Kivoja karttoja

***

Kuudennes kurssikerta alkoi reippaalla ulkoilulla Kumpulan lähimaastossa kera mantsakollegoiden ja luonnonilmiön, raekuuron. Tavoitteenamme oli kerätä kokemuksia ympäristöstä pisteaineiston muotoon. Oman aineiston kerääminen oli askel syvemmälle paikkatiedon maailmaan. Tarkoitukseemme, eli interpoloinnin harjoitteluun, keräämäämme aineisto oli sopiva. Kovin informatiivinen tai laaja kartasta ei kuitenkaan tullut näin pienellä aineistolla – ja kulkuneuvon ollessa apostolinkyyti. Kartalla pyrimme hahmottamaan kokemustamme lähiseudun turvallisuudesta.

Kuva 1. Turvallisuuden kokemus Kumpulan alueella

Kuten kuvasta huomaa, isojen teiden varsilla kokemus turvattomuudesta oli huomattavampaa kuin asuinalueilla. Kartta on visuaalisesti ruma ja legendassakin pitäisi lukea “turvallisuuden tunne”, jotta sen värit vastaisivat karttaa oikein. Kartta tuo kuitenkin mukavaa väriä postaukseen, ja ansaitsi täällä paikkansa.

Seuraavissa tehtävissä päästiin GIS-urani huippuhetkien äärelle. Jo ensimmäisessä postauksessa mainittu vierustoverini sai kerrankin rauhassa keskittyä omiin karttoihinsa, kun seuraavien tehtävien teko sujui kuin vettä vain. Onko tämä liian hyvää ollakseen totta?

Kas vain, onnistumisen putki jatkui. Tein hyvin monta erilaista karttaa, ja mielenkiinnosta yhdistelin erilaisia aineistoja. Kuten vakkarilukijani ovat huomanneet, blogissani rima on suorastaan korkeuksissa täällä julkaistavien karttojen suhteen, joten luonnollisesti vain huippuyksilöt (kuten kuva 1) pääsevät edustukseen.

Kuva 2. 2018-2019 tapahtuneet yli 5 magnitudin järistykset.

Kuvasta 2. huomaa, kuinka yli 5 magnitudin järistykset ovat jakautuneet. 5 magnitudin järistykset luokitellaan keskisuuriksi, ja niiden vuotuinen keskimääräinen esiintymismäärä on noin 800. Suurin osa maanjäristyksistä tapahtuu Tyynenmeren tulirenkaaksi kutsutulla alueella, kuten myös oli Sini blogissaan maininnut. Tämä kartta olisi informatiivinen opetuskäyttöön, sillä se näyttää jo merkittävien maanjäristysten sijaintia ja voimakkuutta.

Kuva 3. Tulivuoret, joiden läheisyydessä (alle 10km) on tapahtunut yli 5 magintudin maanjäristys 2009-2019.

Kuvan 3. kartassa kuvasin maapallon niitä tulivuoria, joista alle 10 kilometrin päässä ontapahtunut yli 5 magintudin järistys viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tätä karttaa oli mielenkiintoista tehdä, ja huomata kuinka moni tulivuorista aiheuttaa järistelyä. Karttaan olisi voinut jättää informatiivisuuden vuoksi myös eri värillä tulivuoret, joiden välittömässä läheisyydessä ei ole tapahtunut maanjäristyksiä. Tulivuoria kuitenkin oli niin paljon, että tämä antaa hyvän kuvan voimakkaita järistyksiä aiheuttavista tulivuorista. Taas suurin osa järistyksistä ja tulivuorista sijoittuu Tyynenmeren tulirenkaan ympäristöön.

Kuva 4. Aasian rannikon tulivuoret ja niiden läheiset maanjäristykset.

Halusin zoomata vielä tarkemmin Tyynenmeren tulirenkaan alueelle, ja havainnollistaa, kuinka lähekkäin osa järistyksistä ja tulivuorista ovat. Kartalla esitetään yli 5 magnitudin järistyksiä vuosilta 2009-2019. Bufferoimalla hyvin pienellä alueella, huomataan, että kartan maanjäristykset ovat kaikki maksimissaan 10 kilometrin päässä jostain tulivuoresta. Kartassa ei siis ole kaikki alueen maanjäristykset tai tulivuoret.

Kuva 5. Yli 5 magnitudin maanjäristykset 2014-2019.

Väli-Amerikasta halusin tutkia maanjäristyksiä viimeisen viiden vuoden ajalta. Alueella tapahtuu paljon maanjäristyksiä, ja liian usea niistä on hyvin tuhoisa. Tähdellä merkitsin kaikki maanjäristykset, jotka sijaitsevat alle 100 kilometrin päässä tulivuoresta. Matkaa olisi voinut rajata paljon pienemmäksikin. Maanjäristyksiä tapahtuu kartan alueella myös muita kuin merkatut, mutta ongelmat tiedon tuonnissa QGIS:siin johtivat hieman harhauttavaan karttaan.

Kaikkiaan kurssikerta oli hyvin onnistunut. Sieltä sainkin niin maittavat eväät reppuuni, että pidin toisena päivänä niillä monen tunnin itsenäisen eväsretken GIS-luokassa.

HeyYYyooO0o!

 

Lähteet:

Ahtinen, Sini. Kurssikerta 6 (21.2.2019) https://blogs.helsinki.fi/ahtisini/ (luettu 26.2.2019)

http://www.seismo.helsinki.fi/fi/maanjtietoa/perustietoa/magnitudi.html (luettu 26.2.2019)

One Reply to “Kivoja karttoja”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *