Viikko 3: Turhautuminen

Hellurei taas!

Tämän viikon kurssikerralla pyöritimme QGIS-sovellusta Afrikkaan liittyvän tietokannan parissa. Tässä tietokannassa oli satoja ja satoja rivejä, koska jokainen tietokannassa oleva saari oli omalla rivillään. Sain yhdistettyä nämä saaret yhteen valtion tietokantaan suhteellisen helposti. Kartassa (kuva 1) näkyy Afrikan timantti- sekä öljyesiintymiä ja konfliktit Afrikassa. Huomasin näin jälkikäteen, että unohdin lisätä legendan (hups!), eikä sitä enää blogin tekovaiheessa saanut helposti lisättyä. Myös mittakaava taitaa olla päin mäntyä…

Kuten kartasta (kuva 1) voidaan huomata, niin alueilla, joilla on esiintymiä on myös konflikteja. Mutta on myös alueita, joissa on esiintymiä, mutta ei konflikteja. Eli jokaisessa esiintymäpaikassa ei välttämättä ole konfliktia. Aineistosta sai myös selville sen, että joillain alueilla on ollut konflikteja pitkänkin aikavälin sisällä.

Kuva 1. Karttakuva Afrikan öljy- ja timanttiesiintymisistä
sekä konflikteista.

Itsenäisesti yritin tehdä Suomen tulvaindeksikarttaa, mutta kuten otsikosta voi päätellä, niin siitä ei tullut mitään. Painelin nappeja, eikä mistään tapahtunut oikeaa asiaa, jonka olisin halunnut tapahtuvan. Asiaa ei auta se, että yritin tehdä tätä tulvaindeksikarttaa kotona uudestaan jo viisi päivää kurssikerran jälkeen. Tällöin olen ainakin unohtanut kuinka tämä kartta tehdään. Vaikka kuinka yritin laittaa edes diagrammia karttaan, ei siitäkään tullut mitään. Siksi lopputulos onkin vain alkuperäinen kartta Suomesta ja turhautuminen osaamattomuudestani (kuva 2).

Kuva 2. Kartta Suomen alueesta.

Onneksi en ole ollut ainoa samoista ongelmista kärsivä: Iina Kiikeri kirjoittaa blogikirjoituksessaan “Tietokantoja ja lisää tietokantoja”, ettei saanut myöskään diagrammia tehtyä. On kiva lukea, etten ole ainut kenellä ei onnistu (sori Iina! Onneksi sait edes karttasi tehtyä). Matka kohti QGIS-taituuruutta koki tälläkin viikolla ison kolauksen, mutta ei se mitään. Vielähän tässä on aikaa opetella!

 

Lähteet:

Iina Kiikeri, Iinakiik’s blog, Tietokantoja ja lisää tietokantoja! Viitattu 6.2.2023

(https://blogs.helsinki.fi/iinakiik/2023/02/06/30/)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *