Vecka 2

Denna vecka undersökte vi hur kartprojektioner kan påverka t.ex. hur kommuner indelas i storleksordning. Jag gjorde denna övning med tre olika kartprojektioner, Patterson, Wan der Grinten och World Times. Jag klassificerade dem i sju klasser. Det intressanta var att alla projektionerna var relativt likadana, men indelningen var ändå lite olika varandra. Detta var ganska likadant som Wanström (2024), där även hen använde tre olika kartprojektioner, Robinson, Winkel Tripel och Mercator, men slutresultatet visuellt är väldigt lika varandra, samt väldigt lika mina kartvisualiseringar.

Bild 1. Kommuners area enligt Patterson

Patterson och World Times projektionerna är mest liknande varandra, där de olika “bältena” ligger vid ganska samma kommuner, där det ligger flera nordliga kommuner än sydliga per del.

Bild 2. Kommuners area enligt World Times

Bild 3. Kommuners area enligt Wan der Grinten

Wan der Grinten projektionen, om man jämför med de andra, har uppdelningen ett mera sydligt fokus.

I bildernas legend glömde jag lägga in km² som är den faktor som kommunerna är indelade enligt, i storleksordningen. Det var intressant att se hur olika projektioner kan påverka hur en kartbild kan se t.ex. storleksmässigt, beroende på vad fokuset för den specifika kartan är. Jag lärde mig även flera kommandon för QGIS, vilket var bra att känna att man blir mera van vid att använda programmet.

Källa:

Wanström, Armida (2024) Gissful Thinking. https://blogs.helsinki.fi/armida/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *