PAK #6

Aloittelimme kurssikerran jalkautumalla talvisen Kumpulan kaduille GPS-paikantimien kera. Tehtävänämme oli kirjata ylös tutkimiemme ilmiöiden, oman ryhmäni tapauksessa liikennemerkkien, sijainnit xyz-koordinaatistossa. Paikantimien xy-tasokoordinaatistoluvut näyttivät päteviltä, mutta korkeusvaihtelua kuvaava z-luku vaihteli GPS:n näytöllä huomattavasti radikaalimmin kuin luonnossa. Tarkempien lukujen saantia olisi voinut helpottaa jonkin tiedetyn pisteen tietojen vertailu satellittien lähettämään dataan.

Selviydyttyämme takaisin luokkaan syötimme loimme MapInfossa kartan keräämästämme liikennemerkkidatasta, mikä luonnollisesti sujui helposti, sillä tarkkojen koordinaatistopisteiden lisääminen karttaan ei ole erityisen vaativaa puuhaa.

Geokoodaus eli kohteiden paikantaminen koordinaattijärjestelmässä niiden osoitetietojen perusteella osoittautui hieman hankalammaksi. Tämä tapahtui yhdistämällä osoitetiedot pohjakartan kanssa, mutta lopputulos heitti paikoittain paljonkin.

Itsenäisen tehtävän aiheeena olivat tällä kertaa hasardit; maanjäristykset, meteoriitit ja tulivuorenpurkaukset. Tarkotuksena oli leikkiä opettajaa ja tuottaa aineistoa, joka herättäisi mielenkiintoa kouluikäisissä ja olisi tarpeeksi selkeää.

Ensimmäiseen karttaani kokosin yli 8 richterin järistykset vuosilta 1980-2010. Kartta näytti omaan silmääni ihan hyvältä, ja tietty siitä näki selvästi millä alueilla tärinöistä kärsitään eniten. Kartta kaipasi kuitenkin lisää väriä ja informaatiota joten upgradesin sen täysimittaseksi hsardikartaksi lisäämällä siihen samalta ajanjaksolta merkittävät tulivuorenpurkaukset ja relevantit meteoriittitörmäykset.

Kuva 1. Yli 8 rictherin maanjäristykset 1980-2010.
Kuva 2. Kaikki allekirjottaneen mielestä relevantit hasardit 1980-2010.

Molemmista kartoista erottuvat hyvin litosfäärilaattojen reuna-alueet, joilla tuliperäinen toiminta on voimakkainta planeetallamme. Koska laskin mukaan vain erittäin voimakkaat maanjäristykset, joita tapahtuu keskimäärin vain kerran vuodessa (Helsingin yliopiston seismologian laitos), sekä melko isot tulivuorenpurkaukset (väh. taso 3), laattojen reunat eivät tule täysin esiin. Jos ajatellaan asiaa koulutuksen kannalta, tärkeintähän on juuri oppia kaikkein aktiivisimmat alueet, kuten Tyynenmeren tulirengas Kaakkois-Aasiassa.

Kartat ovat ihan informatiiviisia ja selkeitä, mutta tutustuttuani kursitovereideni tuotoksiin tajusin, että olisin itsekin voinut melko helposti taustaan katoavien pienten symboleiden sijasta suurempia merkkejä, kuten Niko Pelkonen ja Marisofia Nurmi ovat tehneet. Hasardit kokoavasta kartasta löytyi myös pieni virhe, sillä maanjäristyksiä kuvaava symboli on kartassa erilainen kuin legendassaan.

Kun olin saanut kaksi ensimmäistä karttaani valmiiksi, halusin tehdä jotain erilaista. Pohdin päässäni, miten saisin kirkassilmäiset lukio-opiskelijat innostumaan maantieteestä. Kiihkeän brainstorming-session jälkeen päätin tutkia meteoriittitörmäysten vaikutusta alueen lukutaitoprosenttiin.

Kuva 3. Meteoriittitörmäykset ja lukutaito.

Cum hoc ergo propter hoc. Vaikka onkin pieni mahdollisuus, että taivaasta putoavilla kivillä tai niiden säteilyllä on vaikutus lähialueen ihmisten lukutaidon kehittymiseen, eli esimerkiksi korkean lukutaidon pohjoismaiden olematon meteoriittisaldo ei välttämättä saa aikaan hyvää luetun ymmärtämistä (esim tämän lauseen rakenne kertoo siitä, sori muutenkin paikoittain hounosta tekstistä). Opetuksen kannalta kartta olisi hyvä, sillä sen avulla olisi helppo opettaa, ettei korrelaatio aina merkkaa kausaliteettia.

Lähteet:

Pelkonen Niko (2016). Kurssikerta 3 – Konflikteja ja valuma-alueita. Nikon PAK-blogi. <https://blogs.helsinki.fi/nikopelk/2016/02/09/kurssikerta-3-konflikteja-ja-valuma-alueita/>

Nurmi Marisofia (2016) Kurssikerta 6 Ulkoilua ja järistyksiä. Nurmari’s blog. <https://blogs.helsinki.fi/nurmaris/2016/02/28/kurssikerta-6-ulkoilua-ja-jaristyksia/>

Tietoa maanjäristyksistä. Helsingin yliopisto. <http://www.seismo.helsinki.fi/fi/maanjtietoa/perustietoa/magnitudi.html>