Viikko 4

Tällä viikolla harjoittelimme erityisesti rasteriaineiston hallintaa ja uuden aineiston luomista QGIS:sillä. Käsittelimme oppituntien alussa rasteriaineistoja ja harjoittelimme niiden liittämistä ja hallintaa. QGIS:ssin käyttö tuntui entistä tutummalta ja perustoiminnot, kuten aineiston liittäminen sujuivat jo itsenäisestikin.

Ensimmäisenä tehtävänä oppitunneilla oli tuottaa ruutukarttoja, joista tulee ilmi erilaista tietoa esimerkiksi alueen asutuksesta. Tehtävä sujui hyvin yhteisellä opastuksella ja sain tarvittavat tiedot itsetehtyyn ruutukarttaan (Kuva 1). Kuitenkin pieniä virheitä tuli lopullisen kartan legendan valmistuksessa, kuten kuvasta näkyy. Luokat näkyivät legendassa virheellisesti, mutta kartassa oikein. Voidaan siis sanoa, että tehtävä onnistui osittain. Kartassa näkyy vieraskielisen asutuksen jakautuminen pääkaupunkiseudulla. Asutus sijoittuu kartan  mukaan pääosin etelään, vähiten vieraskielistä asutusta näyttäisi olevan pääkaupunkiseudun pohjoisissa osissa. Suurimmat vieraskieliset asutuskeskittymät ovat Helsingin ja Sipoon alueilla.

Kuva 1: Itsetehty ruutukartta tunnilla opittujen asioiden mukaisesti. Legenda virheellinen.

Uutena asiana tuli se, kuinka monipuolista rasteridataa voi QGIS:ssiin liittää, esimerkkinä Sipoon rinnevarjostus-korkokuva. Säätämällä tasoja ja niiden läpinäkyvyyttä tuloksena oli hienoja ja kattavia karttoja, jossa oli samanaikaisesti esillä rasteri-sekä vektoritietoa. Onneksi hyvä tuurini jatkui ja QGIS-ohjelma ei kaatunut näitäkään raskaita tietokantoja käsitellessä.

Tunnin toinen harjoitus oli luoda itse aineistoa karttaan. Harjoitus tehtiin valmistelevana työnä ensi tunteja varten. Tehtävänä oli luoda piste-sekä viiva-aineistoa teistä ja asuinrakennuksista rajatulle Sipoon seudulle. Harjoitus vaati kärsivällisyyttä, sillä käsin naputeltavia rakennuksia oli kartassa paljon. Tehtävä tuli kuitenkin tehtyä yllättävän nopeasti, kun keskittyi tarpeeksi.

Kuten Oula Inkeröinen mainitsi blogissaan (https://blogs.helsinki.fi/inkeroul/) seuraavaa kurssikertaa varten piti opettajan sanoin valmistautua hyvin, sillä tulossa olivat vaikeimmat tehtävät tähän mennessä. Siispä ensi tuntia odotellessa!

Lähteet: Oula Inkeröinen, (https://blogs.helsinki.fi/inkeroul/)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *