Seitsemäs kurssikerta 27.2.2024

Kurssin viimeisellä kerralla tarkoituksena oli soveltaa aiemmilla kurssikerroilla oppimaamme ja laatia itsenäisesti toteutettu karttaesitys omavalintaisesti valitusta aiheesta. Tämä kerta kyllä jännitti jonkin verran, koska tuntuu, että QGis-taidoissani on vielä paljon petrattavaa ja kaikki harjoitellut toiminnot eivät vain kerta kaikkiaan jää mieleen.

Minulle oli selvää, että halusin tehdä jollain tavalla luonnonmaantieteeseen liittyvän kartan, koska se on aihealue, joka minua kiinnostaa ehdottomasti eniten. Tein hieman esityötä jo kotona ja katselin millaisia aineistoja aihetta sivuten on tarjolla ja päädyin siihen, että teen kartan, jossa esitän avohakkuiden osuuden kaikista metsähakkuista maakunnittain ja lisäksi jonkin lintulajin havainnot maakunnittain. Koska avohakkuut ja sopivien elinympäristöjen väheneminen on johtanut monen aiemmin yleisen lintulajin uhanalaistumiseen, ajattelin että tämä olisi hyvä aihe. Sopivan datan löysin pohjakartan osalta Tilastokeskuksen rajapinnasta, avohakkuiden tiedot Luonnonvarakeskukselta ja lintuhavaintoja etsin Suomen Lajitietokeskuksen Laji.fi-palvelusta.

Kurssikerralla pääsin ensin hyvin itsenäisesti alkuun sen osalta, että Tilastokeskuksen sivuilta haetun maakuntakartan lisääminen oli onneksi simppeli homma. Seuraavaksi tarkoitus oli tuoda avohakkuiden osuus maakunnittain ja liittää tämä join-toiminnolla tilastokeskuksen maakuntatietokantaan. Ongelmana oli, että Luonnonvarakeskuksen tietokannassa maakunta ja sen numero olivat yhdessä ja samassa sarakkeessa, esim. 01 Uusimaa, kun taas Tilastokeskuksen tietokannassa numero ja sitä vastaava maakunta oli merkitty kumpikin omiin sarakkeisiinsa, joten liitostoiminto ei tästä syystä tunnistanut Luken tietokannasta maakuntien nimiä.

Yhdessä Artun kanssa kokeilimme jos jonkinmoista tapaa, jolla liitoksen olisi saanut edes jossain määrin sujuvasti tehtyä mutta lopulta ei auttanut kuin manuaalisesti Excelissä poistaa Luken taulukosta kunkin maakunnan edestä numero ja tuoda sen jälkeen se muokattuna uudestaan QGisiin. Noin parin tunnin aherruksen jälkeen olikin suuri helpotus, kun liitos vihdoin onnistui ja sain esitettyä avohakkuiden osuuden kartalle.

Hieman kauhulla odotin, tuleeko lintuhavaintojen kanssa yhtä vaikeaa ja loppuuko aika kesken ja joudun selvittämään kotona itsekseni ongelmat mutta iloiseksi yllätykseksi sain lintuhavainnot tuotua suoraan pistemuotoisina havaintoina shapefile-tiedostona QGisiin ja kartalle. Alun perin minun oli tarkoitus esittää kartalla hömötiaishavaintoja, koska se on laji, jonka kanta on vähentynyt huomattavasti metsähakkuiden seurauksena (BirdLife Suomi, 2024). Havaintoja oli kuitenkin sen verran paljon ilmoitettu palveluun, että kartasta tuli melko epäselvä, kun havaintopisteitä oli niin paljon että ne peittivät maakuntien ääriviivoja liikaa. Päätin sitten valita jonkin toisen lajin ja otin palvelusta huuhkajahavainnot, joiden kanssa kartasta tulikin paljon selkeämpi. Valmis kartta näkyy kuvassa 1.

Kuva 1. Avohakkuut ja huuhkajahavainnot maakunnittain vuonna 2022.

Kartan perusteella ei mielestäni vielä voi vetää johtopäätöksiä, että huuhkaja olisi suoraan kärsinyt avohakkuista, sillä metsien lisäksi huuhkajia elää nykyisin myös kaupungeissa. Huuhkaja on Suomessa myös erittäin uhanalainen, joten havaintojakin on ilmoitettu melko vähän. (LuontoPortti.)

Tämän viimeisen kurssikerran jälkeen olo oli melko helpottunut, koska geoinformatiikka ei ole itselleni se helpoin aihealue maantieteessä vaikka kiistatta kovin hyödyllistä onkin. Myös QGisin kanssa on vielä paljon tekemistä, jotta voisin sanoa sen käyttö oikeasti sujuvaksi. Ehkä rohkaistun kuitenkin ensi vuodelle ottamaan jonkun ylimääräisen kurssin geoinformatiikkaa. Toisaalta pelkään samaa, mitä Jesperi Grönberg pohti myös omassa blogissaan, että puolen vuoden tauon aikana opitut asiat unohtuvat mielestä. Mutta ilman harjoitusta ei myöskään voi kehittyä paremmaksi, joten lisäkurssi varmasti on paikallaan.

 

Lähteet:

BirdLife Suomi. (2024). Hömötiainen. https://www.birdlife.fi/suojelu/lajit/uhanalaisuus/suomi/homotiainen/

Grönberg, J. (1.3.2024).  Seitsemäs luentokerta 29.2.2024 [blogikirjoitus]. Jesperin GIS Kärsimys. https://blogs.helsinki.fi/jesperi/

LuontoPortti. (julkaisuaika tuntematon). Huuhkaja. Haettu 12.3.2024 osoitteesta https://luontoportti.com/t/476/huuhkaja