Kurssikerta 6

Kurssikerta 6 keskittyi pistemuotoisen paikkatiedon hyödyntämiseen. Kurssikerta alkoi ulkoilulla ja epicollect-sovelluksen lataamisella omaan puhelimeen. Sovelluksen avulla pystyi näppärästi keräämään oman sijaintitietonsa ja liittämään siihen ominaisuustietoa paikasta (esimerkiksi kuinka turvalliseksi kyseisen spotin kokee). Takaisin sisätiloihin päästyämme toimme keräämämme pistetiedon muutaman mutkan kautta QGISiin ja teimme pisteiden perusteella interpolointia, joka tosin näin pienellä aineistolla ei ollut erityisen informatiivista tai välittänyt realistista tietoa. Valitettavasti kuvaa interpoloinnista ja pisteistä en enää löydä, mutta tuotos oli sen näköinen kuin kuuluikin.

Varsinaisena harjoitustyönä tälle kurssikerralle oli laatia omia karttaesityksiä esimerkiksi maanjäristys- tulivuori- tai meteoriittiaineistojen perusteella. Valmiiksi annetut lähteet tietokannoille tekivät tehtävän suorittamisen suhteellisen helpoksi, sillä ei tarvinnut itse arpoa että mistäköhän validia tietoa olisi saatavilla. Muutama potentiaalinen paikka virheiden tekoon oli tietokantojen exceliin siirtämisessä ja csv-tiedoston tuomisessa QGISiin. Kuten Kia Kautonen blogissaan toteaa tulivat muutamat toiminnot, kuten korvaa ja tekstin sijoittaminen sarakkeisiin. Näin sikinsokin olevat tietokannat alkoivat näyttää hieman järjestelmällisemmiltä, ja GQISsiinkin pamahti pisteitä näkyviin. Tämän jälkeen olikin sitten enää vuorossa karttojen visualisointi, johon tällä kertaa yritin hieman enemmän panostaa joskin ehkä vähän toivomaani heikommin lopputuloksin. Molemmissa kartoissa (vulkanismi ja maanjäristykset) on ehkäpä vähän turhan paljon asiaa, sillä monet pisteet menevät päällekkäin, tosin se antaa samalla yleiskuvan siitä missä näitä hasardeja kaikista eniten esiintyy. Lisäksi hain netin syövereistä mannerlaattojen rajoja kuvaavan tiedoston, joka auttaa hahmottamaan laattojen rajojen ja hasardien välistä yhteyttä. Jälkeepäin ajateltuna olisin voinut lisätä vielä laattojen liikesuuntia kuvaavat nuolet karttaan, mikä olisi tehnyt siitä vielä havainnollistavamman. Muuten olen ihan tyytyväinen töihini ja kurssikerran suorituksiin =)

 

Kuva 1. Litosfäärilaattojen rajat

 

Kuva 2. Tulivuoret jotka ovat purkautuneet 1900-luvulla

Kuva 3. Merkittävät maanjäristykset 1980-luvulta alkaen.

 

Kia Kautonen, Viikko 6. Hasardit https://blogs.helsinki.fi/kautkia/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *