Toinen luentopäivä 24.1.

Projektioita, pinta-aloja ja mittoja

Toisella kurssikerralla perehdyttiin, miten eri aineistoja ladataan QGIS:iin, miten voidaan mitata välimatkoja ja alueita ja miten projektiot vaikuttavat tarkasteltavaan aineistoon, mittoihin ja pinta-aloihin. Tarkastelimme erilaisia maailmankarttoja ja miten ne muuttavat ja vääristävä lukuja, etenkin tasopinnalla. Alla olevaan taulukkoon on esitelty sama matka ja sama pinta-ala eri projektioilla mitattuna ja siitä voidaan huomata miten paljon luvut vaihtelevat.

Koordinaatisto  Mitta tasopinta (km) Mitta ellipsi (km) Pinta-ala tasopinta (km²) Pinta-ala ellipsi (km²)
Robinson  220  125  4014  2833 
Mercator  360  125  23741  2833 
TM35FIN  125,56  125  2800  2833 

Mikään projektio ei ole täydellinen, ja jokainen kuvaa jotakin tiettyä asiaa paremmin kuin toinen (pinta-alan suhteita toisiinsa, etäisyyksiä, alueen todellista muotoa). Vaikeus on osata valita oikea projektio halutun asian kuvaamiseen niin, että se ei vääristä tietoa liikaa.

QGIS vääntöä

Projektioiden testaaminen QGIS:llä selkeytti hyvin, miten erilaisilta Suomi näyttää eri projektioilla. Ryhmätunnilla vertailimme eri karttoja ja niiden tekeminen lähiopetuksessa tuntui suhteellisen yksinkertaiselta, sillä vertaistukea ja apua oli lähellä. En muistanut/ehtinyt tehdä kartoille pohjoisnuolta, mittakaavaa ja legendoja, ja esim. Juulian blogissa kartat on esitetty  huomattavasti huolellisemmin. Alla kuitenkin kuvia eri projektioista.


Kuva 1: Vasemmalta oikealle :Mecator, Robinson ja Behrmann projektiot

Kotona tuskastelua

Kahden kurssikerran jälkeen voin todeta, että lähiopetuksessa tunnilla QGIS:n käyttäminen tuntuu lähes helpolta, mutta kotona tuntuu, että olen unohtanut kaiken mitä tunneilla on puhuttu ja koko ohjelma näyttää vieraalta. Yritin lisätä tekemilleni projektioille jälkeenpäin pohjoisnuolen, mittakaavan ja legendan, mutta kauniin liukuvärjäyksen tekeminen tuntuu mahdottomalta. Huomaan myös, että Macbookillani näkymä on osin erilainen ja kaikkia työkaluja ei ole näkyvillä samalla tavalla. Jostain syystä QGIS ei anna minun vaihtaa pinta-aloja laskiessa arvoja “Output field lenght” ja “Precision”. Luulen, että se on yksi syy miksi valmis tuotos ei näytä kauniilta liukuväriltä, vaan kunnat ovat värjäytyneet miten sattuu. Onnistun kuitenkin lisäämään pohjoisnuolen, mittakaavan ja legendan.  Ehkä tää tästä…


Kuva 2: Mercator projektio

Lähteet:

Blogit:
-Geoinformatiikkaa oppimassa- Juulia Salakka <https://blogs.helsinki.fi/gis-juulia/>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *