Viikko 2

Viikon työt opettivat sen, ettei töitä kannatta viivyttää liikaa. Jouduin tekemään ja opettelemaankin koko pinta-ala toimintojen tuottamisen uudestaan, koska en tiedä miten uudelleenavattuun työhön saisi luodun attribuuttitiedot löydettyä uudestaan. No, ainakin kertaus on opintojen äiti.

Mittaeroja eri taulukointien välillä

Valitsin taulukoitavavaksi melko eksoottisia koordinaatistoja. Tämä näkyy myös pituus- ja pinta-ala arvoissa, jotka poikkeavat erityisesti taulukon viimeisessä kahdessa arvossa. Kuva 6.  kuvaa Australian antarctic koordinaatiston tapahtumia, jossa Suomeen sijoitetut mittausarvot siirtyivät jostain syystä kauas kohti etelää. Joissain tapauksissa Suomi myös kääntyi vaaka-asentoon, mutta en löytänyt selitettävää ja johdonmukaista syytä tapahtumalle. Toki on ymmärrettävää, että koordinaatisto on suunnattu eteläiselle pallonpuoliskolle.

Ellipsoidiset erot pysyivät koordinaattivertailuissa samoina, ja vain muuttuivat vai karteesisissa tarkasteluissa. Ellipsoidisessa tarkastelussa sijaintipistettä verrataan Ellipsoidin keskipisteeseen ja korkeusdatumiin. Karteesisessa esiintyy taas tasovertailua.

Kuva 1. Eriskummaillinen Suomen sijoittuminen kordinaatiston vaihtelussa

Kartan esittävyys

Sopivan väriskaalan löytäminen vääristymäkertoimen kuvaamiseen oli mielestäni hankalaa. Miellän vääristymäkertoimen metatiedoksi, joten kuvaisin tietoa mielelläni violetilla värillä. Näin kartan tarkastelija ymmärtäisi pelkällä vilkaisulla, että kartassa ei käsitellä esim. vesistöä (sininen) tai kasvistoa (vihreä), vaan että kyseessä on niin sanottu epäluonnollinen tieto. Tavoitteenani oli kuitenkin löytää myös väri, joka herättää asia on väärin -tuntemuksia. Punainen väri sopii tähän hyvin, mutta sillä kuvataan hyvin usein väestötietoa. Päädyin silti sisällyttämään punaisen skaalaan, kun vaihdon vähemmän väärin -värin keltaisen sävyyn. En ole ratkaisuun täysin tyytyväinen, mutta en enää keksinyt parempaa ratkaisua.

Jälkikäteen huomaan myös, että olisi merkinnöllistä saada kaikkien kolmen kartan väriskaalat samansuuntaisiksi, kun kartat esitetään nyt blogissa toistensa vieressä. Tosin Mercatorin huomattavasti poikkeava arvo ei mahdollista tätä järkevästi. Ratkaisu kysymykseenhän olisi manuaalinen säätö, mutta se on hyvin työlästä, jos karttoja on vielä enemmän kuin muutama. Ehkä jokin päivä opin miten tällainen komento voidaan hoitaa automaationa.

Kuvat 2, 3 ja 4. Projektioiden eroja visualisoituna Suomen kartalla.

Vääristymäkertoimet kartalla

Tehtävässä 2. Valitsin kartalla esitettäviksi koordinaattijärjestelmiksi Mercator-, Robinson-, ja Azimuthal equaldistant projektiot. Visuaalisessa esityksessa korostuu ensimmäisenä Azimuthal equaldistant-projektio vinosuuntaisen luokkaerottelun vuoksi. Suomalaiselta nimeltään oikeakeskipituinen tasoprojektio on ympyränmuotoinen projektio pohjoisnavan ympäriltä. Projektio siis vääristää koordinaatit muista eroavalla tavalla, koska projisoitu pinta on taso ja sen kosketuspinta pohjoisnapa, ja muissa kahdessa projektiossa kosketuspinta on taas koko päiväntasaaja, kun maapallo projisoidaan lieriölle.

Robinsonin ja Mercatorin projektiot luovat taas keskenään melko yhtäläisen kartan, kun virhesuhteet jaetaan Suomen päälle. Tämän taustalla vaikuttaa se, että myös projektiot ovat esittävät palloa melko yhtäläisin tavoin lieriöllä. Molemmilla näillä kosketuspinta on päiväntasaajalla.

Ero projektioiden välillä näkyy erityisesti karttojen legendassa. Mercatorin projektiossa vääristymäkertoimet ovat moninkertaisia Robinsonin projektioon nähden. Syy löytyy projektioiden kuvaustavoitteesta. Vuonna 1963 suunniteltu Robinsonin projektio pyrkii kuvaamaan maapalloa mahdollisimman pienin vääristymin. Mercatorin projektio on taas oikeakulmainen, ja luo suuria vääristymiä napa-alueiden lähistölle. Näin ollen Pohjoisessa sijaitseva Suomi kärsii paljon pahempia vahinkoja Mercatorin projektiossa, jossa vääristymiä ei pyritä korjaamaan yhtään.

Kuva 5 ja 6. Kordinaatistovertailussa käytetyt pituus- ja pinta-alapaikat.

 

Pituus [km]  
Karteesinen Ellipsoidinen
ETRS89 / TM35FIN(E,N) 207,896 207,967
World_Robinson 313,440 207,967
World_Winkel_Tripel_NGS 281,519 207,967
Australian Antarctic 207,863 490,276
Sphere_Equal_Earth_Greenwich 299,316 nan

Taulukko 1. Suomen yli kulkevan viivan pituudet eri koordinaatistoissa.

 

Pinta-ala [km²]
Karteesinen Ellipsoidinen
ETRS89 / TM35FIN(E,N) 6800,016 6805,586
World_Robinson 9423,168 6805,586
World_Winkel_Tripel_NGS 10363,717 6805,586
Australian Antarctic 6372,253 0,000
Sphere_Equal_Earth_Greenwich 6651,335 nan

Taulukko 2. Suomessa sijaitsevan kolmion pinta-alan koot eri koordinaatistoissa.