Kurssikerta 7

Viimeinen koitos! Tällä kertaa kädet olivat aikalailla vapaat luomaan mitä ikinä haluaa (tai mihin kykenee…). Onneksi joitakin valmiita lähteitä, joista etsiä dataa oli tarjolla alkua helpottamaan. Runsaudenpula meinasi iskeä, kun alkoi miettiä minkälaista karttaesitystä lähtisi tekemään. Päädyin kuitenkin siihen, että pysyisin Euroopan alueella ja koittaisin lähteä tekemään karttaa joka kuvaisi muutosta maakohtaisissa hiilidioksidipäästöissä.

Ensimmäiseksi aloin etsiä käyttökelpoista shapefile-tiedostoa, jossa olisi Euroopan maiden hallinnolliset rajat. Jo tässä vaiheessa kävi selväksi että googlaamalla dataa löytyy ihan älyttömiä määriä, ja iso osa saatavilla olevasta tiedosta on itselle käyttökelvotonta. Lopulta kuitenkin tarvittava tiedosto löytyi, minkä jälkeen hain eurostatin tilastoista tietoa maakohtaisista hiilidioksidipäästöistä. Löysinkin tarkoituksiani palvelevan tietokannan siitä miten eri maiden hiilidioksidipäästöt olivat muuttuneet verrattuna niiden lähtötasoon vuonna 1990. Tiedot on tuottanut EEA (European Economic Area) eli suomalaisittain ETA (Euroopan talousalue), tämän vuoksi maarajaus ulottunee myös EU-maiden yli sillä tietokannassa mukana on esimerkiksi Turkki. Itse karttojen tekeminen oli aika simppeliä ja olisinkin ehkä voinut oppimisen kannalta valita hieman kunnianhimoisemman projektin itselleni, mutta olen näihinkin tyytyväinen. Mielestäni kartoista tuli selkeät ja visuaaliselta ilmeeltään kivat, tosin lisäämällä sekä vihreisiin että punaisiin alueisiin yhdet tummemmat värisävyt kuvaamaan lähemäpänä ääripäitä olevia arvoja olisivat voineet vieläkin lisätä informatiivisuutta. Nyt maiden välisiä eroja korostavat lähinnä numeeriset lukuarvot.

 

https://ec.europa.eu/eurostat/web/climate-change/data/database

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *