Kurssikera 4: Ruututeemakartta: Ulkomaalaisten osuus väestöstä Helsingissä

Kurssikerran aiheena oli luoda ruututeemakartta annetun aineiston pohjalta. Aineisto sisälsi paikkatiedon pääkaupunkiseudun rakennuksista, joissa asui vuonna 2013 ainakin yksi ihminen. Ominaistietona aineistossa oli rakennusten asukkaiden määrä ja ikäjakauma sekä esimerkiksi ruotsinkielisten sekä ulkomaalaisten asukkaiden määrä. Itse kartta tehtiin luomalla MapInfossa ruudukko. Ruudukkoa luodessa ruutujen koko vaikuttaa tietenkin kartan ulkonäköön ja luettavuuteen. Ruudukon tekemisen jälkeen kartasta pystyi tekemään ruututeemakartan valitsemalla kartan teeman asukastietotokannasta. Jokaiseen ruutuun lasketaan valitun teeman mukaisesti kyseisen ruudun alueella olevien muuttujien määrä, esimerkiksi naisten määrä kyseisessä ruudussa.

Valitsin oman karttani teemaksi ulkomaalaisten osuuden asukkaista (kuva 1). Ensimmäinen karttani käsitteli samaa teemaa, joten päätin tutkia aihetta tällä kertaa Helsingin alueella. Tarvitsemani arvot sain jakamalla ulkomaalaisten määrän asukkaiden kokonaismäärällä. Valitsin ruutujen kooksi 250 x 250 metriä, jotta ruutujen kuvaamat alueet eivät olisi liian isoja. Koko pääkaupunkiseudun alueella 500 x 500 metrin ruudukko toimii myös. Kokeilin myös 1000 x 1000 m ruutuja jotka kyllä näyttivät siisteiltä, mutta ruudut ovat ehkä turhan isoja, ainakin jos tarkastelee ainoastaan yhden kaupungin aluetta. Alueilla joilla ei ole ruutuja, ei asu ulkomaalaisia ollenkaan.

Karttapaint

Kuva 1. Ulkomaalaisten osuus väestöstä 2013. Ruututeemakartta 250m x 250m ruuduilla.

Kartasta näkee, että ulkomaalaisia on laajalla alueella koko pääkaupungissa. Koillis- ja Itä-Helsingissä ulkomaalaisten osuus näyttää olevan korkeampi kuin muualla. Lisäksi Malminkartanon alueella on ulkomaalaisten asukkaiden keskittymä. Pohjois-Helsingissä Tuomarikylässä ja sen lähialueilla on selkeästi vähemmän ulkomaalaisia. Myös Östersundomin alueella idässä on vähän ulkomaalaisia, mutta myös vähän asukkaita ylipäätänsä. Niko Pelkonen on omassa PAK-blogissaan (2016) käsitellyt ulkomaalaisten absoluuttista määrää pääkaupunkiseudulla. Vertailemalla omaa karttaani ja Pelkosen karttaa nähdään, missä päin asuu oikeasti eniten ulkomaalaisia ja mikä ulkomaalaisten osuus on alueen väestöstä. Nähdään että Luoteis- sekä Itä-Helsingissä on keskittymiä, joissa asuu paljon sekä absoluuttisesti että prosentuaalisesti ulkomaalaisia. Toisaalta Pelkosen kartasta näkee, että Helsingin keskustassa asuu paljon ulkomaalaisia, mutta prosentuaalisesti heidän osuus ei ole yhtä korkea kuin edellä mainituilla alueilla.

Kartan ulkoasu on mielestäni selkeä. Lisäsin karttaan pienalueiden rajat, mutta väritin ne harmaalla, jotta ne eivät häiritsisi luettavuutta. Pidän myös ruutujen värimaailmasta, mutta toisaalta värit ovat kartalla ehkä liian lähellä toisiaan. Vaihdoin kyllä värimaailmaa MapInfon oletusväristä hieman, mutta jälkeenpäin katsottuna värien eroja olisi voinut korottaa hieman enemmän. Lisäksi kartasta on ehkä hieman vaikea ymmärtää että, alueilla joilla ei ole ruutuja asuu kyllä ihmisisä, mutta ei ulkomaalaisia.

 

Lähteet:

Pelkonen, N. (2016). Kurssikerta 4 – Ruudun takaa 14.2.2016. NIKON PAK-BLOGI <https://blogs.helsinki.fi/nikopelk> Luettu 15.2.2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *