Ensimmäinen luentopäivä 17.1.

QGIS ja paikkatiedon perusteet

Kurssin ensimmäinen päivä alkoi lähiopetuksessa. Tunnilla kerrattiin paikkatiedon perusteita: sijaintitieto, ominaisuustieto, vektorit ja rasterit. Lisäksi harjoittelimme QGIS-ohjelmiston käyttöä, jota olinkin päässyt kertaalleen käyttämään jo syksyn aiemmilla kursseilla. Ohjelmiston käytön kertaaminen teki kuitenkin hyvää.

QGIS on avoimen lähdekoodin ohjelma, eli vapaaehtoiset tekijät ovat kehittäneet ohjelmiston ja jatkavat sen kehittämistä edelleen.  Ohjelma on monipuolinen ja alkukankeuden jälkeen se osoittautui suhteellisen helppokäyttöiseksi, ainakin ensimmäisellä kurssikerralla. Etusivun tasoja ja ikkunoita voi muokata itselleen mieleiseksi ja valita, mitä haluaa näkyville. Visuaalisuutta voi säätää joustavasti.

Ensimmäisenä harjoituksena oli tehdä kartta typen päästöistä itämeren alueella (kuva 1). Harjoitusta varten QGIS:iin ladattiin harjoitusaineisto, joka oli peräisin HELCOMin data- ja karttapalvelusta. Kun sain ladattua aineiston ohjelmaan, muokkasin tasot järkevään järjestykseen ja muutin värejä visuaalisesti helpommin tulkittavaksi. QGIS:n avulla voidaan myös laskea dataa, ja esimerkiksi tässä harjoituksessa muutettiin dataa prosentuaaliseksi osuudeksi, jotta sen voi esittää kartassa järkevästi.


Kuva 1. Typen päästöt Itämerellä.

Lopputuloksena kartasta pystytään helposti erottelemaan, missä maissa typpipäästöjen osuudet ovat suurimmat ja missä pienimmät. Lisäksi karttaan olisi voinut liittää esimerkiksi valtioiden nimiä helpottamaan tulkintaa.

Yhteenveto

Ensimmäisellä kurssikerralla sai hyvän kertauksen paikkatiedon perusteista ja QGIS-ohjelman alkeista. On mukava päästä lähiopetuksessa harjoittelemaan ohjelman käyttöä, etänä se olisi huomattavasti haastavampaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *