Vuosijuhlaetiketti

eventtikuva5Vuosijuhlat ovat arvokas, akateeminen juhla, joka poikkeaa perinteisistä sitseistä monin tavoin. Juhliin liittyy muutamia pukeutumiseen, pöytätapoihin ja illan kulkuun liittyviä asioita, jotka on hyvä tietää etukäteen!

Pukeutuminen
Vuosijuhlien pukukoodi on miehillä frakki tai tumma puku, naisilla pitkä iltapuku. Akateemiset kunniamerkit kuuluvat myös juhlapukeutumiseen. Perinteisesti aktiivi- ja kunnianauhat kulkevat miehillä oikealta olalta alas vasemmalle ja lanteelle ja naisilla päinvastoin vasemmalta olalta alas oikealle lanteelle. Nauhan ei tule koskettaa paljasta ihoa, minkä vuoksi naiset voivat pitää nauhaa ruusukkeen muodossa mekon rinnuksessa vasemmalla puolella.

Naisten juhlapukeutumiseen kuuluu myös asuun sopivat kengät ja juhlava kampaus. Perinteiden mukaan paljaat olkapäät on myös peitetty jälkiruokaan asti.

Juhlan kulku
Varsinaista vuosijuhlapäivää edeltää vuosijuhlaviikko, jonka aikana järjestetään monenlaisia tapahtumia. Vuosijuhlapäivänä ennen pöytäjuhlaa pidetään klo 16.30 alkaen cocktail-tilaisuus, jossa Kompleksin hallitus vastaanottaa muistamisia muilta järjestöiltä. Cocktail-tilaisuus avoin kaikille halukkaille, ja se sisältää kuohuviinitarjoilun.

Pöytäjuhlaan on tärkeää saapua ajoissa. Oman istumapaikan saa selville pöytäkartasta, ja pöydässä on paikkasi kohdalla nimikortti. Juhla alkaa lippujen saapumisella saliin sekä Maamme-laululla, joiden aikana lippuja kunnioitetaan seisten.

Varsinainen pöytäjuhla on kulultaan sitsien kaltainen: pöydissä syödään alku-, pää- ja jälkiruoat, ja jokaisen ruokalajin välissä pidetään tauko. Juhlatarjoiluun kuuluvat myös juhlajuomat. Ylimääräistä salissa liikkumista juhlan aikana tulee välttää. Mikäli tarve vaatii poistumaan salista juhlan aikana, teethän sen äänettömästi kun käynnissä ei ole puhetta, ohjelmanumeroa tai laulua.

Ruokailun lomassa lauletaan juomalauluja, pidetään puheita ja seurataan esityksiä. Juhlaa luotsaavat juontajat, jotka ohjeistavat käytännöistä juhlan alussa sekä ehdottavat lauluja sopivissa väleissä. Laulujen jälkeen nostetaan malja, juontajat ohjeistavat skoolaussuunnista juhlan alussa.

Muut kuin juontajat ja ennalta sovitut puheiden pitäjät voivat halutessaan pitää puheita, nostaa maljan sekä esittää laulutoiveita jälkiruualla “vapaa sana” -osion aikana. Puheenvuoroista vapaan sanan osioon on hyvä keskustella juontajien kanssa etukäteen. Voit ilmoittaa asiasta ennen juhlaa osoitteeseen emma.korhonen@helsinki.fi tai juhlan aikana sen juontajille. Laulutoiveita esittäessäsi huomaathan kuitenkin, etteivät kaikkein härskeimmät laulut tai lisäsäkeistöt sovi vuosijuhlille.

Vanhat tanssit, jatkot ja silliaamiainen
Pöytäjuhlan jälkeen tanssitaan vanhat tanssit. Tanssivuorojen varaamista varten pöydästä löytyy tanssikortti, johon partnerit kirjoittavat nimensä. Perinteisesti viimeinen tanssi tanssitaan oman avecin kanssa. Tanssiparit voi kuitenkin muodostaa täysin haluamallaan tavalla, eikä niiden muodostuksessa ole tarvetta noudattaa perinteisiä sukupuolirooleja.

Etiketiltään ja tunnelmaltaan pääjuhlaan rennommat jatkot ovat avoinna samassa rakennuksessa heti pääjuhlan loputtua, ja vanhoja tansseja kaihtavat voivat halutessaan siirtyä suoraan baarin puolelle. Jatkoilla on ilmainen ruokatarjoilu ja mahdollisuus ostaa juomia.

Silliaamiainen järjestetään seuraavana päivänä Gustavus Rexillä klo 12 alkaen. Silliaamiainen on rento tilaisuus, jonka ruoka- ja juomatarjoilun tarkoituksena on ravita edellisillan väsynyttä juhlijaa. Pukukoodi on vapaa, ja voit tulla omana itsenäsi suoraan jatkojen jatkoilta juhlapuvussasi tai suoraan sängystä yöasussasi.

Tervetuloa vuosijuhlille, nähdään helmikuussa!

Yhteistyössä:

psyli

hepsy                    assessio-original2

mps

personnel