Kurssikerta 5

Viides kurssikerta edessä (tai takana jo pari viikkoa sitten, miten vain) ja aiheena bufferointi. Vihdoinkin tiesin mitä kurssikerran aihe tarkoitti jo ennen opetusta, eli esimerkiksi Youtuben videoiden tuskaista bufferointia. No joo, eipä se sitä tarkoittanutkaan. Paikkatiedossa bufferoinnilla tarkoitetaan siis jonkin alueen sisältämien kohteiden lukumäärän laskemista. Kurssikerran alussa harjoittelimme MapInfon bufferointi toimintoa, minkä jälkeen jatkoimme itsenäisesti bufferointiharjoituksia. Tällä kertaa tehtävänä ei ollut laatia karttaa vaan kirjata ylös tehtävistä saadut vastaukset.

Kurssikerta oli ehdottomasti hankalin ja vaikka opetuksen aikana bufferointi onnistuikin, niin itsenäisesti tehtynä siitä ei tullut mitään. Vaikka tehtävistä oli annettu yksityiskohtainen ohje avuksi, niin silti MapInfo päätti heittäytyä hankalaksi. Luulin ymmärtäväni bufferoinnin työvaiheet ja sain laskettua Malmin ja Helsinki-Vantaan lentokenttien välittömässä läheisyydessä asuvien henkilöiden lukumäärät, mutta sen jälkeen kohtasin ongelman, mitä en pystynyt ratkomaan. Helppo tapa olisi ollut vain katsoa muiden blogeista sopivat vastaukset tehtäviin ja muuttaa niitä hieman omiksi vastauksiksi, mutta en halunnut turvautua niin äärimmäiseen keinoon. Koitan vielä myöhemmin kysyä neuvoja joltain ja päivittää tekstini…

  • Eli tähän tulee todella asiallinen ja analysoiva kappale (tai viisi sellaista) kurssikerran tehtävistä, minkä takia sivuutan ne toistaiseksi.

Juuso tulevaisuudesta: V##uiks meni. Olin muuten täysin unohtanut, että tämä teksti jäi vajaaksi ja nyt minulla ei ole mahdollisuutta viimeistellä sitä. En kuitenkaan huijannut aiemmin kuvaamallani keinolla vaan myönnän huonouteni ja rankaisen itseäni raipaniskuilla…

MapInfo taitoni eivät siis todellakaan ole huipputasoa…vielä. Mielestäni MapInfo voisi olla toimiva karttaohjelma, minkä avulla olisi suhteellisen helppo analysoida alueita ja tehdä teemakarttoja, jos sitä osaisi käyttää luovasti. Nimenomaan ongelmienratkaisu on hankalaa MapInfossa, koska vaikka kuinka olisi tehnyt tietyn asian ohjeiden mukaisesti, niin jokin pieni ongelma saattaa pysäyttää koko projektin. Googlekaan ei osaa auttaa, vaikka kuinka etsisi ratkaisukonstia. Kuitenkin aineistojen tuominen ja niiden peukalointi sekä teemakarttojen valmistaminen ovat alkaneet sujua jo melko jouhevasti.

Sinänsä sääli, että hävisin juuri tälle aiheelle, koska haluasin uskoa MapInfon olevan juuri oikea työkalu bufferoinnille. Työelämässä bufferoinnin osaaminen olisi varmasti tärkeää ja Annamari Kiviaho olikin kuvaillut blogissaan useita erilaisia käyttötarkoituksia sille, kuten paloasemien toimintavalmiuden tehostaminen.

Lopuksi mainittakoon, että en ole suinkaan luovuttanut MapInfon suhteen vaan aion jatkaa sen kanssa painimista. Okei, olisin ehkä luovuttanutkin, mutta selailtuani työpaikkailmoituksia ja kysyttyäni aluesuunnittelun parissa työskentelevältä kaveriltani asiasta, niin pääpointti oli aina sama: ”Edellytämme MapInfon sujuvaa käyttöä”. No voipa vit…

 

Lähteet

Kiviaho Annamari. (2015). Annamarin blogi. <https://blogs.helsinki.fi/annakivi/2015/02/28/5-kurssikerta/> Luettu 15.3.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *