KiOl 2024: Loppukilpailun tulokset

Suomen kielitieteen olympialaisissa kisattiin tänä vuonna kymmenettä kertaa, ja KiOlin huhtikuussa käydyn loppukilpailun tulokset selvisivät toukokuussa. Loppukilpailussa Helsingin yliopistolla oli tällä kertaa mukana 16 lukiolaista ja yksi yläkoululainen eri puolilta Suomea. Kilpailu oli ilo järjestää jälleen kerran!

Vuoden 2024 kielitieteen kisatehtävissä matkattiin Vanuatulle (kielenä tutuba), Australiaan (wemba-wemba), Maliin (bambara), Indonesiaan (mairasi) sekä Intiaan, jossa puhuttujen kielten valtavaan joukkoon kuuluu myös Itä-Aasialle tyypillisempiä sinotiibetiläisiä kieliä (chungli-ao). Kielitieteen olympialaisille tavalliseen tapaan kaikki tehtävät olivat ratkottavissa ilman ennakkotietoja. Pääteltävää ja yllätyksiä löytyi sekä sananmerkityksistä, monimutkaisista lauserakenteista, äännejärjestelmistä että lukusanoista pitäville. Kaikkia tehtäviä ratkaisuineen pääsee tutkimaan täältä. Pidetyimmät tehtävät olivat tänä vuonna mairasi ja wemba-wemba, joissa risteilevät merkitykset ja erikoiset verbintaivutukset osoittautuivat erityisen kiperiksi. Myös bambaran lainasanojen jännittävien äännesääntöjen kanssa joutui tällä kertaa olemaan harvinaisen tarkkana.

Loppukilpailu oli osa Aasian ja Tyynenmeren alueen olympialaisia (APLO), joissa Suomi oli mukana vierailijamaana yhdessä muun muassa Brasilian, Kanadan ja Ukrainan kanssa. APLO on haastava mutta sisällöiltään kiehtova kansainvälinen kielitiedekilpailu, jossa esimerkiksi tänä vuonna viimeisen tehtävän ratkaisi vain kymmenkunta virallisten osallistujamaiden kilpailijaa. Suomen karsinnat käytiin kuitenkin rennossa hengessä vain Suomen omien osallistujien kesken. Tässä ovat kaikki tämän vuoden tulokset!

KiOlin loppukilpailun voittajat (maksimipistemäärä 100):

Valto Daavittila (Töölön yhteiskoulu) 54,50
Emma Suomalainen (Tampereen yhteiskoulun lukio) 51,50
Minea Tiitinen (Ressun lukio) 48
Inka Pekkola (Tampereen yhteiskoulun lukio) 40,50

Kunniamaininnat ja joukkueen varasijat:

Emilia Ovaskainen (Helsingin kielilukio) 39
Terho Thorel (Tampereen teknillinen lukio) 37
Hilda Sillasto (Otaniemen lukio) 37
Severi Sulander (Töölön yhteiskoulu) 37
Katariina Kurki (Helsingin ranskalais-suomalainen koulu) 35

Tasapisteiden kohdalla joukkueen varasijojen järjestys määräytyi tänä vuonna KiOlin alkukilpailussa menestymisen perusteella.

Parhaat tehtäväkohtaiset ratkaisut:

Tehtävä 1, tutuba: Minea Tiitinen, Valto Daavittila, Vilma Vesimäki, Emma Suomalainen
Tehtävä 2, wemba-wemba: Severi Sulander, Emma Suomalainen, Hilda Sillasto, Katariina Kurki
Tehtävä 3, bambara: Arttu Mattila, Katariina Kurki, Valto Daavittila, Mimmi-Maija Karhu, Leevi Kilpiö
Tehtävä 4, mairasi: Valto Daavittila, Minea Tiitinen, Inka Pekkola, Emilia Ovaskainen, Terho Thorel
Tehtävä 5, chungli-ao: ei ratkaisuja

KiOlin kymmenvuotisjuhlavuodelle sopivasti Suomen joukkue matkaa kesällä aivan erityiseen kohteeseen Brasilian kansainvälisiin olympialaisiin (IOL). Parhaat kiitokset ja mukavaa kesää kaikille KiOlin seuraajille – kerromme kuulumisia kisoista jälleen syksyllä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *