Lannoitteet saapuvat viljelyksille

Moi kaikki!

Ilouutisia! Green Caren meille sponsoiroimat lannoitteet saapuvat viljelyksille. Viikissä ne ovat jo käytössä ja keskustaankin saapuvat lähiaikoina. Keräsin hieman tietoa lannotteista tähän postaukseen. Kuvaa painamalla pääset Green Caren sivuille kuvaukseen kyseisestä tuotteesta. Lannotteita kannattaa annostella maltillisesti: mielummin vähän pitkin kesää kuin ihan hirveät määrät kerralla (etenkin jos olet hieman epävarma lannoitteen sopivuudesta). Lannoitteen voi levittää kasvin juurelle tai kaivaa kuoppaan maahan kasvin viereen. Kasvun iloa! :)

Kalkilla makua ja väriä kaaliin ja yrtteihin



Suomessa maa on usein hapanta eli pH on alle 6. Kalkitseminen nostaa maan pH:ta eli lisää emäksisyyttä. Maa myös happamoituu, kun kasvit ottavat siitä ravinteita. Useimmat kasvit viihtyvät parhaiten kun pH on 6-6.5. Kalkitseminen lisää maahan kasveille tarpeellista kalsiumia ja magnesiumia sekä vähentää raskasmetallien liukoisuutta (eli satoon pääsee vähemmän raskasmetalleja). Kalsium ja magnesium parantavat kasvien väriä ja makua ja ovat olennaisia lehtivihreän muodostamisessa.

Erityisesti kaalit, useimmat yrit, retiisi ja porkkanat  tarvitsevat paljon magnesiumia ja kalsiumia sekä viihtyvät hieman emäksisemmässä maassa (~pH 7).  Mansikka tarvitsee myös paljon kyseisiä aineita, mutta ei vaadi erityisen emäksistä maata. Perunaa ei kannata kalkita erityisemmin, sillä perunaruven riski lisääntyy, kun pH nousee selvästi yli kuuden.

Kampusviljelyllä käytössä oleva Metsäpirtin multa on pH-tasapainoitettua eikä suurin osa kasveista tarvitse vielä tänä vuonna kalkitusta tai muitakaan lisäravinteita.

Kalkituksen voi suorittaa mihin vuodenaikaan tahansa, mutta kalkki imeytyy parhaiten kosteaan maahan. Kalkin voi joko sekoittaa multaan ennen istutusta tai levittää istutusten juurille.

Kasvuvoimaa lannotteista


Lannoitteet on tarkoitettu kaikille kasvimaan kasveille.  Erityisesti hedelmää ja satoa tuottavat kasvit, kuten tomaatti ja kurpitsa hyötyvät lannoituksesta jo nyt ensimmäisenä kesänä, sillä ne käyttävät paljon ravinteita maasta. Varo lannoittamasta liikaa, sillä liika lannoitus voi aiheuttaa epämuodostumia kasvissa.  Kaikkia kasveja ei tarvitse lannoittaa ensimmäisenä vuotena ollenkaan.

Perunat tarvitsevat paljon erilaisia ravinteita kasvaakseen. Maaperän valmiit ravinteet harvoin riittävät perunalle. Tärkeimmät ovat typpi ja kalium. Typen avulla peruna kasvaa ja kalium vaikuttaa perunan laatuun.

Poretabletit liotetaan kätevästi kasteluveteen ja ne on tarkoitettu kukille.

Lähteet:

http://www.greencare.fi
http://www.suomela.fi/piha-puutarha/Puutarhanhoito/Kysymyksia-ja-vastauksia-kalkituksesta-43091
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kalkitus
http://www.energiapaju.fi/palstaviljely/lannoitus.htm
http://www.smamineral.fi/Käyttökohteet/Maatalous/KASVINVILJELY.aspx

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *