Tutkimuksen arkea – ja viikonloppua

Kun näytteitä otetaan synnytyksen yhteydessä, tutkimusta on pyöritetettävä myös viikonloppuisin. Itu-tutkimuksessa onnemme ovat HUS-alueen kätilöt, jotka ottavat heti synnytyksen yhteydessä ne näytteet, jotka on saatava välittömästi. Itu-tutkija taas saapuu soiton saatuaan vuorokauden sisällä ottamaan loput näytteet istukasta sekä viemään saadut näytteet talteen pakastimeen -80 asteeseen.

Yleensä tutkijan viikonloppuvuorot ovat rauhallisia: synnytys tai pari, ja ehkä yksittäinen puhelu, jossa kätilö kysyy neuvoa tutkimusnäytteisiin liittyen. Joskus taas tulee sellaisia viikonloppuja kuin viimeksi: neljä synnytystä, tutkimusjääkaappi hajosi – ja lisäksi pientä Itu-tutkijaa hämmensi Naistenklinikalle avatut hienot uudet tilat, jossa välineistö oli tietysti uusilla paikoillaan.

Onneksi HUS:n upeiden kätilöiden, tutkimushoitajien ja muun henkilökunnan avulla näytteet saatiin ajoissa turvaan vaikka perjantai-iltana, kaikki tavarat löytyivät kun apua pyysi, ja näytteenottokin sujui moitteetta. Taitaa olla aikamoinen onni tutkia juuri synnytyksiin liittyviä asioita: paitsi että tutkimukseen osallistuvat perheet ryhtyvät ihanasti yhteistyöhön ja ilmiöt ovat (näin täysin objektiivisesti arvioituna ;)) maailman kiinnostavimpia, lisäksi vielä kätilöillä ja muilla obstetriikan alan ihmisillä tuntuu olevan sellainen asenne, että kaikki aina järjestyy, ja ihan ilman turhia hötkyilyjä. Kyllä kelpaa!

/ Sara Sammallahti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *