Kurssikerta 6: Hasardeja kartalla

Kurssikerralla opeteltiin paikkatietoaineiston etsimistä internetistä ja sen tuomista MapInfoon. Itsenäistehtävän materiaalina oli erilaisten hasardien tapahtumapaikkoja. Tehtävänä oli tehdä kolme karttaa, joita voisi käyttää apuna opetuksessa. Valittavia hasardeja olivat maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset sekä meteoriittien putoamispaikat.

Valitsin ensimmäisen karttani aineistoksi yli 8 magnitudin maanjäristykset vuodesta 1980 lähtien. Ensimmäinen kartta (Kuva 1) sopisi opettajan avuksi kun halutaan näyttää, missä päin maailmaa isoimpia maanjäristyksiä tapahtuu. Koska kyseessä on koko maailman kartta, on se hyvin yleistävä. Kartasta oppilaat huomaavat, että järistykset keskittyy samoille alueille ja voivat näin päätellä, että näissä paikoissa on jotain erikoista, joka aiheuttaa maanjäristyksiä.

Maanjäristykset1980Kuva 1. Yli 8 magnitudin maanjäristykset vuodesta 1980 lähtien.

Toisessa kartassa (Kuva 2) on isojen maanjäristyksien lisäksi mukana tulivuorenpurkaukset. Havainnot ovat kummankin ilmiön osalta vuodesta 1964 lähtien. Tämä kartta tuo esiin korrelaation maanjäristyksien ja tulivuorenpurkauksien välillä. Molempia ilmiöitä tapahtuu paljon samoilla alueilla. Pitää kuitenkin muistaa, että kartalla on kaikki tulivuorenpurkaukset, mutta vain isoimmat maanjäristykset. Yksi tulivuori näyttää purkautuneen Ruotsissakin, mutta kyseessä taitaa olla enemmänkin koordinaattivirhe tietokannassa. Jos itäkoordinaatin etumerkin muuttaisi, purkaus osuisi Islannin lähelle, mikä on todennäköisesti oikea paikka.

MaanjäristyksetjatulivuoretKuva 2. Tulivuorenpurkaukset ja yli 8 magnitudin maanjäristykset vuodesta 1964 lähtien.

Ensimmäisen ja toisen kartan ilmiöitä selittämään voisi oppilaille myös näyttää kuvan litosfäärilaatoista kuten esimerkiksi alla olevassa kartassa (Kuva 3). Litosfäärilaattojen saumakohdat selittävät suurimman osan maanjäristyksistä ja tulivuorenpurkauksista ja näiden karttojen avulla opettaja voisi havainnollistaa kummankin ilmiön syitä. Kartat voisikin esimerkiksi näyttää yksitellen ja kysyä oppilailta huomaavatko he mahdollista syytä maanjäristyksien sijoittumiselle. Tuomas Pätäri on omassa kurssikerran blogipostauksessaan (2016) huomioinut hyvin sen, että litosfäärilaattoja kuvatessa kartta, jossa Tyynenmeren tulirengas kuvataan kartan keskellä, olisi myös perusteltu esitysmuoto.

litosfääritKuva 3. Litosfäärilaatat. Lähde: http://www.whatarethe7continents.com/what-are-tectonic-plates/

Kolmanteen karttaan (Kuva 4) keräsin tiedot meteoriittien putoamispaikoista. Esitetyt meteoriitit ovat kaikki pudonneet vuoden 1576 jälkeen ja niiden putoaminen on havaittu tai niiden putoamisvuosi on pystytty tarkalleen määrittämään. Siksi kartalle ei näy vanhempien meteoriittikraaterien paikkoja, kuten Suomen meteoriittikraatereja. Kartasta huomaa, että suuri osa putoamispaikoista on Yhdysvaltojen alueella. Tämä voi selittyä sillä, että kyseisessä maassa on paljon teknologiaa pienempienkin meteoriittien havaitsemiseksi.

MeteoriittienputoamisetKuva 4. Meteoriittien putoamispaikat.

Opettaja voisi kartan avulla havainnollistaa, että meteoriitteja putoaa aika-ajoin. Varsinkin nuoremmilla lapsilla voi olla käsitys, että meteoriitit ovat hyvin harvinaisia ja aiheuttavat suurta tuhoa. Kartta todistaa, että taivaalta putoaa erikokoisia kappaleita verrattain usein, eivätkä ne kaikki aiheuta vaaraa ihmisille.

Karttojen toteutus oli mielestäni helppoa, mutta lopputuloksen ulkonäkö on niin ja näin. Arttu taisikin jollain luennolla sanoa, että karttojen tekeminen on nopeaa, mutta niiden saattaminen hyvännäköiseksi vie aikaa. Itseni kohdalla ongelmana on se, että MapInfo ei tunnu ohjelmata, jossa haluan edes yrittää tehdä kartoista kovinkaan kauniita.

 

Lähteet:

Pätäri, T. (2016). Karttoja kouluille? 24.2.2016. GIS-tarinoita PAKkastalveen <https://blogs.helsinki.fi/ttpatari/> Luettu 25.2.2016.

Mapping earthquake risk in the U.S. (2015). The daily orbit. <http://thedailyorbit.com/mapping-earthquake-risk-in-the-u-s/> Luettu 25.2.2016.

Notes on the Meteoritical Bulletin Database (2013). Meteoritessize csv. <https://www.google.com/fusiontables/DataSource?docid=1vHSvjNgCIl6kRhFXPHhvESnnYx_ShToJWtWdjm8#rows:id=1> Luettu 25.2.2016.

The 2011 Virginia Earthquake (2011). MIT NSE Nuclear Information Hub. <http://mitnse.com/> Luettu 25.2.2016.

What are Tectonic Plates? (2015). What are the 7 Continents. <http://www.whatarethe7continents.com/what-are-tectonic-plates/> Luettu 25.2.2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *