Neljäs kurssikerta 7.2.2024

Tällä viikolla aiheena oli rasteri aineistot, niiden hyödyntäminen ja käyttö QGIS sovelluksen kautta. Tämä kerta oli harvinaisen stabiili QGISin kannalta ja työ sujui hyvin luontevasti alusta loppuun. Päähommana tältä luennolta oli ruutuasteikon luonti pääkaupunki seudun päälle ja sen kautta ruotsiapuhuvien  osuuden ilmaisemista. Luennolla tehtiin kaksi karttaa, joista toinen on selkeästi heikompi ilmaisu tapa.

Kuva 1. Ruotsalaisten absoluuttinen määrä uusimaalla

Tämä kartta tehtiin yhdessä luennolla ja kuvaa ruotsia puhuvien määrää jokaisen ruudun sisällä. Kartta ei toimi kuitenkaan ilmaisemaan paljoa muuta kuin asukastiheyttä, sillä suhteellisuus muuhun väestöön puuttuu tästä kartasta täysin. Tajuan myös näin jälkikäteen kartan puhuvan ruotsalaisten absoluuttisesta määrästä, vaikkakin se ilmaisee ruotsinkielisiä ihmisiä. Siinä on pieni ero, joten otan sen tulevaisuutta katsoen huomioon tulevia karttoja tehdessäni.

Kuva 2. Ruotsalaisten suhteellinen osuus kokonaisväestöstä

Tämä on valmis kartta, joka ilmaisee ruotsinkielisten suhteellista osuutta kokonaisväestöön ja on paljon parempi näyttämään poikkeavan korkeita määriä ruotsinkieliltä puhuvia ihmisiä. Enää ainoa sininen alue ei ole Helsingin ydinkeskusta, vain useampi pieni kohta Vantaalla ja Espoossa. Olen tyytyväinen tähän karttaan, ainoa kritisismi mitä sille annan on värivalinnan suhteen. Vihreä väriset ruudut ovat hiukan hankaloita nähdä ensisilmäyksellä, sillä tausta väri on myös saman sävyinen vihreä.

Luennon jälkeen ajatuksia ruutu kartan käytännöllisyydestä alkoivat tulla esiin. Esitystapana ruudut eivät ole missään nimessä huonot, mutta ne ovat aina jonkin tason yleistäviä. Valituissa kartoissa on neliökilometrin kokoiset ruudut. Neliökilometri on melko paljon tilaa kun sitä miettii miltä se näyttää käytännössä. Kuten Laura sanoo neljännessä blogi kerrassaan, ruututeemakartta sopeutuu hyvin karkeahkoon ja suhteelliseen vertailuun. Koropleetti- ja pisteteemakartat ovat parempia tarkemman tiedon välittämiseen, verrattuna ruututeemakartan yleistävään ja jopa yksinkertaistavaan esitykseen.

Loput luennon materiaalista ja työstä valmisteli meitä ensi viikon urakkaa varten, joten puhutaan siitä kaikesta ensi viikon blogissa. Toivottavasti hyvä tuuri QGISin kanssa jatkuu ensi viikkoon, sillä luulen sen tulevan tarpeeseen 😭

 

Lähteet

Siltala, L. (2024) Neljäs kurssikerta. Lauran blogi. Viitattu 8.2.2024 https://blogs.helsinki.fi/lesiltal/2024/02/07/neljas-kurssikerta/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *