Kurssikerta 6: GPS-paikannusta, pistekarttoja ja hasardeja

GPS-paikannustehtävä ja RAYn pelikoneiden geokoodaaminen kartalle

 

Tänään päivä alkoi ulkoilulla. Kuljimme ryhmässä ja valitsimme teeman, jonka perusteella tallensimme GPS-laitteella pisteitä. Ryhmämme tallensi pisteen jokaisen vapaan parkkipaikan kohdalla Physicumin ympärillä. Nämä koordinaattipisteet kirjattiin Excel-tiedostoon, joka avattiin MapInfossa ja pisteet saatiin näkymään MapInfossa pääkaupunkiseutua kuvaavaan pohjakarttaan.  Tämän jälkeen GPS-laite liitettiin piuhalla tietokoneeseen, jolloin kävelyreitti voitiin liittää muunnosohjelman välityksellä MapInfoon.

Seuraavassa harjoituksessa harjoiteltiin pisteiden sijoittamista geokoodauksen avulla. Käytimme RAY:n Excel-aineistoa, jossa oli lueteltuna kaikki pelikoneet, niiden sijainnit osoitteen ja postinumeron avulla sekä id-koodit. Pohjakarttana oli kartta, jossa oli kaikki kadut ja tiedot tonttinumeroista. Geokoodasimme pelikoneet kartalle osoitetietojen avulla. Mikäli osoite ei ollut täsmälleen samalla tavalla kirjoitettu molemmissa aineistoissa (esim. yhdysmerkin tai välilyönnin puuttuminen), osoitteet täytyi hyväksyä manuaalisesti toisiaan vastaaviksi.

Itsenäistehtävä hasardeista

Hasarditehtävä oli suunnattu erityisesti opettajiksi hakeutuville, joten tehtävä oli minulle hyödyllinen. Tehtävä opetti esittämään kartalla ajankohtaisia ilmiöitä, ja luomaan karttoja eri ajoilta, joita voidaan verrata. Käytin omissa kartoissani tietokantoja tulivuorista (https://catalog.data.gov/dataset/global-volcano-locations-database) ja maanjäristyksistä (http://quake.geo.berkeley.edu/anss/catalog-search.html). Totesin blogissa kuvia tarkastellessani, että symbolit voisivat olla hieman isommat, koska ne erottuvat huonosti sellaisissa kartoissa, joissa niitä on vain vähän. Kuvatiedostoja tallentaessani tarkastelin niitä suurempina, joten koko näytti riittävältä. Saat kuvan suuremmaksi klikkaamalla sitä ja zoomattua lähemmäs klikkaamalla kuvaa uudestaan. Toisten blogeja lukiessani totesin myös, että aineistoissa olisi näköjään ollut myös kauniimman värisiä taustakarttoja.

Teimme yhdessä ensimmäisen kartan, jossa kuvattiin yli 6 magnitudin maanjäristykset vuodesta 2002 lähtien. Tällä kartalla olisi helppoa havainnollistaa oppilaille maanjäristysten sijoittumista eri alueilla. Kuvasta erottuu selvästi Tyynenmeren tulirinki. Kuten Sonja Kosonen kirjoittaa blogissaan, litosfäärilaatat nimistöineen toisi lisää informaatioarvoa kartalle, koska maanjäristyspaikat sijoittuvat näihin saumakohtiin. Valtteri Lehto ehdottaa väestöntiheyskartan vertailua yhdessä maanjäristyskartan kanssa, jotta voisi päätellä, millä alueilla maanjäristysten uhriluvut  ja taloudelliset menetykset olisivat suurimpia.

Yli 6,0 magnitudin maanjäristykset vuodesta 2002 alkaen.

Seuraavaksi tein karttaparin, joissa esitin vuoden 2017 helmikuun 22. päivään mennessä tapahtuneita maanjäristyksiä. Ensimmäisessä kartassa on esitetty yli 6,0 magnitudin ja toisessa yli 3,0 magnitudin maanjärsitykset. Kartoilla saa helposti havainnollistettua, että voimakkaita maanjäristyksiä tapahtuu selvästi vähemmän kuin heikompia. Suomalaisille oppilaille, jotka eivät arkiympäristössään juurikaan koe maanjäristyksiä, jälkimmäinen kartta havainnollistaisi myös sitä, että maanjäristyksiä tapahtuu paljon enemmän kuin niitä uutisoidaan. Lievät maanjäristykset ovat arkipäivää maanjäristysherkillä alueilla.

Yli 6,0 magnitudin maanjäristykset vuonna 2017 22.2. mennessä.
Yli 3,0 magnitudin maanjäristykset vuonna 2017 22.2. mennessä.

Kuvasin myös vuodesta 2002 alkaen tapahtuneet yli 6,0 magnitudin maanjäristykset ja tulivuoret, jotka ovat purkautuneet holoseenin aikana. Kartasta havaitaan, että myös tulivuoret painottuvat Tyynenmeren tuliringin alueelle, joten maanjäristysalueet ja tuliperäiset alueet sijoittuvat hyvin samoille alueille.

Yli 6,0 magnitudin maanjäristykset vuodesta 2002 alkaen punaisilla neliöillä ja holoseenin aikana purkautuneet tulivuoret keltaisilla kolmioilla.

Näillä kartoillani voisi opettaa myös mantereita ja valtameriä sekä koordinaatiston ja projektion merkitystä muiden karttojen rinnalla. Vastaavanlaisia karttoja voisi tehdä samalla tekniikalla esittämään monia muitakin asioita ja ilmiöitä. Esimerkiksi kartalle voisi sijoittaa miljoonakaupungit eri aikoina, jolloin niiden lisääntyminen kaupugistumisen edetessä näkyisi. Toinen esimerkki voisi olla terrori-iskujen esittäminen tietyllä aikavälillä. Tämän avulla voisi havainnollistaa median luoman mielikuvan vääristymää terroritekojen yleisyydestä länsimaissa. Paula Silfverberg on keksinyt, että kartalla voisi kuvata niitä hasardeja, joista on itse selvinnyt. Hän on luonut blogiinsa kartan elinikänsä aikana maahan törmänneistä meteoriiteista.

Löysin netistä lähes reaaliajassa päivittyvän maanjäristyslistan ja -kartan, joka löytyy osoitteesta http://quakes.globalincidentmap.com/. Kyseisellä sivulla pääsee valitsemaan tarkastelun kohteeksi maanjäristysten sijaan myös mm. metsäpalot, ruoka- ja lääkevahingot, lentoliikenteen ongelmat, tautien leviämiset ja terrori-iskut.

Viimeiseksi yritin siirtää edellä mainitun kartan pisteet Google Earth-palveluun, jolloin oppilaat voisivat tarkastella ilmiötä eri suunnista maapalloa käännellen. Ohjeet olivat ilmeisesti kuitenkin vanhentuneet, kun Arttu sanoi, että tein vaiheet ihan oikein. Tästä tuli malliesimerkki siitä, että hommat ei vaan mene aina ihan nappiin. 😀

Google Earth-kartta. Ei menny iha niinku Strömsössä. 

– Vilja

Lähteet

Sonja Kosonen, Keskiviikon geokoodausta. <https://blogs.helsinki.fi/kosokoso/> Luettu 22.2.2017.

Valtteri Lehto, Kuudes kurssikerta: Hasardit pisteiksi (period). <https://blogs.helsinki.fi/valttele/> Luettu 1.3.2017

Paula Silfverberg, Kuudes kurssikerta. <https://blogs.helsinki.fi/pasipasi/> Luettu 22.2.2017.

<http://quakes.globalincidentmap.com> Tarkasteltu 22.2.2017.

Northern California Earthquake Data Center. <http://quake.geo.berkeley.edu/anss/catalog-search.html> Luettu 22.2.2017.

National Oceanic and Atmospheric Administration. <https://catalog.data.gov/dataset/global-volcano-locations-database> Luettu 22.2.2017.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *