Mahdollisuuksien runsaus Helsingissä

Eemil & Elina

Vuosisatoja seurakunnat ovat toimineet Suomessa paikallisesti. Herätysliikkeitä ja erilaisia yhteisöjä on ollut paikallisseurakuntien rinnalla jo pitkään. Kuitenkin mahdollisuudet seurakuntalaisen näkökulmasta ovat olleet merkittävästi rajallisemmat, sillä ihmiset ja yhteisöt ovat jakautuneet maantieteellisesti katsottuna tasaisemmin. Näin ollen paikallisseurakunta on ollut selkeä ensimmäinen vaihtoehto seurakunnalle. Kaupungistuminen on tuonut mukanaan valintojen runsauden. Kun suuri määrä ihmisiä pakkautuu pienelle alueelle, paikallisseurakuntien rajat hälvenevät ja mahdollisuudet seurakunnan valinnasta kasvavat. Bussimatkan päässä on pappi, jonka saarnoista pidän, toisessa suunnassa soitetaan hyvää musiikkia ja kolmannessa paikassa koen oloni erityisen tervetulleeksi. Julkisella kulkuvälineellä saatan sitä paitsi päästä jokaiseen näistä seurakunnista yhtä nopeasti, kuin kävellen paikallisseurakuntani toimipisteelle. Kun siis paikallisseurakunnan järjestämä toiminta ei enää ole ainoa vaihtoehto, kilpailu seurakuntien välillä kovenee ja mahdollisuudet yksittäisen seurakuntalaisen silmin kasvavat.

Kysymme tutkimuksessamme kuinka helposti eri kristillisiltä seurakunnilta ja seurakuntien nettisivuilta on löydettävissä toimintaan mukaan rohkaisevia kohtia ja kuinka paljon erilaisia toimintamuotoja tarjotaan. Tutkimuksessa on rajattu määrä seurakuntia ja yhteisöjä.

Tutustuimme Saalem-seurakuntaan ja heidän kotisivuihin. Kirkossa näytti olevan nyt torstai-iltana jotain ohjelmaa, mutta meille ei selvinnyt mitä. Ulos asti välittyi kuitenkin jotenkin kotoisa ja lämmin tunnelma. Vertailukysymyksiin viitaten huomasimme, että heti kotisivun keskellä mainitaan seuraavista tapahtumista. Huomenna näyttäisi olevan Life- ilta, lauantaina Fuel ja sunnuntaina jumalanpalvelus, Skidikirkko ja English Church.  Klikatessamme Toiminta- välilehteä selvisi, että Saalemissa järjestetään ohjelmaa niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Lapsille on mm. aiemmin mainitsemani Skidikirkko jumalanpalveluksen yhteydessä ja Jees- iltapäiväkerho. Nuorille on omat illat eli yläasteikäisille Life ja 16-26- vuotiaille Fuel. Molemmissa on mm. hengellistä opetusta ja rentoa yhdessäoloa. Lisäksi Saalemissa on muun muassa rukousryhmiä eli soluja ja diakoniatoimintaa. Aikuisille on muun muassa uskoville sinkuille suunnattu ryhmä ja äiti-lapsipiiri. Saalemissa on myös mahdollisuus tehdä vapaaehtoistyötä ja tästä löytyykin tietoa lisää kotisivujen Palvelemaan- välilehdeltä. Löysimme sieltä lomakkeen, jolla saattoi tiedustella lisää tehtävämahdollisuuksista tai ilmoittaa kiinnostuksesta tiettyihin tehtäviin.

Kuva: Wikipedia

Tutustuimme myös Kallion ja Tapiolan kirkkojen kotisivuihin. Kallion seurakunnassa järjestettiin esimerkiksi muutama vuosi sitten koulutusta vapaaehtoiseksi saattohoitoon. Tämä kuulostaa hurjalta, mutta toisaalta huikean merkitykselliseltä palvelutehtävältä. Ajatus siitä, että saisi kulkea jonkun mahdollisesti yksinäisen rinnalla hänen viimeiset hetket tämän maan päällä tuntuu mahdollisuudelta tehdä jotain todella merkittävää. 

Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

Tapiolan kirkko on kotisivujen mukaan suljettu peruskorjauksen ajaksi, mutta papin tavoittaa puhelimella joka päivä ja toiminta jatkuu väistötiloissa Tapiontorilla. Tutustuimme Tapiolan seurakunnan nuorisotyön kotisivuihin ja yllätyimme, miten paljon heilläkin on toimintaa. Rippikoulujen lisäksi järjestetään esim. partiota, kuoro ja leirejä alakouluikäisille. Nuorille on mm. lauluyhtye ja nuorteniltoja. Nuorille aikuisille on iltakirkko eli “koko seurakunnan yhteinen iltamessu, jonka toteutuksesta vastaavat ROK- nuoret (ryhmänohjaajakoulutettavat).”

Suhe -seurakunnan nettisivuilla yläpalkkia klikatessa kolmas kohta on jo otsikoitu “Mukaan”. Nettisuvuilla vierailevalle ehdotetaan joko pienryhmään liittymistä tai palvelutiimiin lähtemistä. Mielenkiintoista mielestäni on, ettei “minä” aktiviteetteja tarjota, vaan pelkästään tiimiin tai ryhmään liittymistä. Palvelumuotoja ovat seurakunnan kahvilasta vastaaminen, kaupungin parhaaksi-projekti, lapsityö, mainostyö, rukous, sielunhoito, musiikki, tapahtumat, tulkkaus, alfa-tiimi, tuotanto, vieraanvaraisuus ja jos vierailija ei tiedä, hänelle tarjotaan mahdollisuutta tutustua eri tiimeihin. Mahdollisuuksia siis tarjotaan melko paljon. Toiminta näyttää myös kattavan monen ikäisiä lukuunottamatta nuoria, jotka usein huomioidaan erikseen. Suhe youth -instagram sivuilta löytyykin tiedote, että Suhe youth siirtyy normaalin jumalanpalveluselämän yhteyteen.

Tuomasmessun nettisivuilla ei ole yläpalkkia, jossa pyydettäisiin mukaan tekemään, mutta etusivulla kutsutaan mukaan messuun. Kutsussa pieni kohta sisällyttää mukaan tekemään -osion. Siitä klikkaava ohjataan suoraan ilmoittautumislomakkeeseen, jossa voi ilmoittautua mukaan toteuttamaan messua. vaihtoehtoja tarjotaan seuraavaan kahdeksaan messuun ja palvelumuotoja on yhteensä viisi: ovella vastaanottaminen ja laulukirjojen jako, tekstinluku, valkopukuinen (tätä ei selitetä auki), rukousalttaripalvelija ja ehtoollispikarien pesu. Tuomasmessun sivulla näkyy selkeästi, että kyse on messusta, johon voi liittyä. Ei niinkään laajamittaisesta seurakunnasta toimintamuotoineen. 

Jos pohtii yleisellä tasolla uskonnon ja kaupungin suhdetta liittyen kurssilla opiskeltuihin asioihin, voisi sanoa, että pääkaupunkiseudulla on yllättävän monipuolista toimintaa monen ikäisille. Uskomme, että seurakuntien vapaaehtoistyö ja nuortenillat tarjoavat lepohetkiä, rauhaa ja iloa hektiseen kaupunkielämään ja arjen kiireisiin ja myös hyvää mieltä ja tunnetta merkityksellisestä elämästä. Mukanaolo vapaaehtoistoiminnassa muiden seurakuntalaisten ja yleisesti muiden ihmisten hyväksi voi jopa olla individualismin kyllästämässä kulttuurissamme raikas tuulahdus jotain erilaista ja uutta.

 

Blogitekstissä on käytetty erityisesti hyväksi Kaupunki uskonnon kontekstina luentoa Kaupunkiteologisen tutkimuksen näkökulmia. Etnografinen ote uskonnon ja kaupungin tutkimiseen, 20.9.2021.

Tutkimuksemme vertailukohteita: 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *