Viikko 7: Lopetus blogille

Hejsan arvon lukijat!

 

Haikein sanoin joudun kirjoittamaan, että tämä tulee olemaan viimeinen blogipostaukseni. Viimeisellä kurssikerralla teimme omaa juttuamme itse etsimästämme aineisto(i)sta.

Oma aineisto koostui Suomen kunnista ja tieliikenneonnettomuuksista Suomessa vuonna 2020 sekä maantieriskialueista (kuva 1). Alun perin toisena aineistona oli tarkoitus olla alkoholin ostojen määrä litroissa, mutta valitettavasti en saanut csv-tiedostoa yhdistettyä muuhun aineistoon. Aineiston etsimisessä kului toivottoman kauan aikaa, jonka takia kerkesin lopulta tehdä viimeisellä kurssikerralla yhden ainoan kartan(!)

Kuva 1. Karttakuva Suomen tie-
liikenneonnettomuuksista (2020)
sekä maantieriskialueet.

Huomasin kurssikerran aikana, että kyllä jotain on jäänyt mieleen. Osasin jopa muuttaa excel-taulukon csv-tiedostomuotoon ja sen jälkeen yritin yhdistää niitä Joints-valikossa. Vaikka tässä en onnistunutkaan, niin tiesin suunnilleen, että mitä pitäisi tehdä. Olin positiivisesti yllättynyt. Tosin en voi olla täysin tyytyväinen itseeni, koska en saanut tehtyä karttaa niin kuin olin alun perin toivonut. Myös aikaa tekemiseen kului useita tunteja (koko kurssikerta!). Huomasin kurssikerran aikana turhautuvani helposti, kuten Enni Poti kirjoittaa blogissaan “Ennin GIS-blogi”: Aika ajoin huomaan kokevani turhautuneisuuttag QGIS:n parissa, kun pitäisi muistaa tarkasti, mitä klikkaamalla jonkin asian saa tehtyä tai mistä jonkin halutun toiminnon löytää.”

Matkani “GIS-velhoksi” jatkuu siis vielä tämän jälkeenkin, koska kurssikertojen aikana en kehittynyt haluamani verran. Jatketaan harjoituksia siis vielä tulevaisuudessakin.

 

Kiitoksia ja näkemiin ja mukavaa loppuvuotta,

toivottaen ei-GIS-velho Joonas

 

 

 

Lähteet:
Poti Enni, Viikko 1: Ensiaskeleet (25.1.2023). Ennin GIS-blogi. (Viitattu 2.3.2023)
https://blogs.helsinki.fi/elpoti/2023/01/25/viikko-1-ensiaskeleet/

Viikko 6: Ulkoilua

Heipä hei lukijat!

 

Kävelimme ulkona ja arvioimme numeroilla, miten koimme tietyn kohteen. Käytimme tähän Epicollect5-sovellusta. Kaikki data tallennettiin pilveen, josta tehtiin kartta. Kartassa interpoloitiin pisteet ja näissä tarkasteltiin alueen turvallisuutta. Siniset pisteet ovat turvallisia ja punaiset pisteet epäturvallisia.

 

Sitten tarkastelimme maanjäristyksiä ja tulivuoren purkauksia. Näiden sijainneilla on yhteys: Siellä missä on tulivuoria, on myös maanjäristyksiä. Kartoista pystyimme selkeästi havaitsemaan, että tulivuoria on eniten Indonesiassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikan rannikoilla. Saman havainnon on tehnyt Vilma Valto blogissaan “Valto vs. Geoinformatiikan menetelmät 1”. Molemmat myös havaitsimme, että yli viiden magnitudin maanjäristyksiä on ollut vuosina 1900-2012 lähes kaikkialla maailmassa, mutta ei lähelläkään Suomea.

Ensi kerta on jo viimeinen kerta, joten sitä kovasti odotellessa! Viimeisen blogitekstin jälkeen blogini hiljenee lopullisesti.

Hei hei, ensi kertaan eli viimeiseen kertaan!

Sad GIFs - Get the best GIF on GIPHY

 

 

 

Lähteet:

https://media0.giphy.com/media/BEob5qwFkSJ7G/200w.gif?cid=6c09b952u9r1akjxbtu43672jhxgu5is6bgtu84qmowoe6k0&rid=200w.gif&ct=g

Viikko 5: Alkuvaikeudet

Terveppä terve lukijat!

 

Tällä viikolla (tai oikeastaan jo kaksi viikkoa sitten, koska blogin kirjoittaminen on jäänyt) luennolla käytimme Buffer-työkalua, jonka “sisäistämisessä oli tosin pientä alkukankeutta, mutta eteneminen lähti sutjakkaasti käyntiin. (Joel Schüle, MAA-202 Joel Schüle, 20.2.2023). Samaistun Schülen tekstiin, sillä aluksi Buffer-työkalun käytöstä ei meinannut tulla mitään, mutta loppua kohden tajusin kuinka sitä käytetään. Käytimme tätä Buffer-työkalua Pornaisten alueen tarkasteluun. Tutkimme koululaisten pyöräilymatkaa kouluun.

Käytimme myös “Join attributes by location” -työkalua, jonka käyttämisessä oli ehkä pieniä vaikeuksia. En itse aluksi tiennyt miten päin tasot piti siihen laittaa, mutta kyllä sekin lopulta onnistui. Sain luotua Helsinki-Vantaan lentoasemalle pahimman meluasteen kilometrin säteelle. Visuaalisesti siitä ei tosin kovin kaunista tullut (kuva 1).

Kuva 1. Helsinki-Vantaan meluaste kartalla.

 

Ensi kertaan taas!

Viikko 4: Onko toivo jo menetetty?

Hei vaan taas!

 

Tällä viikolla jatketaan tätä positiivisuuden ilosanomaa, kun tällä(kin) viikolla oli QGIS-ohjelmiston kanssa ongelmia. Ensiksi koitin alkaa tekemään ruudukkoa, josta siitäkään ei tullut mitään Espoon, Helsingin ja Vantaan alueesta. Olisin voinut kysyä apua muilta, mutta satuin itse olemaan valitettavasti vain kotona tekemässä kuumeessa. Joten tässäkin aineistossa jäätiin alkutilanteeseen.

Seuraavaksi alettiin tarkastelemaan Pornaisten alueelle korkeuskäyriä. Korkeuskäyrien teko sujui suhteellisen vaivattomasti. Tämän jälkeen aloin piirtämään teitä ja asuinrakennuksia. Tämänkin teossa oli ongelmia, mutta onneksi niistä selvittiin.

Kuvan esikatselu

Kuva 1. Karttakuva Pornaisten alueen
rakennuksista.

 

Tämän viikon harjoituksistakaan ei lähes tullut mitään, vaikka yritin myös katsoa videoiden avulla. Toivottavasti näistä kirjoituksistani huokuu epätoivo QGIS-ohjelmistoa kohtaan, koska sellaisesta tällä hetkellä kärsin. 🙂

Crying GIFs | Tenor

Kuva 2. GIF, joka kuvaa kärsimystäni
QGIS-ohjelmistoa kohtaan.

Ensi viikkoon!

 

Lähteet:

https://media.tenor.com/np49Y1vrJO8AAAAM/crying-cry.gif

Viikko 3: Turhautuminen

Hellurei taas!

Tämän viikon kurssikerralla pyöritimme QGIS-sovellusta Afrikkaan liittyvän tietokannan parissa. Tässä tietokannassa oli satoja ja satoja rivejä, koska jokainen tietokannassa oleva saari oli omalla rivillään. Sain yhdistettyä nämä saaret yhteen valtion tietokantaan suhteellisen helposti. Kartassa (kuva 1) näkyy Afrikan timantti- sekä öljyesiintymiä ja konfliktit Afrikassa. Huomasin näin jälkikäteen, että unohdin lisätä legendan (hups!), eikä sitä enää blogin tekovaiheessa saanut helposti lisättyä. Myös mittakaava taitaa olla päin mäntyä…

Kuten kartasta (kuva 1) voidaan huomata, niin alueilla, joilla on esiintymiä on myös konflikteja. Mutta on myös alueita, joissa on esiintymiä, mutta ei konflikteja. Eli jokaisessa esiintymäpaikassa ei välttämättä ole konfliktia. Aineistosta sai myös selville sen, että joillain alueilla on ollut konflikteja pitkänkin aikavälin sisällä.

Kuva 1. Karttakuva Afrikan öljy- ja timanttiesiintymisistä
sekä konflikteista.

Itsenäisesti yritin tehdä Suomen tulvaindeksikarttaa, mutta kuten otsikosta voi päätellä, niin siitä ei tullut mitään. Painelin nappeja, eikä mistään tapahtunut oikeaa asiaa, jonka olisin halunnut tapahtuvan. Asiaa ei auta se, että yritin tehdä tätä tulvaindeksikarttaa kotona uudestaan jo viisi päivää kurssikerran jälkeen. Tällöin olen ainakin unohtanut kuinka tämä kartta tehdään. Vaikka kuinka yritin laittaa edes diagrammia karttaan, ei siitäkään tullut mitään. Siksi lopputulos onkin vain alkuperäinen kartta Suomesta ja turhautuminen osaamattomuudestani (kuva 2).

Kuva 2. Kartta Suomen alueesta.

Onneksi en ole ollut ainoa samoista ongelmista kärsivä: Iina Kiikeri kirjoittaa blogikirjoituksessaan “Tietokantoja ja lisää tietokantoja”, ettei saanut myöskään diagrammia tehtyä. On kiva lukea, etten ole ainut kenellä ei onnistu (sori Iina! Onneksi sait edes karttasi tehtyä). Matka kohti QGIS-taituuruutta koki tälläkin viikolla ison kolauksen, mutta ei se mitään. Vielähän tässä on aikaa opetella!

 

Lähteet:

Iina Kiikeri, Iinakiik’s blog, Tietokantoja ja lisää tietokantoja! Viitattu 6.2.2023

(https://blogs.helsinki.fi/iinakiik/2023/02/06/30/)

 

Viikko 2: Ymmärrys projektioista

Moro lukijat!

Mukava kirjoittaa tätä blogia taas rankan viikon jälkeen.  Onhan tätä ollutkin ikävä! Tällä viikolla GIS-piireissä jatkoimme QGIS:llä taiturointia. Vertasimme erilaisia projektioita kyseisessä, ihanassa sovelluksessa. Lisäksi opin rajaamaan ja mittaamaan alueita. Kuvassa 1 näkee, miten jopa minä osasin rajata Pirkanmaan helposti QGIS-sovelluksessa.

Kuva 1. Kuva Pirkanmaan alueesta kartalla.

 

Projektioita vertaillessa huomasin, miten erilaiselta Suomen kartta näyttää eri projektioilla ja sen, miten pinta-ala muuttuu. Mittasin saman matkan Suomen Lapista ja eri projektioilla pinta-alasta tuli paljonkin suurempi (kuva 2). Esimerkiksi Winkel Tripel -projektiolla pinta-ala oli vain 4794 kilometriä, kun taas Mercatorin projektiolla alueen koko olikin jo 39376 kilometriä.

Kuva 2. Kuvakaappaus taulukosta, josta pystyy
vertailemaan saman alueen pinta-alaa
neliökilometreissä eri projektioilla.

 

Vertasin Mercatorin projektiota ETRS-TM35FIN:iin. QGIS-ohjelmiston mukaan Suomen Lappi on Mercatorin projektiossa jopa kahdeksankertainen (kuva 3). Myönnettäköön, että ehkä näiden erojen tajuamisessa oli itsellä päässä jotain ongelmaa, mutta muuten QGIS-ohjelmiston käyttö sujui Artun ohjauksella täydellisesti. Tässä huomaa hyvin miten pahasti Mercator vääristää erityisesti napa-alueiden läheisyydessä olevien alueiden kokoja.

Kuva 3. Karttakuva, jossa näkyy erot ETRS-
TM35FIN:n ja Mercatorin välillä.

Innostuin tekemään vertailun myös vielä Robinson-projektion ja ERTS-TM35FIN:n välillä. Erot eivät olleet yhtä suuria kuin Mercatorin projektion kohdalla (kuva 4). Lapissa oli tässäkin projektiossa suurin ero: Robinsonin projektio kuvasi Lapin 1,34-1,416 kertaa suurempana kuin ERTS-TM35FIN.

Kuva 4. Karttakuva Robinsonin projektion

ja ERTS-TM35FIN:n välillä.

En ole tajunnut aiemmin juurikaan projektioiden eroja, joten tämä selvensi niitä huomattavasti itselle. Näiden harjoitusten avulla opin myös käyttämään QIS:iä entistä paremmin. Vaikka ensimmäisessä blogipostauksessani kirosinkin sen syvimpään maanrakoon, niin saatan jopa alkaa tykkäämään erilaisista karttaharjoituksista. Samoilla linjoilla ovat olleet myös muut opiskelijat: Elin Stråhlmann kirjoittaa blogipostauksessaan: “Nu känner jag mig aningen mer bekväm med QGIS, och jag insåg att jag (till och med!) tyckte det var roligt att pyssla med olika kartframställningar och verktyg. Nu är jag betydligt mer nyfiken på vad som komma skall!” (Elins kursblogg). En voisi olla enempää samaa mieltä. Innolla jään odottamaan ensi kurssikertaa!

 

Ensi kertaan!

 

 

 

 

Lähteet:

Stråhlmann, Elin (27.1.2023) [blogikirjoitus]. Elins kursblogg (luettu 30.1.2023)

Vecka 2 – Kartprojektioner i QGIS

 

 

Ensimmäinen kurssikerta 17.1.

Moikka!

Tervetuloa blogini pariin. Tässä blogissa hajoillaan geoinformatiikan parissa. Geoinformatiikka on aiheuttanut harmaita hiuksia jo muutaman kuukauden opintojeni aikana liikaa, joten toivottavasti tällä kurssilla suunta muuttuu. Tässä blogissa kuulette rehellisiä mielipiteitä. Turhat lässyttelyt on jätetty pois.

Ensimmäisellä kurssikerralla teimme kartan QGIS-ohjelmistolla. Kyseinen ohjelmisto on itselle tuttu MAA-104 kurssilta, jossa käytimme kyseistä ohjelmaa hyvin pintapuolisesti. Tunnilla tehdyssä kartassa (kuva 1) näkyy hyvin osaamiseni: sitä ei ole. Jotain aina menee pieleen, minkä takia QGIS-ohjelmisto (tai muutkaan karttaohjelmat) eivät ole suosikkejani. Ensimmäisellä kurssikerralla kävimme läpi siis QGIS:n perustoimintoja. Silti jollain tavalla onnistuin mokaamaan kartan teon, vaikka teimme sen yhdessä. Lisäksi tallennusvaiheessa tuli jotain ongelmia, jonka takia jouduin tekemään karttaa uudelleen.

Kuva 1. Kuvakaappaus ensimmäisellä tunnilla
tehdystä kartasta.

Kotona piti tehdä kartta Suomen kunnista samalla tavalla (kuva 2). Tässäkin oli suuria ongelmia, mutta onneksi yliopistolla tätä tehdessä sain apua hienosti Anna Liljeforsilta (kiitos Annalle! ❤️). Olin tekemässä karttaa aivan eri tavalla kuin pitäisi, esimerkiksi en olisi osannut avata edes Symbology-välilehteä. Onneksi tästä ongelmasta selvittiin Annan avulla. Lopulta sain kartan tehtyä, eikä tässä ollut ongelmia. Kartalle osasin kuitenkin lisätä omatoimisesti mittakaavan ja legendan. Edistystä tämäkin!

Kuva 2. Kartta ruotsinkielisten osuuksista
kunnittain.

Ensi viikon avautumisiin,

terkuin Joonas