Kurssikerta 2: Kaksi teemaa samassa kartassa: Uudenmaan työttömyysaste ja rikosten määrä

Hei,

Toisen kurssikerran tarkoituksena oli opetella sisällyttämään kaksi teemaa samaan karttaan siten, että lopputulos olisi mahdollisen luettava. Päädyin itse tekemään Graduated –teemakartan yhdistettynä koropleettikarttaan. Graduated –kartassa teemaa kuvataan symbolilla, jonka koko kasvaa suhteessa havainnollistettavan teeman esiintymiseen alueella.

Valitsin karttani alueeksi Uudenmaan ja Graduated-teemaksi tietoon tulleiden rikosten määrät vuodessa ja koropleettikartan teemaksi työttömyysasteen. Koin että näiden kahden teeman välillä voisi olla korrelaatiota. Jotta rikosten määrät olisivat kunnittain vertailukelpoisia, jaoin tunnusluvun asukasluvulla. Näin ollen kartassa pyssy-symbolin koko kuvaa tietoon tulleita rikoksia tuhatta asukasta kohti. Lopputuloksena oli kuvan 1 kartta.

KarttablogiinKuva 1. Työttymyysaste ja tietoon tulleet rikokset tuhatta asukasta kohti kunnittain Uudellamaalla 2010. Graduated/koropleettiteemakartta.

Kartasta (kuva 1) huomataan lähinnä se, että rikoksia on eniten Helsingissä ja Vantaalla, sekä enemmän sekä hieman enemmän idässä kuin lännessä. Jonkinlaista korrelaatiota voidaan havaita siinä, että kunnissa joissa työttömyys on alhainen, on vähemmän rikoksia. Tietenkään työttömyys ei ole ainoa selittävä tekijä. Esimerkiksi Myrskylässä, jossa työttömyys on kartan mukaan maakunnan korkeimpia, rikosten määrä on yksi matalammista.

Victoria Ollus on omassa teemakartassaan myös käsitellyt rikoksia Uudellamaalla vertailemalla tietoon tulleita ja ratkaistuja rikoksia sekä kuntien väkilukuja keskenään (Ollus 2016). Hänen kartastaan nähdään, että absoluuttisesti rikoksia tapahtuu eniten pääkaupunkiseudulla. Vertailemalla omaa karttaani Olluksen karttaan nähdään lähinnä mielenkiintoisia ilmiöitä kunnittain, mutta tarkkaa yhdenmukaisuutta asukasluvun, työttömyysasteen ja rikosten määrän kanssa ei pystytä kummastakaan kartasta tekemään. Kuitenkin esimerkiksi Hangossa, jossa asukasluku on kohtuullisen matala, on korkea työttömyys ja korkea rikoksien määrä suhteessa väkilukuun. Espoo ja Kauniainen erottuvat Helsingistä ja Vantaasta siinä, että niillä on sekä väkilukuun suhteutettuna, että absoluuttisesti vähemmän rikoksia.

Oman karttani toteutuksessa olen tyytyväinen värimaailmaan ja jokseenkin tyytyväinen kartan siisteyteen, vaikka kuvaa käsitellessäni sen tarkkuus on ilmeisesti hieman kärsinyt. Graduated –kartta ei sinänsä sovellu kovin syvälliseen tarkasteluun, sillä symbolien kokoa on vaikeaa vertailla. Omassa kartassani en saanut symboleiden kokoeroa kovinkaan isoksi, vaikka koitin monia eri skaalaeroja. Lisäksi legendassa oleva viimeinen symboli on aivan liian pieni.

Jooel

Lähteet:
Ollus, V. (2016). Toinen kurssikerta: Kaksi teemaa, yksi kartta 2.2.2016. Victorian kurssiblogi <https://blogs.helsinki.fi/ollus> Luettu 4.2.2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *