GIS ja ruotsalaiset miehet

GIS kurssikerralla 4 harjoittelimme tekemään ruutu ja rasterikarttoja. Laadin ruututeemakartan ruotsalaisten miesten osuudesta pääkaupunkiseudun väestöstä. Kartasta voi nähdä ruotsalaismiesten osuuden pääkaupunkiseudulla ja tieyhteydet miten näiden miesten luo pääsee nopeiten ja helpoiten, minkä teiden varressa nämä komeat miehet asuvat. Olisin voinut lisätä ikäryhmän näiden tietojen lisäksi jotta karttaa tutkivat tietävät minkä ikäisiä miehet ovat, nyt kartasta siis näkee kaiken ikäiset ruotsalaiset miehet. Bussilinjojen lisäys olisi myös hyödyllinen tieto, mutta tällaista en osannut tehdä ja se olisi vaatinut aika paljon ekstra työtä. Jos joku nyt tätä karttaa haluaisi hyödyntää miesten etsimiseen voi varmasti nähdä vaivan etsiä bussit ja aikataulut itse. Tämä voi olla vähän erilainen Tinder, lukija voi kävellä pääkaupunkiseudun alueella kartan kanssa pimpottamassa ovia, parempi vaihtoehto kun älypuhelimen ruudun tuijotus ja samalla hyvä liikuntamuoto sekä siinähän tutustuu samalla eri alueisiin. Tämä vaihtoehto on kuitenkin ehkä hieman tunkeileva muoto. Noniin ei enempää tästä, siirrytään kartan “oikeisiin” faktoihin.

 

Ruutukooksi laitoin 500m x 500m ja mielestäni se oli sopiva tarkkuus. Poistin ruutujen reunat ja hienosäädin kartan ulkonäköä laittamalla vesistöjen, rantaviivan ja kuntarajan reunat joksikin muuksi väriksi kun mustaksi jotta se ei olisi niin sil määnpistävää. Kartan väreiksi valitsin ehkä liian baby colors mutta mielestäni se näyttää nätiltä. Karttaa katsoessa voi huomata, että ruotsalaismiesten osuus pääkaupunkiseudulla on pieni ja aika hajanaista. Harmi. Ehkä parempaa tietoa olisin saanut jos olisin laittanut koko ruotsalais väestön osuuden pääkaupunkiseudulla (naiset ja miehet).

“Tehtävä vaati jonkin verran tietokantojen muokkausta ja prosenttilaskujen tekemistä, mutta ei kuitenkaan vaatinut loppupeleissä suurempia ponnisteluja. QGIS:in outo kaatuilu laskuja ja visualisointia tehdessä kuitenkin hidasti työntekoa jonkin verran.” Pasi Okkonen toteaa blogissaan samasta viikko tehtävästä. Olen itse kyllästynyt QGIS:in jatkuvaan kaatuiluun. Tein tehtävän melkein valmiiksi jo maanantain tunnilla 4.2 ja yritin jatkaa sitä saman viikon torstaina mutta “yllätykseksi” huomasin että moni tieto oli projektistani hävinnyt. Yritin saada selvää mitä minun piti tehdä mutta kappas olin unohtanut kaiken enkä ohjeista saanut selkoa. Tuijotin siinä tehtävää pari tuntia kunnes päätin luovuttaa ja lykkää tehtävää seuraavalle viikolle. Huono idea. Stressasin sitten sitä tähän päivään asti että jotakin oli tekemättä. Tänään torstaina 14.2 tein Kirsin avulla tämän tehtävän sillä mielestäni ohjeet oli epäselvät. Ehkä tämän blogin alku tekstistä huomasikin että olin vähän kyllästynyt tähän samaan tehtävään… Suoraa puhetta.

Samaan syssyyn tein kotitehtävän samalta viikolta jossa oli tarkoitus vertailla Paitulista ladatun Maanmittauslaitoksen Pornaisten peruskarttalehden korkeuskäyriä ja Artun moodleen lataamia korkeuskäyrä aineistoja keskenään. Jälkimmäisenä mainitut korkeuskäyrät olivat tarkempia kuin Paitulista ladatun kartan käyrät. Kuvissa tarkemmat käyrät näkyvät kirkkaan vaaleanpunaisena. Toisaalta Maanmittauslaitoksen yleistetyt korkeuskäyrät ovat ehkä paremmat kuin hyvin tarkat “Yleistäminen on hyvin fiksua, sillä peruskartalla ei ole tarpeellista esittää korkeuden vaihtelua yhtä tarkasti.” Kirsi toteaa blogissaan.

Lähteet:

https://blogs.helsinki.fi/yxkirsi/

https://blogs.helsinki.fi/pasiokko/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *