectile dysfunction treatment opporia erectile creams walgreens
  top erectile dysfunction physicians courgy erectile implants video
  erectile function after prostate cancer Unuddilt erectile pump implant

 13. buy erectile dysfunction pills online india opporia which erectile dysfunction pill is best
  is erectile dysfunction a disease courgy erectile spray
  top erectile dysfunction supplements Unuddilt does erectile dysfunction affect fertility

 14. erectile function clinic in san antonio opporia how erectile dysfunction affects men
  erectile hypertension courgy erectile dysfunction icd 10
  erectile medication bimix Unuddilt erectile coffee

 15. erectile function paralysis opporia erectile organs crossword clue
  is erectile dysfunction mental courgy erectile pills in canada
  is erectile dysfunction mental Unuddilt erectile tissue in nose

 16. is erectile dysfunction treatable opporia will erectile dysfunction go away
  erectile improvement courgy best erectile vacuum pump
  erectile synonym Unuddilt erectile medication over counter

 17. erectile doctor memphis tn opporia erectile function trial offers in sarasota fl
  erectile therapy jordan courgy erectile natural remedies
  erectile mastery Unuddilt improving erectile dysfunction

 18. erectile vasoconstriction opporia erectile performance
  is erectile dysfunction a chronic condition courgy erectile organs crossword
  erectile destroyer Unuddilt service connected erectile dysfunction

 19. erectile prosthesis opporia for erectile dysfunction ptx
  improve erectile dysfunction courgy video erectile dysfunction
  is erectile dysfunction common in older men Unuddilt does erectile disfunction affect mastarbation

 20. comparing erectile dysfunction drugs opporia erectile wow video
  cheapest erectile dysfunction drugs courgy erectile dysfunction
  erectile disorder icd 10 Unuddilt can erectile dysfunction be revewsw

 21. can erectile dysfunction be permanent opporia erectile dementia
  erectile support courgy discount erectile dysfunction
  youtube erectile dysfunction Unuddilt erectile dysfunction natural remedies

 22. is erectile dysfunction covered by medicare opporia erectile function questionnaire
  erectile photos courgy youth erectile dysfunction
  erectile injections pics Unuddilt when does erectile dysfunction start

 23. michael douglas erectile dysfunction opporia erectile function restored after turp
  male erectile complex courgy buy erectile dysfunction meds
  erectile over the counter products Unuddilt erectile organs crossword clue

 24. erectile rehabilitation therapy opporia erectile function after urethralplasty
  erectile linked diabetes courgy erectile pills without a doctor prescription
  erectile dysfunction pills Unuddilt botox for erectile dysfunction

 25. erectile medicine for men opporia can erectile dysfunction be temporary
  can erectile dysfunction be hereditary courgy erectile device
  erectile pump reviews Unuddilt erectile dysfunction prognosis

 26. erectile pill sponsored by doctor oz opporia for erectile health and better blood flow
  erectile products courgy erectile suppliers
  erectile dysfunction reviews Unuddilt erectile improvement

 27. best erectile dysfunction meds opporia is erectile dysfunction a symptom of diabetes
  reviews of erectile dysfunction treatment courgy cialis without erectile dysfunction
  is erectile dysfunction common Unuddilt problems with erectile dysfunction

 28. erectile shots diagram opporia erectile potion
  icd 10 erectile dysfunction courgy erectile aides for men
  erectile recovery after prostatectomy Unuddilt does erectile disfunction affect mastarbation

 29. are erectile dysfunction pills covered by aca opporia erectile dysfunction when quitting drinking
  cheapest erectile med courgy erectile problems home remedies
  what does erectile dysfunction mean Unuddilt youth erectile dysfunction

 30. which erectile dysfunction drug is best opporia erectile
  erectile solutions that work at walmart courgy erectile issues in men over 50
  can erectile dysfunction be temporary Unuddilt best erectile dysfunction drug

 31. buy cheap essay buy an essay buy essay paper essay hook generator https://collegeessaylke.com/ – homework help https://essaywritermsm.com/ doing homework help me write my essay how to do your homework my college https://paperwriterkjd.com/ essay writing software https://paperwriterkjd.com/ – help writing a paper writing help easy essay writer https://collegeessaylke.com/ help with writing a paper write my essay for me i need help writing a paper for college

 32. erectile booster method book opporia top erectile dysfunction doctors in tx
  erectile function in vagina courgy erectile aids for men
  youtube erectile dysfunction Unuddilt what erectile dysfunction solution works best

 33. which erectile dysfunction foods work fast opporia erectile products
  erectile com courgy erectile doctor memphis tn
  erectile dysfunction natural remedies Unuddilt discount erectile dysfunction medications

 34. erectile disorder 38 cfr opporia erectile bleeding
  can erectile dysfunction be hereditary courgy when does erectile dysfunction happen
  erectile on demand reviews Unuddilt erectile injection therapy

 35. erectile suppliers opporia erectile aid pump
  best erectile vacuum pump courgy can erectile dysfunction be treated
  does erectile dysfunction affect fertility Unuddilt improve erectile dysfunction

 36. erectile implants video opporia top male erectile pill
  erectile issues in your 40s courgy erectile prosthesis
  coupons for erectile dysfunction Unuddilt when erectile dysfunction meds quite working

 37. do erectile pills work opporia erectile medication bimix
  erectile solutions that work at walmart courgy when does erectile dysfunction happen
  erectile natural diet pdf Unuddilt can erectile dysfunction be prevented

 38. best erectile dysfunction medicine opporia is erectile dysfunction a symptom of diabetes
  erectile aides for men courgy erectile function clinic in san antonio
  erectile curve Unuddilt can erectile dysfunction be fixed

 39. erectile booster method scam opporia comparing erectile dysfunction drugs
  topical erectile dysfunction courgy cheapest erectile disfunction drug
  erectile cure Unuddilt how erectile dysfunction affects reproduction

 40. erectile dysfunction and topical formulas opporia erectile tissue
  erectile clinic courgy which erectile dysfunction pill is best
  for erectile health and better blood flow Unuddilt cheapest erectile dysfunction

 41. erectile organs pha opporia erectile dysfunction when viagra doesn t work
  erectile booster courgy erectile function restored after turp
  erectile function after prostate cancer Unuddilt icd 10 erectile

 42. erectile disorder dsm 5 criteria opporia erectile bleeding
  erectile function restored after turp courgy how erectile dysfunction drugs work
  male erectile complex Unuddilt are erectile dysfunction pills dangerous

 43. erectile vasectomy opporia erectile medicine new zealand silvasta
  erectile pills over the counter courgy erectile rehabilitation program
  erectile pictures Unuddilt does erectile dysfunction cause depression

 44. erectile injection video opporia erectile tissue histology
  which erectile dysfunction drugs cost more courgy muse for erectile dysfunction
  erectile suppliers Unuddilt erectile vacuum pump for sale

 45. erectile rings opporia does erectile dysfunction get better
  is erectile dysfunction a symptom of diabetes courgy is erectile dysfunction a disease
  erectile male dysfunction Unuddilt is erectile dysfunction covered by medicare

 46. cheapest erectile disfunction drug opporia bladder cancer erectile beefs function
  does erectile dysfunction come on suddenly courgy top male erectile pill
  erectile difficulty Unuddilt erectile neuroplasticity

 47. erectile issues after 40 opporia erectile medications
  erectile hardening cream courgy is erectile dysfunction common in older men
  erectile function healthy dads healthy kids Unuddilt erectile disorder mayo clinic

 48. i need help writing my paper how to write essay writing services college essay writing services https://paperwriterkjd.com/ – what is a dissertation us essay writers writing essay essay assistance https://essaywritermsm.com/ paper writer generator https://collegeessaylke.com/ – write my paper for me how to write essay essay writers online how to write essay thesis writing help https://essaywritermsm.com/ – auto essay writer persuasive essay writer essay writers https://paperwriterkjd.com/

 49. do erectile dysfunction pills really work opporia can erectile dysfunction be fixed
  which erectile dysfunction drug is best courgy erectile enhancement products
  buy erectile dysfunction meds online Unuddilt erectile male dysfunction

 50. icd 10 erectile dysfunction opporia erectile implants video
  are erectile dysfunction not curable courgy what erectile dysfunction pill is the best
  erectile disorder causes Unuddilt erectile dysfunction and radiation treatment

 51. can erectile dysfunction be psychological opporia is erectile dysfunction common
  top erectile dysfunction drugs courgy buy erectile dysfunction meds
  erectile dysfunction when trying to conceive Unuddilt erectile anxiety

 52. botox for erectile dysfunction opporia youth erectile dysfunction
  erectile vacuum systems courgy erectile aliments
  erectile dysfunction with diabetes Unuddilt erectile function after prostate cancer

 53. erectile blogs opporia when erectile dysfunction meds quite working
  fast acting erectile pills courgy erectile pills from canada
  when does erectile dysfunction happen Unuddilt for erectile health and better blood flow

 54. do erectile pills permanently increase size opporia for erectile health and better blood flow
  compare erectile dysfunction medicines courgy erectile clinic
  erectile injection therapy Unuddilt erectile function

 55. bladder cancer erectile beefs function opporia erectile dysfunction and radiation treatment
  erectile dysfunction when quitting drinking courgy top erectile dysfunction products
  best erectile dysfunction medicine Unuddilt erectile injections pics

 56. erectile dysfunction doctors opporia youth erectile dysfunction
  best erectile medication courgy erectile prescription pills
  is erectile dysfunction a va disability Unuddilt erectile over the counter products

 57. video erectile dysfunction opporia youth erectile dysfunction
  erectile supplements for men courgy erectile injections pics
  does erectile dysfunction affect fertility Unuddilt buy erectile dysfunction pump cvs

 58. are erectile dysfunction pills dangerous opporia erectile medicine
  does erectile dysfunction cause infertility courgy erectile pumps
  bladder cancer erectile beefs function Unuddilt erectile injury

 59. erectile function scale opporia erectile linked diabetes
  dealing with erectile dysfunction courgy erectile nerve regeneration
  erectile dysfunction and topical formulas Unuddilt erectile disorder treatment