Karavaanin IRC-ohjeet

Tämän kootun ohjeen tarkoituksena on neuvoa karavaanilaisia (ja miksei muitakin) liittymään Karavaanin omalle irc-kanavalle.

!karavaani @ IRCnet

1. Mikä on IRC?

IRC eli Internet Relay Chat on tekstipohjainen pikaviestipalvelu. Vaikka  IRC (puhekielessä irkki) on menettänyt tilaa uudemmille viestintäohjelmille, on sillä yhä käyttäjiä muun muassa kevytkäyttöisyytensä vuoksi. Myös Karavaanilla on oma irc-kanavansa, jossa nykyiset ja entiset, pää- ja sivuaineopiskelijat sekä Karavaaniin jotain muuta kautta liittyvät  henkilöt keskustelevat opiskelusta ja työllistymisestä meemuilua unohtamatta. IRC on hyvä tiedonjakopaikka opiskelijoiden kesken, mutta myös loistava väylä saada uusia ystäviä.

2. Miten sinne pääsee?

2.1 Aloittelijan tie

Helpoin ja nopein tapa aloittelijalle on käyttää verkkosivupohjaista irc-palvelua.

  1. Klikkaa itsesi Webchatiin (http://webchat.ircnet.net/)
  2. Kirjoita Nickname-kohtaan nimimerkkisi
  3. Kirjoita Channels-kohtaan !karavaani
  4. Klikkaa “Connect” ja pim – olet Karavaanin kanavalla!

2.2 Irc-client

Mikäli web-pohjainen irc ei ole mieluisa, voit myös ladata asiakasohjelman, ns. irc-clientin. Suosittuja ovat muun muassa Mirc Windowsille sekä XChat Linuxille. Koska näihin ohjelmiin on kirjoitettu lukuisia ohjeita, ei ohjeita ole erikseen kirjoitettu tähän. Klikkaa siis alla olevia linkkejä erillisiin ohjeisiin.

Mirc-opas (Windows)

XChat-ohje (Linux)

Huom! Ohjeista poiketen, kun valitset serveriä/verkkoa, valitse IRCnet. Kanava, jolle haluat liittyä on !karavaani

2.3 Parempi irc-client

Edellisillä ohjelmilla irkatessa liityt (joinaat) kanavalle joka kerta uudestaan ja näet vain paikalla ollessasi käydyn keskustelun . Huomaat kuitenkin pian, että jotkut käyttäjät tuntuvat olevan aina kanavalla eivätkä poistu koskaan.

Tätä kutsutaan “shelliltä” irkkaamiseksi. Yksinkertaisesti selitettynä käyttäjä irkkiin mennessään kirjautuu palvelinkoneelle, joka pyörii koko ajan, silloinkin kun he eivät ole ruudun äärellä. Tällä tavalla on mahdollista lukea vanha keskustelu, joka käytiin kun henkilö ollut paikalla (logit). Käyttäjä voi myös kirjautua palvelinkoneelle mistä tahansa ja hänelle voi lähettää viestejä myös hänen ollessa poiskirjautuneena. Shellin käyttäminen mahdollistaa laaja-alaisen irkkaamisen.

Shellin käyttäminen vaatii hiukan perehtyneisyyttä ja mahdollisesti kaverin apua asentamiseen. Shellin voi hankkia maksullisena, kaverin kautta sekä myös yliopistotunnuksilla.  Tässä linkki ainejärjestö Aspektin IRC-ohjeisiin, joiden avulla pääset irssiin, mikäli omistat yliopistotunnukset: Aspektin Irkki-opas #aspekti-kanavan sijaan muista liittyä !karavaani:lle.

Mikäli innostut irkkaamisesta, kannattaa kanavalta kysyä lisäapua! Hyvä opas irssin käyttöön on myös Eero Tynin kirjoittama Irssi-opas.

3. IRC-komennot

Irc-komennoista sekä sanastosta on kirjoitettu useita ohjesivustoja. Katso lista irc-komennoista seuraavasta linkistä:

Mirc-opas

4. Lopuksi

Toivotamme lämpimästi tervetulleeksi !karavaanille. Irkin maailma voi aluksi olla hämmentävä, mutta usko pois, pääset kyllä kyytiin.

 

Mikäli sinulla on korjattavaa tai ehdotuksia, kerro se kanavalla tai ota yhteys zencho @ IRCnet