Artikkeli 1

Artikkeli 1

Anna Leonowiczin artikkelista Two-variable choropleth maps as a useful tool for visualization of geographical relationship (2006) kävi selväksi, että tehdessä teemakarttoja kahdella muuttujalla on tärkeää pitää huolta siitä, että viesti välittyy. Ei ole hyvä, jos molemmilla muuttujilla on yli 3 luokkaa, koska silloin lukijan kyky hahmottaa karttaa ja sen sisältämää tietoa heikkenee. Monen muuttujan koropleettikartoilla pyritään esittämään muuttujien välistä yhteyttä, ja yhteyden esittäminen on usein helpompaa niillä kuin usealla yhden muuttujan sisältävällä teemakartalla.

Artikkeli oli hyvä ja havainnollistava. Artikkelia lukiessa ymmärsin vielä paremmin miksi luokkien määrä on hyvä pitää vähäisenä kahden muuttujan koropleettikartoissa. Lukijan on tärkeää saada ymmärrettyä kartan sisältö, tähän pystyy vaikuttamaan sopivien väritysten avulla.

Leonowicz tutustutti minut artikkelissaan koropleettikarttaan, jossa muuttujien arvot on esitetty väripinnoin, jotka mennessään toistensa päälle muodostavat uuden värisävyn. Kyseessä ei siis ole viivoituksella tehtävä uusi tietokerros karttaan tai diagrammit tai symbolit, joiden tulkitseminen on melko vaivatonta kenelle tahansa.

Kyseisen tapaisessa kartassa suuressa haasteessa ovat valitut värit. Värien sekoittuessa toisiinsa on oltava tarkkaavainen etteivät kerroksien päällekkäin mennessä syntyneet uudet värit, poikkea kartan muiden värien värimaailmasta liikaa, koska silloin kartasta tulee lukijalle haastavampi tulkita. Myöskin tämän vuoksi on hyvä, jos luokkien määrä on vähäinen.

Tämän hetkisellä teemakartan tekotaidot, jotka olen hankkinut, eivät vielä mahdollista Leonowiczin esittelemän teemakarttatyypin tekoa. En myöskään tiedä, miten saisin kartan tekoon käytettävän ohjelman tekemään kyseisenlaisen kartan tehtyäkään. Leonowiczin esittelemä karttatyyppi vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta ja haluaisin oppia tuottamaan sen kaltaisia karttoja. Kun opini tekemään kyseisiä karttoja, on erittäin todennäköistä, että tuotan aluksi huonoja karttoja, joissa eivät ole vain värit pielessä.

 

Lähteet:

Leonowicz A. (2006). Two-variable choropleth maps as a useful tool for visualization of geographical relationship. Geografija 42:1, s. 33-37.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *