5. EU:n ympäristöpolitiikka

Tässä osiossa tarkastellaan Euroopan Unionin mahdollisuuksia ja tapoja vaikuttaa ympäristöpolitiikkaan. Teema tutustuttaa myös ajankohtaisiin monimuotoisuus- ja ilmastotavoitteisiin.

Teemaa lähdetään käsittelemään EU:n v.22 budjetin kautta, jonka tarkastelusta avautuu ymmärrys ympäristöpolitiikan kokonaisvaltaisuuteen siten, ettei se ole mikään erillinen sektori, vaan kestävän kehityksen ja esim. YKn ratifiointien myötä edellytetty, läpileikkaava teema kaikilla toimialoilla.

Ympäristöteemojen sisällytystä unionin eri alojen politiikkaan ja käytäntöihin läpikäydään tarkemmin unionin suurimman kulusektorin, eli maatalouden kautta. Pohdintatehtävässä opiskelijoita kehotetaan keskustelemaan maatalouden teemojen merkityksestä ympäristölle syiden ja seurauksien mietinnön kautta. Tällöin myös ymmärrys paikallisten ratkaisujen ja maailmanlaajuisten ilmiöiden vuorovaikutuksesta syvenee. Tehtävä puretaan opettajan kyselevällä koonnilla, ja se voidaan samanaikaisesti piirtää taululle siten, että keskelle merkataan teemat, vasemmalle niiden yhteys maatalouteen, ja oikealle niiden seurauksia ympäristöön se eri ulottuvuuksissa (vesistö, ilmasto, maaperä ja eliöstö). Viimeiseksi opiskelijoita kannustetaan eläytymään päättäjän/tutkijan/ympäristösuojelijan asemaan, ja miettimään, millaisia keinoja voisi käyttää negatiivisten ympäristövaikutusten minimoimiseksi.

Syy-seuraus-pohdinnon teemat:

Teemat menevät osin päällekkäin ja kietoutuvat toisiin, mikä lienee hyvä mainita ohjeistusta antaessa.

Seuraavassa osiossa tutustutaan uusimman maataloustrategian, eli CAPin, sisältöön ja vastaanottoon suomalaisella järjestökentällä. Teema alleviivaa neljännen osion aktivismin merkitystä osana ympäristön edunvalvontaa.
Opiskelijat lukevat kirjeen ja vastaavat siihen liittyviin kysymyksiin. Kirjeessä eritellään Suomelle ajankohtaisia keinoja nykyistä kunnianhimoisemman maatalouden ympäristöpolitiikan toteuttamiseksi.

Tämän jälkeen katsotaan EUn ilmasto-ja monimuotoisuustavoitteita esittelevät videot, ja keskustellaan yhteisesti tavoitteista, niiden perusteista sekä keinoista. Tavoitteiden toteutumista voidaan myös spekuloida ja miettiä haasteita ja puutteita, sekä EUn liittovaltioistumista, unionitasoisen politiikan hyötyjä ja haittoja maailmanlaajuisella tai kansallisella tasolla (esim. Suomi nettomaksajana).

Materiaalit:

CAP avoin kirje maa-ja metsätalousministeriölle:

https://www.sll.fi/2021/04/26/capn-suunnitteluprosessin-lapinakyvyys-ja-maatalouspolitiikan-ymparistotavoitteiden-tiukentaminen/

Greendeal-video:

https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/european-green-deal_en

EUn biodiversiteettistrategia:

https://environment.ec.europa.eu/strategy/biodiversity-strategy-2030_enhttps://environment.ec.europa.eu/strategy/biodiversity-strategy-2030_en

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *