Lyhyt yhteenveto

Tämä tapahtumarikas kurssi alkaa pikkuhiljaa olla taputeltu. Se on saanut aikaan epätoivoa, nöyrtymistä, turhautumista ja niiden yhdistelmänä suorastaan ylivoimaisen kärsivällisyyskyvyn. Toisaalta se on antanut riemun hetkiä QGIS:in vihdoinkin toimiessa puolen päivän yrittämisen jälkeen. QGIS:in monimutkaisten toimintojen salat ovat jo osittain selvinneet ja olen oppinut ymmärtämään jo aika paljon tietokantojen yhdistelystä, puskuroinnista ja muista oleellisista toiminnoista. Tämänhetkisen gis-tiedon määrä on valtava verrattuna ensimmäiseen kurssikertaan, vaikka aloittelijoitahan tässä ollaan. Kaiken kaikkiaan kurssi on ollut tosi opettavainen ja hyödyllinen kokemus!

Teknisen puolen lisäksi karttojen visualisoinnissa on myös tapahtunut paljon kehitystä. Olin varsin tyytyväinen ensimmäisellä kurssikerralla tehtyyn karttaan, mielestäni värit sopivat hyvin ja se oli miellyttävän näköinen. Nykyisin en voisi enää ikinä tehdä yhtä hirveän väristä karttaa: varsinkin vihreä suorastaan kirkuu kartasta. Lisäksi näin jälkikäteen ajateltuna muutama aiempi kartta on nyt paremman näköinen kuin niiden valmistamishetkellä tuntui, esimerkkeinä Suomen valuma-aluekartta ja ruutukartta. Niiden värit ovat oikeastaan aika hyvät ja ne on tehty huolella. Myös legendan ja muiden elementtien sijoittaminen on tullut huolitellummaksi. Onnistuneimmat kurssin aikana tehdyt karttani ovat kuitenkin mielestäni viimeiseltä 7. kurssikerralta, sillä niissä yhdistyvät maltilliset värit, neutraali tausta ja selkeys. Kai sitä voisi todeta, että tiedot ja taidot riittävät jo hyvin ihan perussiistin kartan tekemiseen. (:

Vaikka aina ei kyllä ole siltä tuntunutkaan, on tässä yli seitsemän viikon aikana tullut opittua vaikka mitä. Tämä ilmenee etenkin siten, että tehtäviä tehdessä kuluu huomattavan paljon vähemmän aikaa ylimääräiseen sähläämiseen. Sen sijaan toimintojen käyttö on huomattavasti suoraviivaisempaa, osaa niistä ei tule edes ajateltuakaan vaan hommat luonnistuvat melkein itsestään. Toki suuri osa toiminnoista on vielä hakusessa, ja niiden oppiminen edellyttää vain runsaasti lisäharjoitusta. Tie GIS-velhoksi on siis avoinna, mutta se vaatii vielä paljon työtä.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *