7. Tunnetyöskentelyä aiheen parissa

Osion tavoitteina on paneutua tiedollisen pläjäyksen jälkeen tunnetyöskentelyyn erinäisten ympäristöteemojen parissa. Tämä toteutetaan hyödyntämällä Aalto yliopiston opiskelijoiden antroposeenia käsitteleviä taideteoksia. Osion parissa opiskelijoille mahdollistetaan tila itsenäiselle reflektiolle erinäisten ympäristöteemojen parissa, ja heille esitellään myös taide ympäristöpoliittisena keinona. Teoksiksi on valittu ne joissa korostuvat toiveikkuus, elämäntapojen moninaisuus ja vapaus valita.

Toteutus:

Oppilaille jaetaan tunnesanalistat* ja kuusi eri väristä värikynää. Katsotaan kuusi lyhytfilmiä. Kunkin filmin jälkeen opiskelijoiden tehtävänä on alleviivata sen herättämät tunteet. Filmin jälkeen voidaan myös pitää lyhyt keskustelutauko, esim. kysymällä, miten video liittyi ympäristöteemoihin. On hyvä korostaa että taide yleisestikin on tulkinnanvaraista ja subjektiivista, ja kaikilla on omat mielleyhtymät ja oikeus ilmaista niitä ilman pelkoa väärin vastaamisesta.

Elokuvat löytyvät materiaaleista, ja ne pitävät sisällään mm. teemoja elinkeinon muutoksista, päästöttömästä energiasta ja kaupunkielämästä.

Osion lopuksi voidaan kannustaa opiskelijoita miettimään taiteen ja tunteiden merkitystä ekokriisin ja elämäntapojen muutosten kannalta.

Lähteet ja materiaalit:

Tunnesanalistat (sivustolla paljon hyviä ympäristötunne-harjoituksia)

https://toivoajatoimintaa.fi/wp-content/uploads/sites/11/2021/03/Tunnesanalista-nuorille-A4.pdf

https://toivoajatoimintaa.fi/wp-content/uploads/sites/11/2020/05/Tunnesanalista-nuorille.pdf

Ongelmia ja ratkaisuja-aiheinen kollaasi voisi soveltua varsin hyvin myös tunnepohjaisempaan työskentelyyn ekokriisi ja ympäristöpolitiikka-teemojen parissa.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *