Vuoden 2015 viljelykirjaesittely

Hauskaa kevättä kaikille!

Istutuspäivä lähestyy. Mietitkö vielä mistä hankkia tietoa viljelyn tueksi? Mikä olisi kirja juuri sinulle? Ei hätää! Kampusviljelyvaliokunta on nyt tutustunut uusimpiin viljelykirjoihin ja esittelee ne.   Löydä oma suosikkisi!


 

LAVATARHURI – Kasvata satoa viljelylaatikossa (Heidi Haapalahti, Suvi Lehtonen ja Teija Tuisku) 2015, Tammi.

”Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito; eikä sekään ole niin kovin tärkeää.”

– kiinalainen sananlasku

Olemme saaneet nauttia kaupunki- ja hyötyviljelyn nousukaudesta jo jokusen vuoden, ja loppua ei näy. On viehättävää kuinka yleinen, kasvava kiinnostus moniin puutarhanhoidon eri muotoihin poikii jatkuvasti helppoon hyötyviljelyyn kannustavia oppaita. Lavatarhuri on loistoesimerkki juuri tämänkaltaisista teoksista, joita voin jo näin ensi henkäyksellä suositella jokaisen viherpeukalon lukemistoon.

Teos vaikuttaa jo ensi vilkaisulta värikkäältä, elämäniloiselta otannalta helppoja ja luonnonmukaisia viljelyideoita. Kirjasta välittyy – ja tarttuu! – kirjoittajien innostus aihettaan kohtaan, ja vaikka lavatarhurointia hehkutetaan 99% sivujen sisällöstä, on myös tekniikan miinuspuolet mainittu. Kuvia on paljon ja ne luovat vehreän, tuoksuvan puutarhan tunnelmaa kerrostalon kotisohvalle asti… En itse ole kovinkaan kokenut viljelijä, mutta Lavatarhuri -kirjaa lukiessani lavatarhan suunnittelu omiin tarkoituksiin, sekä sen rakennus ja hoito vaikuttavat innostavan selkeiltä.
Kirjan parasta antia olivat hyvät, käytännönläheiset katsaukset katteiden ja lämpöpyydyksien käyttöön, sekä johdonmukainen ja yleisluontoinen perehdytys kasveille hyödyllisten vuorovaikutuksien ihmeelliseen maailmaan. Kumppanuuskasveille ja viljelykierrolle annettiin niiden ansaitsema asema läpi koko kirjan. Pidin erityisesti siitä, miten luonnonmukaisuuden ja helppouden yhteyttä tuotiin esille useissa yhteyksissä:

viljely on järjestettävissä niin, että kasvit ja kasvualusta voivat aidosti hyvin. Tällöin niillä on paremmat edellytykset myös ylläpitää omaa hyvinvointiaan.

Voin suositella tätä kirjaa lämpimästi jokaiselle, jota kiinnostaa helppo ja antoisa kasvienkasvatusharrastus. Lavatarhuroinnin voi mielestäni aloittaa melkein kokonaan kirjan neuvojen pohjalta, niiden kattavuuden ja yleisluontoisuutena ansiosta. Kirjasta löytyy varmasti kokeneemmallekin puutarhurille kiinnostavia niksejä.

– Sonja Pohjola


 

Lavatarhuri -kirja on hyvä, laaja ja innostava opas kaikille lavatarhureille tai sellaisiksi haluaville. Kirjassa käsitellään selkeästi kaikki kasvulavan suunnittelemiseen ja ylläpitämiseen tarvittavat vaiheet. Kirjassa on myös hyvä hakemisto yleisimmistä lavatarhaan sopivista kasveista, jossa kerrotaan vinkkejä kasvin kasvattamiseen, sekä sen vaikeusaste. Erinomainen opas etenkin, jos suunnittelee rakentavansa itselleen monivuotisen lavatarhan!

Kaikinpuolin hyvä paketti: informatiivinen sekä visuaalisesti miellyttävä.

-Eeva


 

Lumme, Sonja (2015). Sonjan yrttitarha. 144 s. Tammi.

Iskelmälaulajana ja puutarhaentusiastina tunnetulta Sonja Lumpeelta on ilmestynyt kolmas puutarhakirja, Sonjan yrttitarha (2015). Kirjassa perehdytään yrttien hyötykäyttöön ja  oikeaoppiseen säilömiseen. Sonjan yrttitarha keskittyy pääosin ruukuissa ja puutarhassa kasvatettaviin yrtteihin, villiyrttejä ja syötäviä kukkia sivutaan vain ohimennen. Kustakin lähemmin esitellystä yrtistä on aukeamallisen verran tietoa, joka on jaoteltu periaatteella: kylvö, viljely, sadonkorjuu ja käyttö. Kirjoittaja esittelee ”yrteistä parhaat”, joista suuri osa on tuttuja, mutta mukaan mahtuu ainakin itselleni entuudesta tuntemattomia lajeja, kuten yrtti-iiso, kuolemattomien yrtti ja kurkkuyrtti. Kovin syvällisesti yrttien erityisominaisuuksiin ei kirjassa pureuduta, mutta Sonjan yrttitarha tarjoaa hyvät perustiedot yrttinoviisille. Kokeneemmalle yrttiharrastajalle kirja saattaa olla turhan simppeli, eikä varsinaisesti herätä selausintoa kauniiden kuvien ystävässä. Kirja sinulle, joka olet vasta tutustumassa yrttien kasvatukseen ja mietit käyttökohdetta timjamille.

-Liisa


 

Sonjan yrttitarha (2015) on kesän kynnyksellä yrttien viljelystä innostuvalle hyvä perusteos aiheeseen. Kirjassa esitellään yleisimmät yrttikasvit sekä muutamia meille suomalaisille vielä vähemmän tuttuja lajeja, kuten karhunlaukka, sitruunaverbena ja yrtti-iiso.

Yrttien kasvatuksesta kerrotaan monipuolisesti – kirjasta saa vinkkejä ruukku- ja avomaakasvatukseen, aurinkoisille ja varjoisille paikoille, kasvien lannoitukseen ja tuholaisten torjuntaan. Kirjasta löytyy myös tavallisimmat yrttien säilöntätavat. Puutarhayrttien lisäksi kirjassa esitellään lähimetsästä helposti löytyviä villiyrttejä ja -vihanneksia. Oman lukunsa saa myös yrtteihin liittyvät uskomukset ja kansantarut.

Kirja sopii hyvin kesälukemiseksi vaikkapa riippukeinuun oman yrttimaan keskelle.

-Katri


 

Herkullista satoa ruukuista (Gummerus, 2014, 144 sivua)

Tämän kirjan avulla voit perustaa viljelmän minne tahansa. Tarvitset vain ruukun, mistä aloittaa.

Herkullista satoa ruukuista –kirja neuvoo selkeästi ja ymmärrettävästi, mitä kaikkea tarvitaan kasvien kasvattamiseen ruukuissa aina ruukun valinnasta sekä tuunaamisesta työvälineisiin, sopiviin lajikkeisiin sekä hoitoon. Kirja etenee selkeästi ohjeista sekä työvaiheesta toiseen aloittaen suunnittelusta. Suunnitteluvaihe on tärkeää ruukkuistutuksissa sillä tilaa on rajallinen määrä, mutta se ei kuitenkaan estä mielikuvituksellisten ruukku- ja istutusratkaisujen toteuttamista ja siihen kirjakin kannustaa.

Kirja neuvoo niin ruukku- kuin taimi- ja siemenvalinnoissakin. Kirja opettaa hyvin myös perus puutarhataitoja. Opit oikeanlaisesta kylvöstä, istuttamisesta, ruukkuviljelmien hoidosta sekä pensaiden oikeanlaisesta leikkaamisesta vain muutaman kelvollisen taidon mainitakseni. Löytyypä sieltä ohjeet jopa hedelmäpuun istuttamiseen astiaan.

Kirja sisältää myös kattavan ja informatiivisen listan ruukuissa kasvatettavista vihanneksista, yrteistä sekä marjoista. Löydät listalta kaikki peruslajikkeet sekä hieman uudempia ja harvinaisempiakin tuttavuuksia. Selkeistä ja ytimekkäistä tietoiskuista löydät vaivattomasti tärkeimmät tiedot kunkin vihanneksen, yrtin ja marjan onnistuneesta kasvattamisesta ruukussa. Lopussa kirja palaa vielä peruspuutarhanhoitoon neuvoen suhteellisen kattavasti kasveja vaivaavien tuholaisten torjunnasta sekä tunnistamisesta.

Selkeiden ja kauniiden kuvien siivittämänä kirjan luku on helppoa ja vaivatonta, ja se toimii hyvänä ohjekirjana ruukkuistutusten sekä puutarhanhoidon perusteisiin. Tämä kirja kädessä on helppo jopa aloittelevankin viherpeukalon aloittaa ja onnistuneesti saada omat vihannes ja –marjasadot kotikeittiöön ja piiraisiin asti.

-Sini Suomela


 

Villiinny kaupunkiviljelijäksi (Varpu Tavi, Gummerus, 2014, 128 sivua)

Kirjassa kerrotaan kattavan kannustavasti kaupunkiviljelyn hyödyistä sekä annetaan esimerkkejä. Kerrotaan mm. sissiviljelysyä ja kuinka nykyään joissakin ravintoloissa esimerkillisesti  hyödynnetään viherseiniä ja kattoviljelyksiä.
Lisäksi kirjassa esitellään aika tarkasti erilaisia sisäviljelytekniikoita. Erityisen huomion on sai erilaiset vesiviljelymenetelmät jotka olivat hyvin seikkaperäisesti esitelty. Onneksi kuitenkin unohtamatta ikkunalauta- tai pervekekasvatusta, joka on mahdollista lähes kaikille.
Keittiöpuutarha-osuudessa oli keskitytty tavallisimpiin ituihin sekä yrtteihin.
Lisäksi lyhyesti ja selkeästi oli kerrottu itujen idätyksestä sekä niiden eri ravintoarvoista ja käytöstä. Idätyksestä annettiin perusohje, jonka mukaan aloittelijakin uskaltaa lähteä kokeilemaan.
Onneksi versoja ja oraita ei oltu unohdettu ja niistäkin kerrottiin selkeän ytimekkäästi tärkein.

Eikä kirjasta oltu unohdettu parvekeviljelyäkään! Tässä kohdin esiteltiin mm. salaatti ja amppelimansikka. Ohjeet ovat hyvät ja houkuttelevat kokeilemaan. Mm. Tomaatin kasvatus oli kerrottu hyvin seikkaperäisesti. Lisäksi kirjassa kerrotaan katteesta ja kompostoimisesta sekä neuvotaan niiden käytössä.
Yrteistä joista esiteltiin perusyrtit, oli kerrottu tarkasti ja hyvin asiantuntevasti. Stevia oli päässyt mukaan terveellisen makeuttajan ominaisuudessa. Se oli mukava yllätys.
Olisin kaivannut tähän kohtaan tai kirjan loppuun neuvoa, kuinka kaikki voi mennä pieleen tai  missä voi olla syy, jos siemet eivät idäkkään yms. Kirjan luettuani tuli sellainen olo, että osaan vaikka mitä ja kuinka helppoa kaikki voisikaan olla.

Kirja on hyvä ja hyödyllinen yleisteos, kun on kiinnostunut ja aikeissa ryhtyä pienoiskoossa viljelijäksi. Kirjan havainnolliset kuvat ja ohjeet eri vesiviljelytekniikoista suorastaan houkuttavat kokeilemaan jotain ihan uutta. Idätys kirjan ohjeilla onnistuu lähes takuuvarmasti, eikä perusyrttejäkään oltu unohdettu. Vihanneksetkin sivuutettiin pikaisesti. Kirja on hyvä ja toimii opuksena ummikolle, joka on kiinnostunut perusyrteistä ja -idusta.
Ei muuta kuin villiinnytään kaupungissa!

-Merica


 

Chilikirja (Gummerus, 2015, 158 sivua)

Kaikki tieto mitä tarvitset chilin kasvattamiseksi (ja paljon muutakin).

Chilit ovat antoisia kasvatettavia ja sopivat kaikentasoisille viljelijöille: niistä löytyy runsaasti erilaisia variaatioita, jotka poikkeavat toisistaan suuresti ulkonäöltä, maulta ja kasvatuksen vaativuudelta. Chilikirja ei olekaan hyödyllinen opus vain suurimmille chilifaneille: chilin kasvattamisesta saa hyvää kokemusta ja tietopohjaa muidenkin kasvien kasvatukseen. Chilit ovat myös kauniita ja tuottoisia kasveja – ja herkullisia, jos pitää chileistä.

Kirja sisältää tietoa ja neuvoja chilin kaikista kasvuvaiheista, tuholaisista ja ympäristön aiheuttamista oireista kasvissa, risteyttämisestä, ja sivuaa myös vesiviljelyä ja chilibonsain kasvattamista. Mukana hakemisto erilaisista chililajikkeista ja niiden ominaisuuksista, chilien historiaa ja tietoa chilin terveysvaikutuksista. Lisäksi säilöntätekniikoita ja muutamia reseptejä. Kaikki höystettynä runsailla värivalokuvilla.

Laajan valikoiman hyvälaatuisia chilin siemeniä ja chilituotteita löydät Jukka ”Fatalii” Kilpisen (yksi kirjan kirjoittajista) chilinettikaupasta

http://fatalii.net

(Huomaa että chilin siemenet pitää istuttaa jo alkuvuodesta)

-Eeva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *