Categories
Uncategorized

Seitsemäs kurssikerta

Viimeistä viedään! Tänään jokainen sai luoda kartan itse etsimänsä datan pohjalta. Löysin Tilastokeskuksen Kuntien avainluvut-sivulta tiedot siitä, kuinka paljon rahaa kunnat käyttivät opetus- ja kulttuuritoimintaan sekä sosiaali- ja terveystoimintaan per asukas vuonna 2020. Tämä oli itselleni uutta ja tuntematonta tietoa, ja lisäksi kuntakohtaisesti esitetty ja siten liitettävissä paikkatietoon. Tallensin tiedot csv-muotoon ja toin QGISiin. Lisäksi poimin samasta avainluvut-taulukosta myös kuntien taajama-asteen sekä väestön ikäjakauman. 

Alun perin ajatukseni oli verrata iän ja opetustoimintaan laitetun rahan yhteyttä, mutta kun ryhdyin hommiin, päädyinkin vähän eri suuntaan. Ensimmäinen ongelma oli saada kuntajako vastaamaan toisiaan pohjakartassa ja csv-tiedostossa. Tämä hoitui lataamalla Paitulista tuorein Maanmittauslaitoksen Hallintorajat teemakartoille –kartta, jolloin kuntajako oli samalta vuodelta molemmissa. 

Ensimmäinen tuotokseni on kuva 1, jossa näkyy kuntien taajama-aste ja väestön ikäjakauma. Taajama-asteen sain helposti näkymään liukuvärinä, mutta ympyrädiagrammin kanssa säädin aika kauan. Enhän meinannut saada järvisyysprosenttiakaan näkymään järkevästi kolmannella kurssikerralla! Kokeilin aikani, kunnes pääsin Googlen avustamana vihdoin eteenpäin. Tällä kertaa jäi parempi fiilis kuin kolmannelta kurssikerralta! Visuaalisesti haasteena oli löytää sopiva koko piirakoille, jotta ne eivät jäisi täysin toistensa alle piiloon mutta olisivat riittävän suuria, jotta niitä voi lukea. Tämän luettavuushaasteen takia päädyin lisäämään koko Suomen kartan vierelle myös tarkennetun kartan Etelä-Suomesta.  

Kuva 1: Taajama-aste ja ikäjakauma kunnittain (2020).

Tämän kartan käyttökelpoisuus koko Suomen tasolla on vähän kyseenalainen. Ympyrädiagrammit peittävät taajama-asteen alleen aika tehokkaasti, ja näin tiedon välitys lukijalle ei ole kovin tehokasta. Kartta toimii paremmin pienemmälle alueelle kohdennettuna. Olisin voinut vielä parantaa luettavuutta nimeämällä muutaman kunnan pienemmältä kartalta. 

Halusin edelleen käyttää dataa kuntien rahankäytöstä, joten tein toisen kartan (kuva 2), joka esittää sosiaali- ja terveystoiminnan sekä opetus- ja kulttuuritoiminnan kustannuksia per asukas. En ollut aiemmin laittanut kahta teemakarttaa päällekkäin, mutta Eliseltä tuli hyvä vinkki, että se onnistuu helposti kopioimalla kyseinen taso. Niinhän se onnistuikin! Jätin tähän karttaan vain neljä värikategoriaa per esitettävä tieto, jotta molemmat tiedot olisivat jotenkuten luettavissa. Jälleen lisäsin myös erillisen kartan Etelä-Suomesta. 

Kuva 2: Opetus- ja kulttuuritoimintaan ja sosiaali- ja terveystoimintaan käytetyt varat kunnittain per asukas (2020).

Kaiken kaikkiaan yllätyin, miten suhteellisen vaivattomasti nämä kartat syntyivät. Ainoastaan ympyrädiagrammien kanssa sai taistella, mutta olen kohtalaisen tyytyväinen lopputulokseen. Toki kuvaamani aiheet eivät vaatineet valtavan suuria operaatioita, joten jos olisin valinnut haastavamman aiheen, olisi tilanne voinut olla erilainen. Hauskinta oli ehkä huomata, että tulostusikkunan käyttö tuli jo selkärangasta. Kun vertaan tekemisiäni koko kurssin ajalta, tuntuvat kahden ensimmäisen kerran työt jo kovin pieniltä, vaikka silloin niiden tekeminen oli aika haastavaa. 

Jatkan ehkä pohdintoja vielä paremmalla ajalla!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *