Puskurointia ja meluvyöhykkeitä

***

Viidennen kurssikerran jälkeen olisin voinut bufferoida ärsyyntymistäni. Hermoni kiristyivät sitä mukaa kun koneeni temppuili ja laskut menivät pieleen. Itsenäisharjoitukset jäivät kurssikerralta pahasti kesken, ja niitä väännettiin vielä usea tunti GIS-luokassa kurssitovereiden kanssa kärvistellen.

Ensimmäisessä itsenäisharjoituksessa tutkittiin lentokenttien välittömällä meluvyöhykkeellä asuvien asukkaiden määrää. Tunti alkoi leppoisasti piirrellen lentokenttien kiitoratoja ja meluvyöhykkeitä ja valiten silmää miellyttäviä värejä visuaaliseen esitykseen. Tehtävän koin hyvin mielenkiintoiseksi, ja päädyimme pohtimaan myös melusaasteen vaikutusta elämänlaatuun. Aiheesta olisi mielenkiintoista suorittaa kvalitatiivista tutkimusta. Melusaastealueen sisällä asuvien asukkaiden määrä saatiin selville apuna uusi tuttavuus, eli bufferointi. Sain myös ensikosketuksen moneen muuhunkin työkaluun tällä kurssikerralla. Usea myös hukkui samantien takaisin työkalupakin pohjalle, odottamaan seuraavaa kertaa, joka tuntuisi taas ensimmäiseltä.

Mielenkiintoisia seikkoja on esimerkiksi se, että Malmin lentokentästä kahden kilometrin säteellä asuu yli viisi kertaa enemmän asukkaita kuin vastaavalla säteellä Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyydessä. Itsenäisharjoituksen vastaukset olen koonnut alle:

Itsenäisharjoitus 1:

1. Lentokentät

Malmin lentokenttä

• Kahden kilometrin säteellä Malmin lentokentästä asuu 57 554 ihmistä.
      • Yhden kilometrin päässä lentokentästä asuu 8 838 ihmistä.
      • Lentokentän ympäristössä olevista taloista 54 kappaletta on otettu käyttöön ennen Malmin lentokentän rakentamista ja 3 taloa on avattu saman vuonna lentokentän kanssa.

Helsinki-Vantaan lentokenttä

• Kahden kilometrin säteellä Helsinki-Vantaan lentokentästä asuu 11 264 ihmistä.
      • Pahimmalla 65 dB melualueella puolestaan asuu vain 31 ihmistä eli 0,24% alueen ihmisistä.
      • Ihmiset eivät kuitenkaan täysin välty melulta, sillä vähintään 55dB alueella asustaa 11 913 ihmistä.
      • Jos lentokoneet laskeutuisivat poikkeuksellisesta suunnasta koskettaisi meteli myös 12 650 ihmistä, jotka saavat nykyisellään viettää suhteellisen hiljaista elämää.
      •  Asemat
        1.  Vantaan asukkaista 106 691 henkilöä asuu alle 500m päässä lähimmästä asemasta.
        2. Tämä tarkoittaa että 21,77% ihmisistä elää juna-aseman lähellä.
        3. Juna-aseman lähellä elävistä ihmisistä 73 108 on työikäisiä.

Itsenäistehtävä 2:

1.  Vantaan asukkaista 478 371 ihmistä asuu taajamassa, tämä on noin 97,6% kaikista alueen asukkaista.
  2. Vantaalla elää 60 251 kouluikäistä eli 7-16 vuotiasta, joista taajaman ulkopuolella asuu 1 551 koululaista.
  3.  Pääkaupunkiseudun taajamista yli 10% väkiluvusta on ulkomaalaisia noin 40 alueella, 20% noin 11 alueella ja 30% noin 6 alueella.

Uima-altaat ja saunat

Pääkaupunkiseudulla on uima-altaita 855 asunnossa, joissa asuu 12 170 henkilöä. Näistä asunnoista 345 on omakotitaloja, 113 on kerrostaloja ja 181 on rivitaloja.

Yksityisten uima-altaiden sijoittumisesta ja määrästä valmistin myös Q-GIS-ohjelmistolla kartan.

Kuva 1.  Uima-altaiden sijoittuminen ja määrä pääkaupunkiseudun pienalueilla.

Uima-altaita löytyy eniten Helsingin varakkailta alueelta. Varakkaimmilla asuinalueilla asukkailla on varaa ostaa asuntonsa pientä luksusta uima-altaan muodossa. Näitä asuntoja löytyy eniten meren läheisyydestä sekä Pakilan suunnalta, joka on nousukiidossa varakkaiden kaupunkilaisten keskuudessa, kuten Johanna Lehtinen blogissaan mainitsee. Saunoja pääkaupunkiseudun asunnoista löytyi huomattavasti enemmän. Saunoja löytyi 21 922, eli sellaisen omistaa noin 24,2% asunnoista.

Viimeisiä viedään, byeeee!

Kuvahaun tulos haulle meme computer

Kuva 2. Fiilis bufferoinnista.

Lähteet:

Lehtinen, Johanna. Itsenäistä säheltämistä (14.2.2019) https://blogs.helsinki.fi/johanleh/ (luettu 20.2.2019)

kuva: https://www.google.com/url?sa=i&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwih3PXls8rgAhWMp4sKHYx3DG0QjRx6BAgBEAU&url=https%3A%2F%2Fimgflip.com%2Fmemesearch%3Fq%3Dcomputer&psig=AOvVaw09sW7AEJDtB_Qip9ciV7U2&ust=1550755291931327