7. kerran onni

Heihei taas,

 

Nyt on takana koko kurssi ja voin kertoa, että mahtavalta tuntuu! Selvisin hengissä ja viimeisten karttojen teko sujui jo lähes mutkitta ja ilman sen suurempaa apua. JEE! Voin kuitenkin samaistua Tuulin sanoihin, että minkään kyllä voi kutsua itseäni GIS-velhoksi. Mutta omat ennakko-odotukseni ylitin täysin.

Siispä, nyt viimeisellä kurssikerralla oli vuorossa omien karttojen teko. Valitsin ehdottomasti oman aineiston käytön, koska halusin kovasti tehdä kokonaan omat kartat.  Ikäväkseni jouduin kuitenkin huomaamaan, että oikeastaan kaikki ilmainen data, joka on tuotettu muualla kuin Suomessa, ovat maksullisia. Päätin kuitenkin jatkaa suunnitelmaani, koska en halunnut pysyä Suomen rajojen sisällä. Koitin aluksi löytää dataa Kiinasta, mutta etsintäni kariutuivat, kun tajusin, että jotta saisin edes jollain tavalla luotettavaa dataa, tulisi se kerätä jokaisen provinssin omalta viralliselta kotisivulta (Ah, Kiina ja sen byrokratia ).  Samalla mieleen tuli myös työmäärä, Kiinassa on 33 erilaista hallintoaluetta (maakunnat, itsehallintoalueet sekä muut erikoisalueet). Päätin siis kuopata kunnianhimoiset suunnitelmani ja siirtää ne hamaan tulevaisuuteen.

Seuraavaksi päätin, että halusin tehdä kartan Italiasta, tämäkään ei kuitenkaan ollut mikään yksinkertainen prosessi. Huomasin, että lähes kaikki data etsin sitten mistä tahansa aiheesta, oli maksullista. Sen takia jouduin tyytymään tylsempään aiheeseen kuin oletin: Elinajanodotteeseen eri puolilla Italiaa mies ja naisten välillä.

Arttu ei todellakaan valehdellut kun sanoi, että datan etsintä on työläin prosessi. Kokonaisuudessa käytin siihen aikaa noin 7 tuntia (toki aikasemminkin löytyin jotain, mutta ei vain mitään sellaista mikä minua kiinnosti). Kun tulin luokkaan, oli vielä ongelmia edessä, en ollut löytänyt Italian provinssikarttaa, mutta Arttu tuli apuun ja yhdessä pitkän etsinnän jälkeen löysimme maailman kartan, josta sain rajattua Italian kartan provinssijaolla. Seuraavat ongelmat alkoivat, kun piti liittää .csv tiedosto karttaan. Se ei millään onnistunut ja jopa Arttu oli ymmällään mistä se johtui. Melkein koko kerta meni käsi ylhäällä odottamassa Artun saapumista apuun.  Sain kuitenkin yhden kartan tehtyä, kun Arttu sai ratkaistua ongelman.

Halusin kuitenkin olla itsenäinen ja testata omia taitojani. Niimpä aloitin karttojen teon alusta kotona. Ja onnistuin! Oi sitä iloa ja riemua, kun sai kerralla kaksi karttaa sellaiseksi kuin halusin, ja aikaakin meni vain 25 minuuttia. Tuloksena syntyikin siis  kaksi karttaa, joissa toisessa on kuvattu naisten elinajanodotetta ja toisessa miesten vuodelta 2016 eri provinsseissa.

Valmis kartta naisten elinajanodotteesta

Valmis kartta miesten elinajanodotteesta

Kartat ovat mielestäni onnistuneet, ainut virhe on se, että Piemonten provinssista puuttuu puolet. Tämä johtui datasta (maailmankartta), jossa oli jonkun vuoksi vain puolikas maakunta. Se ei kuitenkaan vaikuta muuten datan oikeellisuuteen. Kartoista voidaan nähdä, kuinka naiste alhaisin elinajanodote (83,4-83,9 vuotta) on Campanian ja Sisilian provinsseissa. Miesten alin elinajanodote (78,9 vuotta) oli myös Campaniassa. Alueella sijaitsee esimerkiksi Napoli. Koitin etsiä syytä tähän ja sain selville, että alueella on ns. kuoleman kolmio. Tämä on Euroopan suurin laittoman jätteen jättöpaikka. Paikkaan tuo jätettä eniten rikollisjärjestö Camorra. Alueella onkin huomattu merkittävä nousu syöpätapauksissa. Tämä johtuu ongelmajätteestä joka paikalle tuodaan, jonka jälkeen Camorran jäsenet yleensä sytyttävät sen palamaan.

Korkein elinajanodote naisten osalta (85,7-86,1 vuotta) on Marchessa ja Trentino- Alto Adige. Miehillä korkein odote (80,8-81.2) on kaikissa muissa Pohjois-Italian provinsseissa paitsi Friuli-Venezia Giuliassa, Liguriassa sekä Piemontessa.  Mitään yksittäistä selitystä en tälle löytänyt, mutta yleisesti voidaan todeta, että varakkaammat ihmiset ovat terveempiä ja elävät pidempään. Italiassa on selkeä jako etelän ja pohjoisen välillä tulojen perusteella sekä yleisen varallisuuden kanssa. Huomattavaa on kuitenki nmyös se, kuinka miesten ja naisten välinen elinajanodote on paikasta riippuen, noin viisi vuotta. Tämä on kuitenkin lähellä maailman keskiarvoa.

Kokonaisuudessaan kurssi oli mielenkiintoinen ja opettava, mutta myös hyvin työläs. Välillä tuntui, ettei jäänyt aikaa tehdä tehtäviä kun oli muitakin kursseja, joissa kaikissa oli tiukat deadlinet. Mutta tulipan opittua taas jotain uutta!

 

Lähteet:

https://blogs.helsinki.fi/lahintuu/ (Luettu 22.3.2018)

https://en.wikipedia.org/wiki/Triangle_of_death_(Italy) (Luettu 22.3.2018)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *