Missä viljelemme osa 2: Topelia

Sotilassairaalasta historian ja kulttuurien tutkimuksen taloksi

Carl Ludwig Engel suunnitteli Unioninkatu 38-korttelin alunperin Venäjän armeijan käyttöön 1820-luvulla. Venäjänkielisessä sairaalassa hoidettiin lähinnä sotilaita ja kesäisin pihamaalle pystytettiin telttaosasto, jossa terveimmät potilaat nukkuivat jopa öisin. Epidemia-ajat olivat kiireisiä ja lääkäreistä oli pulaa: Krimin sodan aikana 1855-1856 sairaalaan tuotiin 365 kolerapotilasta, joista menehtyi 258.

Suomen itsenäistyttyä sotasaalis muutettiin yleiseksi sairaalaksi, jona se toimi aina 60-luvulle saakka. Kun suomenkieliset klinikat muuttivat Meilahteen, Topeliassa toimi Helsingin yliopistollisen keskussairaalan ruotsinkielinen sisätautien klinikka vuoteen 1995 saakka. Nykyiseen käyttöön eli historian ja kulttuurien tutkimuksen taloksi Topelia siirtyi vasta 1990-luvun lopussa. Lähde. Lue lisää Helsingin Sanomien korttelisarjasta Kettu.

Topelian sisäpihaa (Helsingin yliopiston lääketieteen historian museo)

Unioninkatu 38, portti avoinna sisäpihalle kesä-elokuussa (2.6.-29.8.) kello 7:45-15:45.

From military hospital to the house of history and cultures

Carl Ludwig Engel originally designed the Unioninkatu 38-block for the Russian army in the 1820s. The Russian language hospital mainly treated soldiers, and in the summer tents were set up in the courtyard, with the healthiest patients sleeping there overnight. Epidemic periods were busy and there was a shortage of doctors: during the Crimean War (1855-1856) 365 cholera patients were brought to the hospital, of whom 258 died.

After Finland gained its independence, the buildings became a public hospital as which it acted up to the 1960’s. When the Finnish clinics moved to Meilahti, Topelia served as the Helsinki University Central Hospital’s Swedish department of internal medicine until 1995. The current use of Topelia as the house of history and cultures of the University of Helsinki only began in the late 1990s.

Unioninkatu 38, the gate to the courtyard is open June-August (2.6.-29.8.) at 7:45-15:45.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *